“Η οικονομική κρίση της Ελλάδας αποτελεί κυρίως ευρωπαϊκό πρόβλημα”, ανέφερε ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steve Mnuchin, σε συνέντευξή του, δίνοντας τα πρώτα δείγματα γραφής σε σχέση με τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τα σχόλιά του σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της Christine Lagarde δείχνουν πως η νέα κυβέρνηση θα ενθαρρύνει το ΔΝΤ να διατηρήσει τη σκληρή στάση του απέναντι στην Ελλάδα, παραμένοντας εκτός του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας.
"Είμαστε σε συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους μας και με το ΔΝΤ σχετικά με το ζήτημα, αλλά ξεκάθαρα οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν τον πρώτο λόγο", τόνισε.
Η κυβέρνηση Trump θα μπορούσε να προσφέρει κάλυψη στο ΔΝΤ, καθώς αντιμετωπίζει κλιμακούμενη πίεση από τη Γερμανία για να δώσει αξιοπιστία στο ελληνικό πρόγραμμα μέσω μιας νέας χρηματοδότησης. Αν όμως η Ουάσιγκτον δεν υποκύψει στις πιέσεις και δεν επιτρέψει στο ΔΝΤ να στηρίξει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας - όπως έκανε με τα πρώτα δυο προγράμματα - το Ταμείο θα έχει τη στήριξη του πιο ισχυρού μέλους της.
Κατά την άποψη του Nathan Sheets, συμβούλου της κυβέρνησης Obama, δεν θα υπάρξει συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στο άμεσο μέλλον.
"Με τις γερμανικές εκλογές αργότερα φέτος, είναι δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι σχετικά με μια ελάφρυνση χρέους τέτοια κλίμακας που να οδηγήσει στην εμπλοκή του ΔΝΤ", ανέφερε.
"Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι, όπως και στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι θα βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν χωρίς νέους πόρους από το ΔΝΤ», δήλωσε ο Sheets, στο Ινστιτούτο Peterson.