Του Απόστολου Σκουμπούρη
Από το πρώτο 15ήμερο του περασμένου Αυγούστου είχε να συμπληρώσει σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων σε σύνολο εφτά - όπως έχει κάνει το μήνα Νοέμβριο - το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε φάση διόρθωσης και επανεκτίμησης προτεραιοτήτων από την πλευρά των επενδυτών.
Ποσοστιαία, η πτώση δεν είναι μεγάλη, ενώ ακόμη και στις τράπεζες, το -7,50% το ίδιο διάστημα θα πρέπει να θεωρείται απολύτως συμβατή και θεμιτή υποχώρηση – διόρθωση – κατοχύρωση, καθώς ήρθε μετά από ράλι 101% πρωτύτερα το 10μηνο του 2019.
Επίσης, θυμίζουμε ότι στους δέκα μήνες του 2019, μόνον ο Αύγουστος (-3,54%) έως τώρα ήταν πτωτικός για το ελληνικό χρηματιστήριο σε επίπεδο Γ.Δ., στοιχείο που δείχνει πως κάθε διόρθωση – έως τώρα – αποδεικνύεται παροδική κατοχύρωση κερδών και επαναφόρτιση του momentum.
H αγορά, με αιχμή τις τράπεζες αλλά και επηρεασμένη από τους αρνητικούς συνειρμούς που προξενεί η κρίση (νέο limit down χθες) σε μια εταιρεία πολλά υποσχόμενη, όπως η MLS, περιορίζει τα ρίσκα της και προσφεύγει σε αμυντικές τακτικές, έως ότου υπάρξουν νέοι θετικοί καταλύτες.
Παράλληλα, η περιορισμένη ορατότητα στην εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» αλλά και οι καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει έως τώρα, έχουν προκαλέσει κάποια κόπωση στις μετοχές του τραπεζικού τομέα, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Εδώ και ημέρες στην αγορά καταγράφεται εμφανέστατη κόπωση στο momentum που έδωσε το σχέδιο «Ηρακλής» δεδομένου ότι οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο, υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα που πρέπει να λυθούν, όπως ο καταμερισμός που θα γίνει ανά τράπεζα.
Είναι σαφές ότι όλες τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ασάφεια και προβληματισμός αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδίου αυτού, κάτι που αναφέρουν ανοικτά και οι αναλυτές.
Πάντως, η μεγάλη εικόνα της αγοράς δεν έχει αλλάξει, αλλά είναι σαφές ότι απαιτούνται νέοι καταλύτες που θα μπορούσαν να ιντριγκάρουν εκ νέου τους επενδυτές και να ελκύσουν νέα κεφάλαια στο σύστημα και βεβαίως πρέπει να ξεκαθαρίσει η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής».
Στα θετικά πάντως της χθεσινής (πτωτικής) συνεδρίασης ήταν η μεγάλη μείωσης της αξίας συναλλαγών που κατήλθε στα 42,81 εκατ. ευρώ, με το 16% αυτών να είναι πακέτα, ενώ θυμίζουμε πως οι μέσες συναλλαγές της περασμένης εβδομάδας ήταν πάνω από τα 63 εκατ. ευρώ!
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε σε καμιά περίπτωση διάθεση ξεπουλήματος ή «σήκωμα» της ρευστότητας από την αγορά, αλλά η πτώση πρωτίστως ήρθε λόγω της απουσίας και της αμυντικής – επιφυλακτικής στάσης των αγοραστών.
Στα αρνητικά της συνεδρίασης ήταν το νέο «πλήγμα» στην MLS που – έστω και ως αντανάκλαση – επηρεάζει όλη την αγορά, η οποία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εύλογα έχει... σύνδρομα φόβου δυσμενών επιχειρηματικών εξελίξεων.
Η μετοχή της MLS εξ αρχής άρχισε να δέχεται πιέσεις και μετά το πρώτο δίωρο «κλείδωσε» στο limit down και στο -30%, κλείνοντας στα 0,9660 ευρώ με όγκο 270.711 τεμάχια και ανεκτέλεστο 119.262 τεμάχια! Πρόκειται για νέα χαμηλά 10,5 ετών, καθώς σ'' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τον Απρίλιο του 2009! Μάλιστα, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έπεσε στα 12 εκατ. ευρώ!
Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε απολέσει το 22% της αξίας της, ενώ από τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Απριλίου και τα 5,32 ευρώ, υποχωρεί άνω του 80%!
Η αγορά είναι ιδιαιτέρως ανήσυχη για τις εξελίξεις στην εταιρεία, μετά και την παραίτηση του γενικού διευθυντή και μέλους του διοικητικού συμβουλίου Ιωάννη Ζάννα την Παρασκευή, ενώ παρά την ανακοίνωση της εταιρείας χθες το μεσημέρι ότι η παραίτηση έγινε για προσωπικούς λόγους, οι πιέσεις στον τίτλο παρέμειναν ως το φινάλε.
Τεχνικά δεδομένα
Εν μέσω όλων αυτών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 855,92 μονάδες με πτώση 1,01% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 853,53 μονάδες, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 866,81 μονάδες στο άνοιγμα. O FTSE 25 έκλεισε στις 2.124,65 μονάδες με πτώση 0,95%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 819,38 μονάδες με πτώση 1,87%, ενώ ο δείκτης Mid Cap έκλεισε στις 1.173,16 μονάδες με απώλειες 1,45%.
Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, οι 853 μονάδες είναι η πρώτη και κοντινή στήριξη, ενώ οι 842 μονάδες είναι η επόμενη. Στον αντίποδα, οι 858 μονάδες είναι η πρώτη κοντινή αντίσταση.
Πάντως, μεσοπρόθεσμα ο χρηματιστής τονίζει πως «παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι περιμένοντας εκείνα τα νέα και τις ειδήσεις που θα κάνουν την διαφορά για να μπορέσουμε να δούμε την υπέρβαση των 900 μονάδων. Έως τότε, οι διακυμάνσεις και οι εναλλαγές στις αποδόσεις είναι λογικές και παράλληλα υγιείς σε μια αγορά που μας είχε συνηθίσει για χρόνια να κινείται συνολικά».
Ο ίδιος σημειώνει πως «τα κέρδη είναι σημαντικά από τις αρχές του χρόνου, σε ένα κλάδο (σ.σ. τράπεζες) που μας έχει συνηθίσει να βρίσκει αφορμές να διορθώνει όταν πλησιάζει τα επίπεδα που είχαν γίνει οι αυξήσεις κεφαλαίου». Επίσης τονίζει πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από αρχές του έτους η αγορά τρέχει με άνοδο άνω του 40%, επίδοση που έχουμε να δούμε από το 2013».