Στη σκιά της θύελλας αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, ξεκινά σήμερα το απόγευμα (17:00) η πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας από το κουαρτέτο που έχει επιστρέψει στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις.
Τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν ότι η σκληρή στάση των δανειστών θα τηρηθεί καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και μάλιστα με ιδιαίτερη επιμονή, ειδικά σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό.
Το ΔΝΤ άλλωστε έχει ήδη στείλει πολλαπλά μηνύματα ότι όχι μόνο δεν συναινεί στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κίνηση που θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα και αύξηση της ανεργίας, αλλά απαιτεί μείωση έως και 15% στις κύριες συντάξεις άνω των 800 ευρώ, προκειμένου να βγουν οι αριθμοί και να καταστεί βιώσιμο το Ασφαλιστικό.
Λόγος για τον οποίο άλλωστε ζητούν να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο για τη χορήγησης της Εθνικής σύνταξης, ενώ θέλουν και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
Πέραν όμως του Ασφαλιστικού, είναι πολλά ακόμη τα ακανθώδη ζητήματα που η κυβέρνηση φοβάται ότι το κουαρτέτο θα βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων, θέτοντάς τα ως προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στα βασικότερα δε αυτών περιλαμβάνονται οι «καυτοί» φάκελοι της φορολογικής μεταρρύθμισης που επίκειται, αλλά και η πώληση σε funds των κόκκινων δανείων που αφορούν πλέον και τα νοικοκυριά και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με δεδομένο άλλωστε ότι μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση πρέπει να έχει καταρτίσει το πλαίσιο διάθεσης σε τρίτους μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών, στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.
Μεγάλη εκκρεμότητα για τους δανειστές είναι και ο καθορισμός του δημοσιονομικού κενού, για το οποίο πάντως διαφωνούν και μεταξύ τους αφού η απόκλιση στις εκτιμήσεις Ευρωζώνης και ΔΝΤ φθάνει τα 900 εκατομμύρια ευρώ.
Στόχος είναι να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη στις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών για την «μαύρη τρύπα» στον Προϋπολογισμό, να βρεθούν τα όποια μέτρα με τα οποία θα κλείσει το «κενό», αλλά πρωτίστως να προσδιοριστούν αυτά που πρέπει να περιληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο που θα εκτείνεται μέχρι και το 2018 και τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.
Μέτρα τα οποία θα είναι κυρίως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, με δεδομένο ότι οι περικοπές από το σκέλος των δαπανών είναι πλέον απαγορευμένες.
Η κυβέρνηση βέβαια θα κληθεί να δικαιολογήσει και τις κινήσεις της στο δημόσιο, αφού οι δανειστές αντιτίθενται με τις νέες προσλήψεις και τις αυξήσεις που δίδονται κυρίως σε ημετέρους, αλλά και την απραξία της στους τομείς των Αποκρατικοποιήσεων και των ενεργειακών (ΑΔΜΗΕ – ΔΕΗ).
Και επειδή το κουαρτέτο δεν συμμερίζεται την κυβερνητική αγωνία από το γεγονός ότι το «ποτήρι» της οργής έχει ξεχειλίσει και η κοινωνία βρίσκεται λίγο πριν από την «έκρηξη», θα ανοίξει όπως αναμένεται και το φάκελο των εργασιακών, ζητώντας να υιοθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις, να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος και το καθεστώς που διέπει τις συλλογικές συμβάσεις.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι όλες οι πλευρές, Πιέρ Μοσκοβισί, Γερούν Ντάισελμπλουμ ακόμη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προειδοποιούν για μια μακράς διάρκειας και δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία ούτως ή άλλως θα γίνει σε δόσεις αφού στο τέλος της εβδομάδος αναχωρούν οι επικεφαλής του κουαρτέτου και είναι άγνωστο το πότε θα επιστρέψουν.
Με βάση εξάλλου τα μέχρι σήμερα χρονοδιαγράμματα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η ολοκλήρωση των συζητήσεων τοποθετείται περί τα τέλη Μαρτίου, με αρχές Απριλίου. Και βέβαια όσο κρατά η αξιολόγηση τόσο η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο, καθώς θα στερεύουν τα ταμειακά διαθέσιμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις «κόκκινες» κυβερνητικές γραμμές.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει αρχίσει τις εκκλήσεις για έναν «λογικό» συμβιβασμό, που ουσιαστικά μεταφράζεται σε νέες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά.