Την ώρα που όλοι περίμεναν (αναλυτές, αγορές, επενδυτές) ότι η έκρηξη του πληθωρισμού πάνω από το 15% θα ανάγκαζε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να... επιτρέψει την αύξηση των επιτοκίων για να συγκρατηθούν οι τιμές, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, υποχρεώνοντας την τουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση.
Αυτή την ώρα το τουρκικό νόμισμα διαπραγματεύεται στις 4,8953 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας απώλειες άνω του 3%, ενώ νωρίτερα έφτασε κοντά σε νέο ιστορικό χαμηλό στις 4,939 λίρες ανά δολάριο. Σημειώνεται ότι η λίρα έφτασε νωρίτερα μέσα στο μήνα στο ιστορικό χαμηλό των 4,9721 λιρών ανά δολάριο, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι αν ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 5 λιρών ανά δολάριο θα ξεκινήσει ένα ντόμινο εξαιρετικά αρνητικών επιπτώσεων για την τουρκική οικονομία.
Πιο αναλυτικά, αμετάβλητο στο 17,75%, σε εβδομαδιαία βάση, διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις (ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 15,39%, το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 14 ετών), τον υπερδανεισμό της χώρας κυρίως από το εξωτερικό και τη διαρκή διολίσθηση της ισοτιμίας της λίρας έναντι του δολαρίου και άλλων ξένων νομισμάτων. Διέψευσε, έτσι, τις προβλέψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των οικονομολόγων που προέβλεπαν αύξηση.
Την ίδια ώρα, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφει απώλειες 2,76% στον απόηχο της απόφασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους, η λίρα έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας της, προκαλώντας έντονες ανησυχίες για «κραχ» στην τουρκική οικονομία. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης.
Η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων εκτιμάται πως είναι πρακτικά αποτέλεσμα σχετικής εντολής του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς είναι η πρώτη μετά την επανεκλογή του, στις εκλογές του Ιουνίου, όταν απέκτησε υπερεξουσίες -ανάμεσά τους και μεγαλύτερο έλεγχο στην κεντρική τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ερντογάν ήταν και η μείωση των επιτοκίων σε μία ανορθόδοξη στρατηγική με την οποία ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
Κατά συνέπεια, η απόφαση της CBRT αποτελεί και ένα μήνυμα προς τις αγορές, με το οποίο ο «σουλτάνος» ενημερώνει για τις προθέσεις του, υποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει το μοτίβο που υπαγορεύουν οι πιέσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία και στα ομόλογα. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς τίτλου της Τουρκίας εκτινάχθηκε μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας στο 16,5%, οδεύοντας προς νέα ιστορικά υψηλά.
AP Photo/Petros Giannakouris