Η ΕΕ απαγόρευσε την συγχώνευση των χρηματιστηρίων Λονδίνου και Φρανκφούρτης

Η ΕΕ απαγόρευσε την συγχώνευση των χρηματιστηρίων Λονδίνου και Φρανκφούρτης

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγόρευσαν τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση των χρηματιστηρίων του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης, LSE και Deutsche Boerse αντίστοιχα, όπως μετέδωσε το Bloomberg, σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι έχει και συμβολικό περιεχόμενο καθώς πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα που η Βρετανία υπέβαλε και επίσημα το αίτημα ενεργοποίησης του άρθρου 50, για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε δήλωσή της ότι η ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμφωνία θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό με τη δημιουργία ενός de facto μονοπωλίου. Σημειώνεται ότι η απόφαση αποτρέπει την επέκταση της Deutsche Boerse, μόλις πέντε χρόνια αφότου η ΕΕ είχε απαγορεύσει επίσης παρόμοια πρόταση σύνδεσής της με το NYSE Euronext.

«Η Κομισιόν δεν μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία μονοπωλίων, το οποίο είναι αυτό που θα συνέβαινε στην περίπτωση αυτή», δήλωσε η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ, Margrethe Vestager, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έχουν γίνει όλο και πιο αυστηρές σχετικά με τις μεγάλες συμφωνίες, απαιτώντας σημαντικές υποχωρήσεις εν μέσω ανησυχιών ότι οι συγχωνευμένες εταιρεία θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν σε κάποιο οικονομικό κλάδο και να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών. Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμα ότι αν και είναι η δεύτερη φορά που η κα Vestager μπλοκάρει επίσημα μία συγχώνευση, αρκετές συναλλαγές έχουν αποτραπεί λόγω φόβων για δημιουργία μονοπωλίων.

Η Deutsche Boerse επιβεβαίωσε την κατάρρευση της συμφωνίας λίγο μετά την απόφαση, ενημερώνοντας ότι όταν λάβει την επίσημη ανακοίνωση, η συγχώνευση «θα τερματίσει αυτόματα».

«Η απαγόρευση είναι ένα πλήγμα για την Ευρώπη, την Ένωση Κεφαλαιακών Αγορών και τη "γέφυρα" μεταξύ της ηπειρωτικής Ευρώπης και της Μεγάλης Βρετανίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Deutsche Boerse, Joachim Faber, προσθέτοντας ότι «χάθηκε μια σπάνια ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας διεθνής πάροχος υποδομών αγοράς με βάση στην Ευρώπη και να ενισχυθεί η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών».

Η αντίθεση στα σχέδια συγχώνευσης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, σημειώνει το Bloomberg, εντάθηκε μετά τη ψήφο στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρηση από την ΕΕ το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, οι ανησυχίες στη Γερμανία σχετικά με τη μετακίνηση της έδρας της συγχωνευμένης εταιρείας στο Λονδίνο πρόσθεσαν πολιτικές αμφιβολίες σχετικά με την πραγματοποίηση συναλλαγών σε ευρώ σε περιοχή εκτός της ευρωζώνης.

Το LSE είχε δώσει ενδείξεις ήδη από τον περασμένο μήνα το ότι δεν ανέμενε να λάβει την έγκριση από την ΕΕ, λέγοντας ότι το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πωληθεί η μονάδα MTS, μια πλατφόρμα συναλλαγών στην Ιταλία για κρατικά ομόλογα, ήταν αδύνατο να γίνει δεκτό.