Η οικονομική απόσταση ΗΠΑ - ΕΕ διευρύνεται
Shutterstock
Shutterstock

Η οικονομική απόσταση ΗΠΑ - ΕΕ διευρύνεται

Tο 2008 η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των ΗΠΑ. Το ευρωπαϊκό ΑΕΠ βρισκόταν στα $16,3 τρισ., με το αμερικανικό ΑΕΠ να βρίσκεται στα $14,8 τρισ. Το 2022 το μέγεθος της οικονομίας των ΗΠΑ είχε φτάσει τα $25,5 τρισ. με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό -συμπεριλαμβανομένου και του βρετανικού, για να υπάρχει κοινό σημείο σύγκρισης- να ανέρχεται στα $16,6 τρισ. 

Είναι φανερό πως οι συσχετισμοί έχουν ανατραπεί και πως η οικονομική απόσταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, διευρύνεται. Το ευρωπαϊκό όνειρο που είχε ξεκινήσει το 1992 με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, πέρασε μέσα από τρεις διαδοχικές κρίσεις. Την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, την ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2016 και το Brexit που ολοκληρώθηκε το 2020 με την αποχώρηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ. 

Περιουσιακά στοιχεία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να παραμένει μια οικονομική ζώνη, στην οποία ζουν οι δεύτεροι σε πλούτο πολίτες στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Με τη μέση αξία των περιουσιακών στοιχείων των Ευρωπαίων να ανέρχεται στα $106.000, έναντι $158.000 των Αμερικανών, $85.000 των Κινέζων και $81.000 των πολιτών της οικονομικής ζώνης Ασίας – Ειρηνικού.

Ωστόσο, παρατηρείται μια στασιμότητα στην αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών της ΕΕ. Για παράδειγμα,  σύμφωνα με τα στοιχεία του Credit Suisse Global Wealth Databook 2022, η αύξηση  στην ΕΕ ήταν της τάξης μόλις του +1,5%, με την αντίστοιχη των ΗΠΑ να βρίσκεται στο +15,5%, της Κίνας στο 15,1% και της Ινδίας στο 12,0%. 

Παραγωγικότητα  

H υστέρηση της ΕΕ στην παραγωγή πλούτου είναι αποτέλεσμα της «κρίσης παραγωγικότητας» που καταγράφεται στην Ευρωπαϊκή Οικονομία. Η αύξηση του ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας κατά την 5ετία 2002-2007 ήταν 2,1% για τις ΗΠΑ και 0,9% για την ΕΕ, κατά την 5ετία 2008-2013 ήταν 1,2% για τις ΗΠΑ και 0,6% για την ΕΕ και για την 5ετία 2014-2019 ήταν 0,9% για τις ΗΠΑ και 0,6% για την ΕΕ.

Η υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης, αντανακλάται πάνω στο «κατά κεφαλήν ΑΕΠ». Στις ΗΠΑ βρίσκεται στα $70.000, ενώ στη Γερμανία που παραμένει παρά τα προβλήματα της, η οικονομική ατμομηχανή της ΕΕ βρίσκεται στα $58.000. Με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Γαλλίας να κινείται παράλληλα με το αντίστοιχο των Πολιτειών  του Άινταχο και του Μισισιπή, των πτωχότερων Πολιτειών των ΗΠΑ, που βρίσκεται στα $42.000. 

Καινοτομία (R&D)

H υστέρηση της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ, είναι ακόμα πιο καταλυτική στον τομέα της καινοτομίας. Οι συνολικές ευρωπαϊκές δαπάνες στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) ανέρχονται ποσοστιαία στο 0,74% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 3,60%. 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι 7 μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου με βάση τη χρηματιστηριακή τους αποτίμηση να είναι αμερικανικές. Μόλις 2 ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονται στη λίστα με τις 20 μεγαλύτερες ψηφιακές εταιρείες.

Στον δε χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης οι ευρωπαϊκές εταιρείες ακολουθούν από μεγάλη απόσταση τόσο τις ΗΠΑ όσο και τις αναπτυγμένες οικονομικά Ασιατικές χώρες. Το «CHIPS and Science Act», που υιοθέτησε ο Λευκός Οίκος παρέχει $280 δισ. στον αμερικανικό τεχνολογικό τομέα, με τα $52,7 δισ. να κατευθύνονται στη βιομηχανία ημιαγωγών και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.  

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο τεχνολογικός κλάδος αποτιμάται μόλις στο 10% της συνολικής αξίας των εταιρειών που είναι εισηγμένες σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Wall Street και στις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται στο 30%. Και όπως όλοι γνωρίζουμε οι αγορές έχουν πάντα δίκιο στην αποτίμηση που δίνουν στις εταιρείες με βάση το παρόν τους και τις προοπτικές τους.