Tις τεράστιες, αλλά ακόμα ανεκπλήρωτες, προοπτικές της χώρας μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επισήμανε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο ο διακεκριμένος οικονομολόγος Jeffrey Sachs, καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia και επικεφαλής του Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.
«Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διαπρεπής οικονομολόγος, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας για την παρουσίαση του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (SDSN Greece), αλλά και το 3ου ετήσιο Συνέδριο του Μεσογειακού Περιφερειακού Δικτύου (MED-SDSN).
«Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει απίστευτες δυνατότητες για ηλιακή και αιολική ενέργεια, και για γεωθερμία. Η Ελλάδα θα μπορούσε καταστεί η μονάδα παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για ολόκληρη την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Επίσης είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να προωθήσει περαιτέρω την επιστήμη και την τεχνολογία. Και αυτή, πιστεύω, είναι μια καλή στρατηγική την οποία θα πρέπει να υιοθετήσει και η Ελλάδα», επισήμανε.
Δριμύ κατηγορώ κατά Trump
Ο κ. Sachs προειδοποίησε ότι «η κλιματική αλλαγή συμβαίνει αυτή τη στιγμή, και είναι επικίνδυνη. Καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ, χρόνο με το χρόνο, έχουμε επίσης μεγάλες καταστροφές, όπως αυτές που προκάλεσε ο κυκλώνας που χτύπησε το Τέξας πρόσφατα, μαζικές δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, πλημμύρες, ξηρασίες». Και εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά του προέδρου των ΗΠΑ για την περιβαλλοντική πολιτική του:
«Γιατί ο Trump τα αρνείται όλα αυτά; Είναι απλό! Η βιομηχανία του άνθρακα και του πετρελαίου είναι αυτές που πληρώνουν τις προεκλογικές εκστρατείες των Ρεπουμπλικανών. Έχουμε ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, είναι ένα διεφθαρμένο μοντέλο» σημείωσε.
Όλες οι χώρες του κόσμου, και τα 193 μέλη του ΟΗΕ, υπενθύμισε ο Sachs, έχουν υιοθετήσει τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης από το Σεπτέμβριο του 2015. 'Αυτοί είναι οι παγκόσμιοι στόχοι και είναι 17 (infographic). Επικεντρώνονται σε τρεις πυλώνες: καλύτερη οικονομία, πιο δίκαιη κοινωνία και προστασία του περιβάλλοντος. Αυτούς τους τρεις πυλώνες καλύπτουν οι 17 στόχοι» εξήγησε.
Όπως τόνισε, «όλες οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα πλαίσιο πολιτικής για την υλοποίησή τους. Η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όλες οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να το κάνουν αυτό. Το υφιστάμενο οικονομικό μοντέλο μπορεί να παράγει πλούτο, αλλά ο τρόπος που το κάνει δεν είναι ούτε δίκαιος, ούτε περιβαλλοντικά βιώσιμος. Άρα χρειαζόμαστε ένα νέο οικονομικό μοντέλο».
Πηγή: skai.gr