Την κατακόρυφη πτώση για έβδομη διαδοχική ημέρα συνεχίζει η τουρκική λίρα, ενώ το 10ετές ομόλογο ανήλθε σε ιστορικό υψηλό με τους αναλυτές να προειδοποιούν για την πορεία της οικονομίας και την Άγκυρα να τηρεί σιγή ιχθύος για την ενδεχόμενη λήψη μέτρων.
Το Bloomberg κάνει λόγο για μέτρα απελπισίας, ενώ συζητείται διάσωση από το ΔΝΤ και πιθανή υιοθέτηση capital controls. «Η κατάσταση θα παραμείνει έτσι μέχρι η κεντρική τράπεζα να δεσμευτεί ανεπιφύλακτα ότι θα αυξήσει τα επιτόκια και θα τα διατηρήσει ψηλά μέχρι να διορθωθεί ο πληθωρισμός», δήλωσε στο Bloomberg ο Henrik Gullberg, αναλυτής της Nomura. «Η αγορά χρειάζεται αυτό το είδος σκληρής δέσμευσης».
Παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές πιέζουν για μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, οι εκτιμήσεις συναινούν στο ότι θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από μια απόφαση νομισματικής πολιτικής για να αναστραφεί η κατάσταση της οικονομίας.
Ο πρόεδρος Eρντογάν είναι αυστηρός επικριτής των υψηλότερων επιτοκίων και οι επενδυτές ανησυχούν ότι μπορεί να εμποδίσει οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. «Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα πράξουν οι Αρχές. Η στιγμή που η Τουρκία θα αναγκαστεί να πάει στο ΔΝΤ για στήριξη πλησιάζει», δήλωσε ο Περ Χαμερλαντ, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στη SEB στη Στοκχόλμη.
Έχοντας υποχωρήσει 6,7% τη Δευτέρα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας, η λίρα σημειώνει πτώση και σήμερα στα 5,3548 ανά δολάριο. Έως τώρα φέτος, έχει χάσει το 29% της αξίας της.
Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 42 μονάδες βάσης στο 20,09%, ενώ το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έχει υποχωρήσει 40% έως τώρα φέτος.
Μια περαιτέρω υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος θα μπορούσε να εξανεμίσει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών της χώρας, προειδοποίησε σήμερα η Goldman Sachs.
«Τα capital controls δεν είναι πλέον ένα μακρινό σενάριο, καθώς οι Αρχές δεν δείχνουν σημάδια μεταστροφής σε πιο ορθόδοξες πολιτικές», υπογράμμισε ο Σαμάιλα Χαν, διευθυντης αναδυομένων αγορών της Alliance Bernstein's στη Νέα Υόρκη. Αυτό που χρειάζεται τώρα η λίρα είναι «ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αυστηρότερη νομισματική πολιτική και ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ», συμπλήρωσε ο Χαν.
Αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι κάθε πτώση κατά 10% της λίρας επηρεάζει τα κεφαλαιακά επίπεδα των τραπεζών κατά μέσο όρο κατά 50 μονάδες βάσης.
Υπολόγισαν συγκεκριμένα ότι η βουτιά κατά 12% του τουρκικού νομίσματος από τα τέλη Ιουνίου άφησε την Yapi Kredi με τα πιο αδύναμα κεφαλαιακά επίπεδα μεταξύ όλων των υπόλοιπων τουρκικών τραπεζών, ενώ σε καλύτερη θέση φαίνεται να είναι οι Garanti και Akbank.
«Θα είναι ένα σοκ του ενός ή του άλλου τύπου: είτε ένα σοκ πολιτικής είτε ένα μακροοικονομικό σοκ ή κάποιος συνδυασμός των δύο», δήλωσε ο Christopher Granville, διευθύνων σύμβουλος της EMEA και παγκόσμιας πολιτικής έρευνας στην TS Lombard στο Λονδίνο.
Διαβάστε ακόμα: