«Ναι» στην πυρηνική ενέργεια, όπως και στο φυσικό αέριο, αλλά υπό προϋποθέσεις, εφόσον οι επενδύσεις πληρούν συγκεκριμένα πράσινα κριτήρια, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας το τελικό της σχέδιο το οποίο πυροδοτεί αντιδράσεις και έχει διχάσει αρκετές χώρες και επενδυτές.
Η πρότασή της, βάση της οποίας οι παραπάνω επενδύσεις θα θεωρούνται «πράσινες», προβλέπει ότι τα πυρηνικά εργοστάσια θα θεωρούνται «βιώσιμα» αν η χώρα όπου λειτουργούν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον, ειδικότερα όσον αφορά τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων. Αυτό θα ισχύσει για όλα τα πυρηνικά εργοστάσια που θα λάβουν άδεια κατασκευής έως το 2045 – και περιλαμβάνει την υποχρέωση κατασκευής χώρων βαθιάς γεωλογικής απόθεσης των αποβλήτων υψηλού επιπέδου έως το 2050.
Οσον αφορά τις μονάδες με φυσικό αέριο, θα χαρακτηρίζονται πράσινες εφόσον πληρούν το όριο εκπομπών των 270g ισοδύναμου CO2 ανά kWh ή έχουν ετήσιες εκπομπές κάτω από 550kg CO2e ανά kW για 20 χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μονάδες φυσικού αερίου με σχετικά υψηλές εκπομπές CO2 σήμερα, υπό την προϋπόθεση είτε ότι θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, αναμειγνύνοντας το φυσικό αέριο με το υδρογόνο, είτε ότι θα μειώσουν τις ώρες λειτουργίας τους τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, για να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, απαιτούνται πολλές ιδιωτικές επενδύσεις και οι επιλεγείσες δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας, συνάδουν με τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ, συμβάλλοντας στην μετάβαση από πιο ρυπογόνες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή άνθρακα, προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον, που θα βασίζεται κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σημειώνεται ότι για να χαρακτηριστεί μια δραστηριότητα περιβαλλοντικά βιώσιμη, πρέπει:
α) Να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη ενός ή περισσοτέρων από τους έξι περιβαλλοντικούς στόχους που καθορίζονται στον κανονισμό για την ταξινομία,
β) Να μην επιβαρύνει σημαντικά κανέναν από τους άλλους περιβαλλοντικούς στόχους που καθορίζονται στο άρθρο 9 του κανονισμού για την ταξινομία,
γ) Να ασκείται σύμφωνα με τις ελάχιστες (κοινωνικές) διασφαλίσεις που προβλέπονται στο άρθρο 18 του κανονισμού για την ταξινομία, και
δ) Να πληροί τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που θεσπίζει η Επιτροπή μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.
Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες για να μπλοκάρουν ενδεχομένως τους κανόνες αυτούς. Σημειωτέον ότι οι πράσινοι νομοθέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι θα κάνουν εκστρατεία για να συγκεντρώσουν τις 353 ψήφους που απαιτούνται για να μπλοκάρουν την πρόταση, ενώ ήδη διαθέτουν περίπου 250.
Η Επιτροπή θέτει ως αυστηρές προϋποθέσεις τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για την πυρηνική ενέργεια, ότι συμβάλλουν στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα για την πυρηνική ενέργεια, ότι πληρούνται οι απαιτήσεις περιβαλλοντικής ασφάλειας, και για το φυσικό αέριο, ότι συμβάλλει στη μετάβαση από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.