Αν πριν από μια 15ετία καλούσες κάποιον να διαλέξει ένα σπίτι στην Εκάλη ή στο Ελληνικό, ποια απάντηση θα σου έδινε; Τι θα αποκρινόταν στο ερώτημα «Γλυφάδα ή Ψυχικό»; Θα έβαζε την Βάρη πάνω από την Φιλοθέη;
Κι όμως τα άλλοτε «κραταιά» βόρεια προάστια έχουν χάσει από χθες τα πρωτεία στο λεκανοπέδιο και στη χώρα. Οι εκτιμητές ακινήτων δεν δίστασαν να μειώσουν τις τιμές ζώνης σε αρκετές περιοχές των βορείων προαστίων επιφέροντας ανακατατάξεις στην σχετική κατάταξη.
Αποτυπώνει αυτή η αλλαγή την πραγματικότητα στην αγορά; Έπαιξε ρόλο η πολυετής αντιπαράθεση των κατοίκων της Φιλοθέης και του Ψυχικού με το δημόσιο το οποίο και παρέπεμψαν ουκ ολίγες φορές στο Συμβούλιο της Επικρατείας;
Όλα αυτά μαζί πιθανώς να είναι οι αιτίες, μαζί και με άλλους λόγους. Όπως η στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα νότια προάστια λόγω των μεγάλων έργων που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή αλλά και αυτών που δρομολογούνται, το «φρενάρισμα» των έργων υποδομής στα βόρεια προάστια όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και η περιορισμένη πρόσβαση - τουλάχιστον για Ψυχικό και Φιλοθέη - στα μέσα σταθερής τροχιάς με αποτέλεσμα το μποτιλιάρισμα της Κηφισίας να είναι μια «σκληρή πραγματικότητα» για τους κατοίκους των βορείων προαστίων.
Είναι γεγονός ότι οι εκτιμητές ακινήτων που κατέθεσαν και τις προτάσεις τους για τις τιμές ζώνης των ακινήτων, επεδίωξαν να διορθώσουν τις «υπερβολές» που είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια στα βόρεια προάστια. Ειδικά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ήταν αδιανόητο να κλείσει συμβόλαιο πώλησης ακινήτου με 7.000-8.000 ευρώ το τετραγωνικό, καθώς σε αυτά τα επίπεδα είχαν φτάσει οι τιμές ειδικά στο Ψυχικό και στην Φιλοθέη.
Η ολοένα και μικρότερη ζήτηση για αγορά ακινήτου σε υψηλά επίπεδα τιμών, το κύμα των «πλειστηριασμών» που χτύπησε και τα βόρεια προάστια αλλά και η άνοδος των νοτίων προαστίων με του φάνηκε ότι τα έργα στο Ελληνικό δεν θα μείνουν στα χαρτιά αλλά θα προχωρήσουν, άλλαξαν τα δεδομένα, και οδήγησαν στη νέα πραγματικότητα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στις τιμές της εφορίας.
Η Εκάλη λοιπόν, είναι μια από τις περιοχές στις οποίες οι εκτιμητές τόλμησαν να μειώσουν. Η Α’ ζώνη, έπεσε από τα 3.850 ευρώ στα... 3.500 ευρώ και η Β’ ζώνη από τα 2.600 στα 2.300 ευρώ με τη μείωση να φτάσει στο 12%.
Υπάρχουν πλέον περιοχές των Βριλησσίων και του Χαλανδρίου που έχουν υψηλότερη τιμή από την Εκάλη. Έπαιξαν ρόλο οι πολύωρες διακοπές ρεύματος τον χειμώνα; «Φόβισε» η ταλαιπωρία που προκάλεσε η Μήδεια; Είναι γεγονός ότι οι εκτιμητές είχαν υποβάλλει από πολύ πιο νωρίς τις προτάσεις τους.
Ίδια εικόνα και στην Κηφισιά. Η οποία μπήκε στους… τίτλους της παρούσας αλλαγής των αντικειμενικών αξιών καθώς έγινε και αυτό που κάποτε θα φάνταζε αδιανόητο: Περιοχές της Κηφισιάς έχουν αυτή τη στιγμή τιμή ζώνης κάτω από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό. Όσο και αν βρίσκονται στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Δήμου, το... τριψήφιο, χτυπάει έντονα.
Η Κηφισιά είναι επίσης ένας από τους δήμους που είχαμε μείωση: 3.250 ευρώ τα «φιλέτα» του δήμου από 3.500 ευρώ και πτώση 7% στην Α’ ζώνη. Ή 2.900 ευρώ και πτώση 5% στην Β’ ζώνη. Γενικότερα όλος ο δήμος, κινείται πτωτικά με εξαίρεση κάποιες από τις φθηνότερες περιοχές του δήμου που είχαν αύξηση αλλά εξακολουθούν να έχουν χαμηλή τιμή (1.500 ευρώ).
Στην Φιλοθέη, το «φιλέτο» δίδεται πλέον με τιμή (εφορίας) 4.000 ευρώ το μέτρο ενώ στη Β’ ζώνη είχαμε θεαματική πτώση 16% και τιμή ζώνης 3.950 ευρώ. όσο για το Ψυχικό, αυξήθηκε λίγο η πρώτη ζώνη στα 4.250 ευρώ για την τιμή των όπλων (από τα 4.200 ευρώ) με τον Δήμο όμως να χάνει την παλαιά του αίγλη. Η Γλυφάδα, στα μάτια της εφορίας αξίζει πλέον περισσότερο από το Ψυχικό.