Μια ελληνική startup με έδρα τη Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική εταιρεία από την Ελλάδα και μόλις στις 64 εταιρείες απ' όλη την Ευρώπη που επιλέχθηκε για να λάβει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος για το Green Deal, για μια «πράσινη» Ευρώπη έως το 2050.
Ο λόγος για την Brite Solar, μια εταιρεία που έχει αναπτύξει τεχνολογία νανοϋλικών, χρησιμοποιώντας καινοτόμα υλικά και τεχνικές εναπόθεσης, που εξοικονομούν ενέργεια, προσφέροντας παράλληλα και υπηρεσίες θερμοκηπίου. Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από οκτώ χρόνια από τον Δρ. Νίκο Κανόπουλο, ενώ πλέον απασχολεί 15 άτομα προσωπικό, έχοντας λάβει σημαντικές βραβεύσεις τα τελευταία χρόνια σε πολλούς διαγωνισμούς καινοτομίας στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια ξεχωριστή επιτυχία για την ελληνική εταιρεία, αν αναλογιστούμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό με την συμμετοχή πολλών και καινοτόμων εταιρειών απ’ όλη την Ευρώπη. Το Green Deal του EIC Accelerator, αποτελεί το σύνολο των πρωτοβουλιών που έχει συμφωνήσει να λάβει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια με στόχο να γίνει η πρώτη ήπειρος με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050.
Όπως τονίζει στο Liberal o ιδρυτής της Brite Solar Δρ. Κανόπουλος, μαζί με την ελληνική εταιρεία υπέβαλαν πρόταση για χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας για το πρόγραμμα Green Deal συνολικά 2.224 επιχειρήσεις, ενώ επιλέχθηκαν μόλις 64. Δηλαδή ποσοστό 2,9%, μέσα στο οποίο ήταν και η Brite Solar.
Παράλληλα, όπως ο ίδιος σημειώνει, η Brite Solar είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που το ευρωπαϊκό συμβούλιο καινοτομίας μπαίνει ως μέτοχος. Δηλαδή, η εταιρεία θα λάβει μεικτή χρηματοδότηση, έναν συνδυασμό επιχορήγησης και επένδυσης με παραχώρηση μετοχών από τις εταιρείες. Όπως σημειώνει ο κ. Κανόπουλος, ο εν λόγω ευρωπαϊκός φορέας, έχει ιδρύσει ένα fund με στόχο να γίνεται συμμέτοχος και να συμπράττει με τέτοιες αξιόλογες επιχειρηματικές ιδέες, κάτι που στην περίπτωση της χώρας μας γίνεται για πρώτη φορά. Όπως γνωστοποιεί ο κ. Κανόπουλος, η επένδυση σε κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας στην Brite Solar θα ανέλθει στα 5,2 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη αναπτύσσει ημιδιάφανα ηλιακά φωτοβολταϊκά γυαλιά της πρωτοποριακής τεχνολογίας Dye Sensitized Solar Cells (DSSC) για την ανάπτυξη ενεργειακά αυτόνομων θερμοκηπίων και κτηρίων. Με την τεχνολογία αυτή κατάφερε να ξεχωρίσει και θα λάβει ένα μέρος από τα 307 εκατ. ευρώ που διαθέτει το Συμβούλιο μέσω του EIC Accelerator, γι’ αυτόν τον σκοπό.
Κεντρικό «ατού» της εταιρείας είναι το PanePowerSW, μία καινοτόμα τεχνολογία ηλιακού γυαλιού η οποία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό νανοϋλικών αλλαγής φάσματος με ηλιακά κύτταρα μονοκρυσταλλικού πυριτίου. Πρόκειται για τεχνολογία όπου ένα διαφανές ηλιακό γυαλί (διαφάνεια άνω του 80%) παράγει καθαρή ενέργεια, μειώνει το ενεργειακό κόστος, και επιτρέπει στο φως να διαπερνά χωρίς να επηρεάζει την φωτοσύνθεση, καθιστώντας το ιδανικό για εφαρμογές θερμοκηπίου. Οι υπόλοιπες εταιρείες που ξεχώρισαν ανήκουν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από την αυτοκινητοβιομηχανία και το διάστημα έως τη ναυτιλία και το IoT και προέρχονται από 17 χώρες – μέλη της Ε.Ε.
Η Mariya Gabriel, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεότητας, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας υποστηρίζει οραματιστές επιχειρηματίες που δημιουργούν μετασχηματιστικές λύσεις που αντιμετωπίζουν πιεστικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, υποστηρίζοντας την Πράσινη Συμφωνία και το σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη. Αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις και οι ΜμΕ πρόκειται να αναπτυχθούν, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και δίνοντας στην Ευρώπη το παγκόσμιο προβάδισμα στις πράσινες τεχνολογίες και λύσεις. Είμαι επίσης περήφανη για την αυξημένη σε αυτές παρουσία γυναικών και τη γεωγραφική εξάπλωση σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Η τεχνολογία που αναπτύσσει η Brite Solar Hellas
Η εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογία 3ης γενιάς για ηλιακούς συλλέκτες με βάση νέα σύνθετα οργανικά και ανόργανα ελαφριά νανοδομημένα κύτταρα. Η εξιδίκευσή της επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νανοϋλικών για ενεργειακές εφαρμογές σε γυάλινα υποστρώματα. Η πατέντα της είναι κατοχυρωμένη με έξι διπλώματα (κάποια είναι σε φάση αξιολόγησης) παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας, ενώ πνευματική ιδιοκτησία της εταιρείας είναι η σύνθεση νανοϋλικών για τη δημιουργία των ηλιακών πάνελ.
Το γυαλί υπήρξε σημαντικό υλικό στην αρχιτεκτονική, αφού τα πρώτα γυάλινα παράθυρα χρησιμοποιήθηκαν στη Ρωμαϊκή Αίγυπτο το 100 μ.Χ. Καθώς η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, το γυαλί αποτελεί πλέον κυρίαρχο υλικό πρόσοψης σε όλο τον κόσμο.
Η Brite Solar εξειδικεύεται στη δημιουργία νέων τύπων αρχιτεκτονικού γυαλιού που μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα για τα κτίρια περιορίζοντας τις ανάγκες για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό, την ίδια ώρα που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από το φως. Το ηλιακό γυαλί της εταιρείας αποτελείται από υλικά που έχουν αναπτυχθεί από την ίδια, και συνδυάζονται με συμβατικά ηλιακά στοιχεία σε ένα ηλιακό πάνελ ειδικά σχεδιασμένο από τους επιστήμονες της ελληνικής startup.
Αυτή η καινοτομία δημιούργησε ένα καινούργιο σημείο αναφοράς καθότι αναγνωρίστηκε από κορυφαίους κατασκευαστές θερμοκηπίων τόσο στην Ευρώπη (Ολλανδία), όσο και στην Κίνα, με σκοπό να παρέχει υψηλό επίπεδο διαφάνειας (80%), υψηλή απόδοση ηλιακών κυψελών (πάνω από 20%), καθώς και ευελιξία στο μέγεθος του γυαλιού. Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς κάποιο είδος ελέγχου το εξωτερικό φως μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία στο κτίριο, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργώντας επιπλέον επιβάρυνση στα συστήματα ψύξης του κτηρίου.
Η καινοτομία είναι ότι το δυναμικό γυαλί της Brite Solar μπορεί να ρυθμιστεί πλήρως διαφανές κατά τη διάρκεια του χειμώνα για μέγιστη μετάδοση φωτός και θερμότητας και χρωματισμένο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για μείωση της αύξησης φωτός και θερμότητας. Το γυαλί μπορεί επίσης να ρυθμιστεί σε οποιοδήποτε επίπεδο χρωματισμού.