Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
«Προχωρήστε έτσι όπως ξεκινήσατε. Η Ελλάδα θα είναι μια διαφορετική χώρα σε λίγο καιρό και το επενδυτικό ενδιαφέρον θα είναι πολύ μεγάλο». Αυτή η φράση του Πρεμ Γουάτσα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμφίβολα αποτέλεσε την οικονομική είδηση της χθεσινής ημέρας και αντανακλά την εικόνα που έχουν σήμερα οι αγορές και η επενδυτική κοινότητα για την Ελλάδα.
Όλοι αναγνωρίζουν τη μεγάλη αλλαγή που έχει συντελεστεί όμως την ίδια ώρα όλοι αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης που θα αποδείξουν ότι οι υποσχέσεις γίνονται πράξεις και πως πλέον η Ελλάδα εξελίσσεται σε πραγματικά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό που δεν προσελκύσει «κοράκια» αλλά σοβαρούς και μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Ο επικεφαλής της Fairfax είναι σήμερα ο μεγαλύτερος από αυτούς στην Ελλάδα. Ένας επενδυτής με τεράστιο εκτόπισμα και βεληνεκές που έχει ποντάρει στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας καθώς το ενδιαφέρον του εστιάζεται κατά κύριο λόγο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Ο παγκόσμιος επενδυτικός κολοσσός είναι βασικός μέτοχος της Eurobank και της Eurolife, έχοντας δεσμεύσει τεράστια κεφάλαια στη χώρα μας σε περιόδους που η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών άκουγε Ελλάδα και έτρεχε προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Η κατεύθυνση που έχει επιλέξει σήμερα η χώρα είναι προς την άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις και την εφαρμογή φιλικότερων προς την επιχειρηματικότητα πολιτικών. Πολιτικές που ο ίδιος ο Γουάτσα πιστεύει ότι θα φέρουν και άλλους ποιοτικούς επενδυτές προς τα μέρη μας. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο Ινδοκαναδός έδωσε ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και δέσμευσε ακόμη περισσότερα κεφάλαια για να θέσει σε εφαρμογή ένα δραστικό σχέδιο μετασχηματισμού της Eurobank – μέσω της συγχώνευσης με την Grivalia - με τελικό προορισμό την μείωση των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό πολλά χρόνια νωρίτερα από τους στόχους της ΕΚΤ.
Η συμφωνία με την PIMCO των 1,7 τρισ. δολαρίων υπό διαχείριση φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Fairfax και δείχνει ότι στο μέλλον μπορούμε να δούμε και άλλους μεγαλοεπενδυτές να επιλέγουν Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 2016, ο Γουάτσα είχε δώσει μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο Liberal.gr, στην οποία παρά το κακό κλίμα που επικρατούσε τότε είχε τονίσει την ικανότητα της Ελλάδας να προσελκύσει μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια από ολόκληρο τον κόσμο. Είχε θέσει ωστόσο ως βασική προϋπόθεση την πολιτική σταθερότητα και στην επιστροφή στην κανονικότητα, μέσω της άρσης των capital controls και των γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων.
Τα χρόνια πέρασαν και πλέον η χώρα μας γίνεται… κανονική που σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να μπουν οι βάσεις για την εισροή κεφαλαίων. Ο πρόεδρος της Fairfax εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία μετά την κατάρρευση του ΑΕΠ κατά 27% μέσα στην κρίση μπορεί να ανακάμψει με ισχυρούς ρυθμούς στα επόμενα χρόνια.
Γι' αυτό το λόγο οι επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό, τον διοικητή της ΤτΕ και τις διοικήσεις των εταιρειών στις οποίες έχει μετοχές δεν είχαν μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα αλλά στόχος είναι να υπάρξει η απαραίτητη συνεννόηση για να επιταχυνθεί η ανάκαμψη. Τα λόγια του Ινδοκαναδού εκτός από ενδεικτικά του κλίματος είναι και πολύ σημαντικά γιατί αναδεικνύουν την τεράστια ευκαιρία που έχει η ελληνική οικονομία να ανεβάσει ταχύτητα και να ξεφύγει από την δεκαετή κρίση.
Σημειώνεται ότι σε κάθε ευκαιρία ο Πρεμ Γουάτσα εκφράζει τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφει τόσο στο πρόσωπο του Φωκίωνα Καραβία και στη διοίκηση της Eurobank, όσο και στον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου της Eurolife. Από τη στιγμή που απέκτησε τον έλεγχο των δύο εταιρειών έχει περάσει από αυστηρή αξιολόγηση όλα τα στελέχη αλλά από την πρώτη στιγμή έχει ποντάρει στις ικανότητες των Ελλήνων μάνατζερ που προϋπήρχαν στις δύο εταιρείες.
Ανάλογη είναι η εκτίμησή του και για επί δεκαετία CEO της Grivalia, Γιώργο Χρυσικό, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ως έναν από τους καλύτερους μάνατζερ στον επιχειρηματικό σύμπαν της Fairfax, στο οποίο υπάρχουν πάνω από 25 εταιρείες από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία έως την Ταϋλάνδη και το Χονγκ Κονγκ.
Ο Ινδοκαναδός εκτός από ένας ικανότατος επενδυτής είναι και λάτρης της Ελλάδας. Μάλιστα, όταν προ ετών είχε πραγματοποιήσει στη Μεσσηνία την παγκόσμια συνάντηση στελεχών των εταιρειών που ανήκουν στον όμιλο Fairfax, δέχθηκε πολλά αιτήματα… μετεγκατάστασης και όλοι συμφώνησαν ότι ήταν η καλύτερη διοργάνωση που έχει κάνει ποτέ η Fairfax. Για να τρέξει, λοιπόν, η ελληνική οικονομία με ρυθμούς ανάπτυξης 3% ή 4% και να σημειωθεί το απαιτούμενο επενδυτικό σοκ χρειάζονται πολλοί Γουάτσα ακόμη.