Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Μεταρρυθμίσεις, μειώσεις φόρων, επιτάχυνση των επενδύσεων, κατάργηση των capital controls, και ισχυροί στόχοι ανάπτυξης συνθέτουν το παζλ της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που γίνεται αποδεκτή από όλους με τα επιτόκια δανεισμού να κατρακυλούν σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Η πρόβλεψη του Γ. Στουρνάρα για ανάπτυξη 3% δείχνει το δρόμο για ένα ιδιαίτερα αποδοτικό δεύτερο εξάμηνο αλλά και για αποφάσεις σχετικά με τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η ελληνική οικονομία δείχνει να επιστρέφει από το χείλος του γκρεμού και από την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της και της δυνατότητας να αντεπεξέλθει ακόμη και στα συμφωνηθέντα δίνει τη θέση της στην αισιοδοξία και σε προβλέψεις όπως αυτή του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας.
Ακόμη και ο υπουργός Εμπορίου Των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος ενεφανίσθη να δηλώνει ενθουσιασμένος από τα βήματα της νέας κυβέρνησης κάτι που έσπευσε να εκφράσει και προς τους δημοσιογράφους.
Όμως η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύσκολο δρόμο και πρέπει να αντιμετωπίσει δύο σημαντικά ορόσημα, δύο σημαντικές προκλήσεις με αντίπαλο τον χρόνο. Οι στόχοι είναι αλληλένδετοι και οι δυσκολίες πολυεπίπεδες.
Η Ελλάδα πρέπει πρώτα μέσα στους επόμενους 4 μήνες να αποδείξει ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι σωστή και αποδίδει καρπούς. Η αναιμική ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου πρέπει να καταλήξει σε ένα θεαματικό άλμα επενδύσεων και εξαγωγών στο β' εξάμηνο ώστε το τελικό πρόσημο της δύσκολης αυτής εκλογικής χρονιάς να μην προκαλεί πονοκέφαλο στους αναλυτές και τους δανειστές όσον αφορά την ομαλή και χωρίς προβλήματα εξυπηρέτηση του χρέους. Η εκτίμηση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα συντείνει προς αυτή την κατεύθυνση. Η κεντρική τράπεζα έχει ενδείξεις στα χέρια της ότι η ανάπτυξη επιταχύνεται και ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% που λίγους μήνες πριν είχε αρχίσει να αμφισβητείται με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανησυχίες για δημοσιονομικό κενό άνω του 1 δισ. ευρώ, δείχνει να είναι επιτεύξιμος .
Αυτό άλλωστε εξήγησε στους ομολόγους του ο Μιχάλης Αργυρός εκπροσωπώντας χθες την Ελλάδα στο πρώτο του Euroworking Group:
Eνώ στο πρώτο 6μηνο του έτους, η τότε Ελληνική κυβέρνηση μοίραζε επιδόματα για να τονώσει προσωρινά και αναιμικά την ανάπτυξη, η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε τον Ιούλιο, εφαρμόζει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, μεταρρυθμιστική πολιτική, κατάργησε νωρίτερα από κάθε προσδοκία τα capital control, μείωσε αμέσως φόρους και επιβαρύνσεις στην περιουσία, επιταχύνει τις επενδύσεις. Γι' αυτό και οι τραπεζικές καταθέσεις αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα και σύντομα θα φτάσουν τα επίπεδα του 2014 ενώ τα επιτόκια δανεισμού κατρακυλούν σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, λένε ότι η παρουσίαση του Μιχάλη Αργυρού έγινε ευμενώς αποδεκτή χωρίς ενστάσεις…
Το 2019 είναι μια χρονιά πρόκληση κατά την οποία τίθενται οι βάσεις. Η δεύτερη και μεγαλύτερη πρόκληση έχει να κάνει με το 2020. Ο Προϋπολογισμός, ο σχεδιασμός και η πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο έτος η νέα κυβέρνηση πρέπει να σηματοδοτούν την ριζική αλλαγή κατεύθυνσης και προσανατολισμού.
Η Ελλάδα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει μετατραπεί σε χώρα που θέλει να προσελκύσει επενδύσεις, είναι φιλική στο επιχειρείν και στηρίζει την ανάπτυξή της σε δουλειές κυρίως του ιδιωτικού και όχι του δημοσίου τομέα.
Σήμερα στην Ροδόπη η φαρμακοβιομηχανία Pharmaten εγ καινιάζει μια δεύτερη μονάδα παραγωγής, στην Χαλκιδική η επανεκκίνηση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός δημιουργεί 1.000 θέσεις εργασίας, στην Ξάνθη σε λίγες εβδομάδες ξεκινά και πάλι η λειτουργία του εργοστασίου της Sunlight, το γιγαντιαίο project του Ελληνικού είναι μπροστά.
Συγκεκριμένα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τα πρώτα μηνύματα από το εξωτερικό είναι θετικά. Ο Wilbur Ross δηλώνει πρόθυμος να βάλει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα. Στο επιχειρηματικό παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για μεγάλα ντηλς. Η νέα διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκίνησε την επίθεση “γοητείας” από την Ελλάδα, οι ξένοι ηγέτες δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν διακρίνοντας ότι η νέα κυβέρνηση διακατέχεται από μεταρρυθμιστικό οίστρο τον οποίο ουδέποτε είχαν δει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι δύο από τους 4 «θεσμούς» που δανείζουν την Ελλάδα -το ΔΝΤ και η ΕΚΤ- δηλώνουν πρόθυμοι να βγάλουν τον ζουρλομανδύα των υπερβολικών πλεονασμάτων και να στηρίξουν τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.
Ο μεγάλος δανειστής της χώρας, ο ESM που έχει ρόλο κλειδί, περιμένει να δει συγκεκριμένα αποτελέσματα αλλά ήδη «άναψε το πράσινο φως» ώστε η Ελλάδα να αντικαταστήσει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ με χαμηλότοκα δάνεια των αγορών και με τον τρόπο αυτό να εξοικονομήσει επιπλέον 200 εκατ. Ευρώ στον φετινό Προϋπολογισμό.
Το 2020 είναι χρονιά ορόσημο για την Ελληνική Οικονομία. Η φετινή χρονιά πρέπει να κλείσει χωρίς προβλήματα και η επόμενη έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσει ως αφετηρία μιας νέας εποχής…