Η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου είναι η πρώτη κυπριακή τράπεζα, η οποία άρχισε τις πωλήσεις «κόκκινων δανείων», ανακοινώνοντας συμφωνία πώλησης πακέτου Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) ονομαστικής αξίας 145 εκατομμυρίων ευρώ στην επενδυτική εταιρεία Β2Kapital Cyprus Ltd, κατά 100% θυγατρική της νορβηγικής B2Holding ASA.
Μετά την πώληση αυτή, οι συνολικές ΜΕΧ της Ελληνικής Τράπεζας υποχωρούν κατά 6,2% σε απόλυτους αριθμούς. Η συναλλαγή, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Τράπεζα, «αποτελεί ένα ακόμα βήμα για τη μείωση της έκθεσης της τράπεζας σε προβληματικά περιουσιακά στοιχεία».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας, η συναλλαγή αφορά περισσότερους από 1.000 δανειολήπτες και περίπου 2.000 χορηγήσεις, βάσει των στοιχείων του Σεπτεμβρίου 2017, και καλύπτει χαρτοφυλάκιο «εξασφαλισμένων και μη εξασφαλισμένων προβληματικών δανείων, κυρίως μη λιανικής τραπεζικής».
Πρόκειται για τερματισμένους λογαριασμούς, η πλειοψηφία των οποίων αφορούν επιχειρηματικά δάνεια. Στο πακέτο δεν περιλαμβάνονται στεγαστικά δάνεια. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε μετά από διαγωνισμό δύο γύρων.
Η Ελληνική Τράπεζα δεν κοινοποίησε το ύψος της πώλησης του πακέτου. Ωστόσο, σημειώνει πως «η συναλλαγή δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στο λογαριασμό αποτελεσμάτων και στην κεφαλαιακή θέση της, λόγω των υφιστάμενων προβλέψεων για απομείωση των περιουσιακών αυτών στοιχείων».
Το συνολικό ποσοστό κάλυψης των ΜΕΧ της Ελληνικής Τράπεζας ανερχόταν στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 στο 61%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά τη συναλλαγή το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνεται κατά 6,2% με βάση τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις στις 30 Σεπτεμβρίου 2017.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στην ολοκλήρωση των αναγκαίων διαδικασιών με βάση τη σχετική νομοθεσία και στις σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018.
Η B2Holding είναι μια εταιρεία που παρέχει λύσεις διαχείρισης χρέους σε τράπεζες και άλλους θεσμικούς επενδυτές. Ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2011, δραστηριοποιείται σε 20 ευρωπαϊκές χώρες και διαθέτει γραφεία σε άλλες τρεις χώρες εκτός ΕΕ. Η στρατηγική της εταιρείας προνοεί την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της κυρίως στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ