Ένα παγκοσμίως πρωτοποριακό έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020, καθώς θα λάβει χώρα η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, μέσω ενός καλωδίου μήκους 135 χιλιομέτρων. Η πρώτη θαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως!
Παράλληλα, η πόντιση των υποβρύχιων καλωδίων πραγματοποιείται σε βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που καθιστά το έργο, τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης - με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE - στον κόσμο!
Επιπλέον, για την υλοποίηση του έργου, έχουν ενσωματωθεί σημαντικές καινοτομίες τόσο στον σχεδιασμό του καλωδίου (ελαφρύτερο και ισχυρότερο) όσο και στην πόντιση αυτού, μέσα από βελτιωμένες τεχνικές που αναπτύχθηκαν ειδικά για τις ανάγκες αυτού του έργου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου θα ξεκινήσει παράλληλα από τις δύο ανάδοχες εταιρείες, Fulgor-Ελληνικά Καλώδια και Prysmian, στα μέσα Σεπτεμβρίου στα Χανιά.
Μόλις δοθεί ρεύμα τον Δεκέμβριο του 2020, η πρώτη διασύνδεση της Κρήτης θα καλύπτει το 34% της απαιτούμενης ενέργειας του νησιού. Κατόπιν, με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής το 2023, η Κρήτη θα ηλεκτρίζεται αποκλειστικά από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) και οι ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας θα σβήσουν οριστικά.
Το έργο περιλαμβάνει δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 135 χιλιομέτρων έκαστο, αναβαθμίσεις υφιστάμενων και κατασκευή νέων εναέριων Γραμμών Μεταφοράς, υπόγεια καλώδια και υποσταθμούς στην Πελοπόννησο και Κρήτη, σύστημα ελεγχόμενης σύγχρονης αντιστάθμισης αέργου ισχύος (STATCOM) στην Κρήτη. Τα σημεία προσγειάλωσης των υποβρύχιων καλωδίων βρίσκονται στον κόλπο του Κίσσαμου (Κρήτη) και στη χερσόνησο Μαλέα (Πελοπόννησος).
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Τα 127,4 εκατ. ευρώ θα είναι δαπάνη του ελληνικού δημοσίου και τα υπόλοιπα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Το έργο προχωρά εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και παρά τις επιπτώσεις του κορονοϊού, έως τα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί.
Τα κορυφαίας τεχνολογίας καλώδια κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο, δηλαδή στη θυγατρική της Cenrgey Holdings, που ανήκει στον όμιλο Viohalco. Την περασμένη Τετάρτη, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε επίσκεψη στο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια, ώστε να δει από κοντά την πρόοδο των εργασιών.
"Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου ενσωματώνει μια σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά παγκοσμίως και παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας κατορθώσαμε να το κρατήσουμε στις ράγες χάρη στην ετοιμότητα του Διαχειριστή και των αναδόχων μας», ανέφερε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μ.Μανουσάκης. Σαν ένα από τα πιο απαιτητικά έργα που έχει ποτέ αναλάβει η εταιρεία, χαρακτήρισε από την πλευρά του το project ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικά Καλώδια Αλέξιος Αλεξίου, και δεσμεύθηκε για την έγκαιρη και ασφαλή ολοκλήρωσή του.
Το έργο αξιοποιεί πλήρως τις μοναδικές για τον κλάδο δυνατότητες του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο, ιδιαίτερα όσον αφορά την παραγωγή πολύ μεγάλων συνεχών μηκών που ελαχιστοποιούν τη χρήση εργοστασιακών συνδέσμων.
Το εκτόπισμα της εταιρείας Ελληνικά Καλώδια
Η Ελληνικά Καλώδια αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλωδίων στην Ευρώπη. Κατασκευάζει καλώδια ισχύος και τηλεπικοινωνιών καθώς και υποβρύχια καλώδια για διάφορες βιομηχανικές χρήσεις, όπως υποθαλάσσια καλώδια για έργα αιολικής ενέργειας και διασυνδέσεις, καθώς και έργα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με το κλειδί στο χέρι.
Διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα και ένα στη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων της θυγατρικής της Fulgor, όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές σε μεγάλα, συνεχόμενα μήκη των μακρύτερων υποβρύχιων καλωδίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόσφατα η Ελληνικά Καλώδια υλοποίησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 180 εκ. ευρώ για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων υψηλής και υπερυψηλής τάσης στο εργοστάσιο της Fulgor.