Η υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Rating που παραμένει στη βαθμίδα ΑΑΑ, αλλά με αρνητική προοπτική εξαιτίας του κινδύνου η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών, επαναφέρει στο νου των επενδυτών τις ημέρες του δίμηνου Ιουλίου - Αυγούστου 2011, όταν ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ+.
Ήδη από τα τέλη Απριλίου, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Tζάνετ Γέλεν είχε αποστείλει επιστολή προς την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με το χρέος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την επιστολή στις 31 Μαΐου 2023, το αμερικανικό δημόσιο θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών. Δηλαδή το «ταμείον θα είναι μείον», αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί συμβιβαστική πολιτική λύση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών. Μια λύση που θα αναθεωρεί προς τα πάνω το νομοθετικά ρυθμιζόμενο «ταβάνι» του επιτρεπόμενου Αμερικανικού Χρέους.
Μια σύντομη ανάλυση του τι σημαίνει αυτό το γεγονός, περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων ύφεση της τάξης του 6% και πάνω από 8 εκατ. απολύσεις, όσον αφορά την Αμερικανική Οικονομία. Όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα το Δημόσιο Χρέος των ΗΠΑ βρίσκεται στα $31,4 τρισ.
Η εκρηκτική άνοδος του χρέους των ΗΠΑ, παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια των κρίσεων όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα. Δηλαδή το 2008 με κρίση των τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων, το 2017 με τις περικοπές της φορολογίας επί προεδρίας Τραμπ, το 2020 επί covid και σήμερα με τη προσπάθεια αντιμετώπισης της ύφεσης.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Όμως μέχρι στιγμής, οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Capitol Hill οδηγούν σε αδιέξοδο. Το χάσμα μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου, για το πως θα επιλυθεί το θέμα του δημοσίου χρέους, παραμένει αγεφύρωτο, με τους Ρεπουμπλικάνους να ζητούν άμεση περικοπή των δαπανών για το 2023 και περιορισμό των δαπανών στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς. Οι Δημοκρατικούς αντιπροτείνουν το προσωρινό πάγωμα των δαπανών για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό 2024.
Με τον Χρηματιστηριακό Δείκτη Φόβου CBOE VIX να έχει ανέβει από τις 15,82 μονάδες που είχε όταν η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών είχε σημάνει συναγερμό, στις 20,35 μονάδες χθες, οι μνήμες των επενδυτών επιστρέφουν στο καλοκαίρι του 2011, όταν το χρηματιστηριακός δείκτης S&P500 είχε υποχωρήσει κατά 17% κατά τη διάρκεια ανάλογης κρίσης.