Με διαδοχικά ρεκόρ «τρέχει» η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες με μία τάση που όλα δείχνουν ότι θα μπορούσε να απειληθεί μόνο από την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα (γνωστής και ως ινδική μετάλλαξη) στη Γηραιά Ήπειρο. Τα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση ιλιγγιώδους ανάπτυξης και ενώ τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα και την ανεργία είναι άκρως ενθαρρυντικά, μένει να ξεπεραστεί ο κίνδυνος των μεταλλάξεων του κορονοϊού, για να επιβεβαιωθεί η πιο εντυπωσιακή ανάκαμψη στην ιστορία του ευρώ.
Ο μεταποιητικός PMI – ο δείκτης που αντανακλά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιχειρηματική δραστηριότητα – αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχική μέτρηση των 63,4 μονάδων τον Ιούνιο. Είναι ο τέταρτος διαδοχικός μήνες που καταγράφεται το υψηλότερο επίπεδο στα 24 χρόνια που τρέχει η έρευνα, επιβεβαιώνοντας τον καλπασμό της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Όμως παρά την πολύ θετική τροπή που έχουν πάρει οι οικονομικοί δείκτες τις τελευταίες εβδομάδες, η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα συνεχίζει να ρίχνει σκιά στο outlook. Η Oxford Economics εκτιμά ότι ένα πιθανό νέο κύμα πανδημίας θα είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα, δεδομένου ότι στα προηγούμενα κύματα δεν υπήρχαν εμβολιασμένα τμήματα πληθυσμού. Ωστόσο, οι περιορισμοί που θα εφαρμοστούν στην περίπτωση που αυξηθούν σημαντικά τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι μπορούν να επηρεάσουν την ανάκαμψη των επόμενων μηνών.
Σχεδόν στο σύνολό τους, οι αναλυτές επενδυτικών οίκων συμφωνούν, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στα τρίμηνα Απριλίου-Ιουνίου και Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, θα είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία του ευρώ. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι θέμα χρόνου. Το θέμα είναι πόσο μπορεί να εκτροχιαστεί η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας υπό την έννοια ότι μπορεί να πάει πολύ πίσω ο τουρισμός και να σταματήσουν τα ταξίδια.
Το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας, προσφέρεται ως ενδεικτικό του τι πρέπει να περιμένουμε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η πρόοδος των εμβολιασμών στην Ε.Ε., συνεπάγεται ότι οι περισσότερες χώρες έχουν ένα επίπεδο ανοσίας παρόμοιο με αυτό που είχε αποκτήσει η Μ. Βρετανία ότι άρχισε να εξαπλώνεται στο Νησί η μετάλλαξη Δέλτα πριν από λίγες εβδομάδες. Σύμφωνα με την Oxford Economics, μοιάζει αναπόφευκτο να δούμε το ίδιο μοτίβο και στην Ευρωζώνη, με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση.
Τα καλά νέα είναι ότι σε κάθε περίπτωση, το νέο κύμα κορονοϊού θα είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα, ενώ ο κίνδυνος να γεμίσουν τα νοσοκομεία είναι πολύ μικρότερος πλέον, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος νέων εθνικών lockdown.
Τα κακά νέα είναι ότι ακόμη και αν η σύνδεση μεταξύ κρουσμάτων, εισαγωγών σε νοσοκομεία και θανάτων, έχει αποδυναμώσει, πιθανή μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων θα προκαλέσει ανησυχία και είναι πολύ πιθανό να ληφθούν μέτρα που θα καθυστερήσουν την ανάκαμψη. Τα πιθανότερα μέτρα που μπορεί να επιβληθούν είναι περιορισμοί στα ταξίδια (είτε παραμείνουν σε ισχύ οι υφιστάμενοι όπου υπάρχουν είτε να επιβληθούν νέοι) αλλά και απαγόρευση κυκλοφορία, όπως βλέπουμε να συμβαίνει στην Πορτογαλία, όπου η μετάλλαξη Δέλτα έχει εξαπλωθεί παντού και έχει επανέλθει η απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια.
Το βασικό σενάριο, βέβαια, παραμένει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας στα επόμενα τρίμηνα θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή και ότι δεν θα υπάρξουν ξανά καθολικοί περιορισμοί, η Oxford τονίζει ότι η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτεροι κίνδυνο που απειλεί την ανάκαμψη, έστω και αν δεν μπορεί να τη σταματήσει.