Η κατανάλωση πνέει τα λοίσθια. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού το 9μηνο του έτους δείχνουν ότι τα νοικοκυριά συνεχίζουν να είναι επηρεασμένα από την υγειονομική κρίση και οι δαπάνες τους κατά κύριο λόγο εστιάζονται στα είδη πρώτης ανάγκης και στις ανελαστικές δαπάνες και τα φαρμακεία..
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου τα έσοδα από φόρους έχουν υποστεί καθίζηση. Συγκεκριμένα οι απώλειες εσόδων ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν η εξέλιξη θα συνεχισθεί ακόμα και τον Δεκέμβριο τον μην της κατανάλωσης.
Η σημαντική αυτή υστέρηση εσόδων, παρά τα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ, οφείλεται κυρίως, στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης και στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της.
Η έντονη αβεβαιότητα, λόγω της πανδημικής κρίσης, όπως φαίνεται επέφερε πρόσκαιρες αλλαγές στην καταναλωτική δαπάνη, οι οποίες με τη σειρά τους επηρέασαν άλλους τομείς της οικονομίας. Όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς έχει μειωθεί κατακόρυφα η ζήτηση για διαρκή αγαθά και είδη όπως έπιπλα, συσκευές και ένδυση.
Οι εξελίξεις αυτές βυθίζουν περαιτέρω την ελληνικής οικονομίας και ενδεχομένως οι ελληνικές επιχειρήσεις να χρειαστούν νέα στήριξη προκειμένου να αποφύγουν το λουκέτο.
Η νέα στήριξη όμως συνεπάγεται και υψηλότερο έλλειμμα. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους κλάδους της οικονομίας που θα χρειαστούν βοήθεια. Αυτό μπορεί να συμβεί τόσο το τρέχον όσο και το επόμενο. Το να «ανοίξει» η ύφεση φέτος είναι κάτι το οποίο έχουν σκεφθεί στην κυβέρνηση. Για τα επόμενο έτος έχει προβλεφθεί έλλειμμα 1% στο καλό σενάριο και 3% στο αρνητικό δηλαδή εφόσον δεν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης.
Στα θετικά του προϋπολογισμού στο 9μηνο είναι οι δαπάνες κοινοτικών κονδυλίων. Έχουν φθάσει τα 6,36 δισ. ευρώ όταν την αντίστοιχη περίοδο ήταν μόλις 2,34 δισ. ευρώ. Την ίδια πορεία ακολουθούν και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Συγκεκριμένα ανέρχονται 3,8 δισ. ευρώ όταν το περυσινό διάστημα ήταν μόλις 1,15 δισ. ευρώ Τα κοινοτικά κονδύλια στηρίζουν στην παρούσα φάση των προϋπολογισμό αλλά και τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν σημαντικούς πόρους.
Πάντως το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η πτώση στα έσοδα οφείλεται κυρίως:
α) Στη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τον COVID-19,
β) Στην καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις (η τρίτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020) αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων που είχαν προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020 (η δεύτερη διμηνιαία δόση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020),
γ) Στην καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί των 6 μηνιαίων δόσεων του στόχου και
δ) Στην παράταση που δόθηκε για την πληρωμή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020 είχε προβλεφθεί ότι η πρώτη δόση θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο.
Όλες οι ανωτέρω εξελίξεις έχουν οδηγήσει στη δημιουργία τρύπας ύψους 9,5 δις. ευρώ και αυτό καθώς το πρωτογενές έλλειμα ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,568 δισ. ευρώ.