Η ισχυρή βιομηχανία θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ

Η ισχυρή βιομηχανία θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ

Από την ισχυρή βιομηχανία περνά ο δρόμος της εξόδου από την κρίση για την Ελλάδα, καθώς "από μόνη της η δημοσιονομική διόρθωση δεν αρκεί", όπως επισήμανε απόψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταλεί "μήνυμα αλλαγής στάσης και παγιωμένων λανθασμένων ιδεολογημάτων των περασμένων ετών ενάντια στη βιομηχανία".

Κατά την ομιλία του, στην αποψινή τελετή απονομής των βραβείων "Ελληνική Αξία Βορείου Ελλάδος", στη διάρκεια της οποίας έλαβαν διακρίσεις 19 επιχειρήσεις και δύο πρόσωπα, ο Αθανάσιος Σαββάκης, υπογράμμισε "το μεγάλο θέμα της απουσίας άσκησης βιομηχανικής πολιτικής στην Ελλάδα", επισημαίνοντας ότι αν η ελληνική βιομηχανία στηριζόταν επαρκώς και μπορούσε να επιστρέψει στα επίπεδα του 1995, αυτό θα σήμαινε αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 23 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 13%, άνοδο της απασχόλησης κατά μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας και διεύρυνση των εσόδων του δημοσίου κατά 4,6 δισ. ευρώ.

"Η σημασία και ο ρόλος μιας νέας εθνικής βιομηχανικής πολιτικής για την ανάταξη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση είναι κεφαλαιώδους σημασίας" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ και υπενθύμισε ότι ενώ το 1995 η προστιθέμενη αξία παραγωγής της βιομηχανίας ήταν στο 11,4%, πλέον βρίσκεται μόλις στο 8%. "Παρά αυτό το ισχνό για πολλούς 8%, η βιομηχανία την εποχή της οικονομικής κρίσης εισφέρει 55 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, διατηρεί 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας και τροφοδοτεί τα κρατικά ταμεία με περισσότερα από 11 δισ. ευρώ κάθε χρόνο", είπε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Σαββάκης.

Όμως, διευκρίνισε ότι "στον ΣΒΒΕ πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη της βιομηχανίας δεν μπορεί να έρθει "από πάνω". Η επιλογή της ανάπτυξης μέσω της μεταποίησης δεν μπορεί να είναι μια απλή κυβερνητική επιλογή, ούτε και προσπάθεια επίτευξης συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων, όπως για παράδειγμα αυτών που απορρέουν από διάφορες στρατηγικές, όπως παλαιότερα ξέραμε ας πούμε για τη στρατηγική της Λισσαβόνας. Τέτοιου είδους πολιτικές παρεμβάσεις είναι φανερό ότι έχουν αποτύχει. Και έχουν αποτύχει, δυστυχώς, διαχρονικά, γιατί η δημόσια διοίκηση ανθίσταται σθεναρά σε οποιεσδήποτε εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις [...] και γιατί η άσκηση της πολιτικής εξουσίας και του κυβερνητικού έργου βρίσκεται σε ευθεία συνάρτηση με τα πρόσωπα που την ασκούν, οπότε αλλαγές προσώπων, ακόμη και στους ίδιους κυβερνητικούς σχηματισμούς, δημιουργούν ασυνέχειες και απελπιστικές καθυστερήσεις".

Πρόσθεσε, ότι τα βραβεία που απονεμήθηκαν απόψε αποδεικνύουν επί του πρακτέου ότι "υπάρχει ακόμη βιομηχανία στη Βόρεια Ελλάδα, που παράγει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και αποτελεί τον κορμό της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής σε ολόκληρο το βορειοελλαδικό τόξο".

Οι διακρίσεις που απονεμήθηκαν ήταν οι εξής:

- Βραβείο Αριστείας Μικρής Επιχείρησης: Arivia ΑΒΕΕ.

- Βραβείο Αριστείας Μεγάλης Επιχείρησης: Isomat AΒΕE, Αραμπατζής Μιχαήλ ΑΒΕΕ - ?Ελληνική Ζύμη?, Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα - Γρανίτες.

- Βραβείο Περιφερειακής Αριστείας Θράκης: Λάντσιον ΜΗΤ Έβρου ΑΕ, ΣΕΚΑΠ ΑΕ, Ζυθοποιΐα Μακεδονίας Θράκης ΑΕ.

- Βραβείο Περιφερειακής Αριστείας Ηπείρου: "Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΑΕ - Βίκος ΑΕ".

- Βραβείο Περιφερειακής Αριστείας Δυτικής Μακεδονίας: Γεωελλάς ΑΜΜΑΕ

ΜΑ.ΒΙ.Ζ. ΑΕ - Μακεδονική Βιομηχανία Ζωοτροφών.

- Βραβείο Περιφερειακής Αριστείας Κεντρικής Μακεδονίας: Palaplast ΑΕ.

- Έπαινος Περιφερειακής Αριστείας Κεντρικής Μακεδονίας: Doppler SΑ.

- Βραβείο Περιβαλλοντικής Αριστείας: Sunlight Recycling AE.

- Βραβείο Τεχνολογικής Αριστείας - Καινοτομίας: MLS Πληροφορική ΑΕ.

- Βραβείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης: ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ.

- Βραβείο Γυναίκα Επιχειρηματίας: Λουκία Σαράντη.

- «Ειδικό» Βραβείο Επενδύσεων: Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ).

- «Ειδικό» Βραβείο Αύξησης της Απασχόλησης: Κρι Κρι ΑΕ - Βιομηχανία Γάλακτος.

- «Ειδικός» Έπαινος Αύξησης της Απασχόλησης: Epsilon Net.

- «Ειδικό» Βραβείο Συνεργασίας με Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Ινστιτούτα: Pharmathen ΑΒΕΕ.

- «Ειδικό» Βραβείο για την συνολική του προσφορά στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας: Χριστόδουλο Αντωνιάδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ