H περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών εξελίξεων σε σύγκριση με αυτά που περιλαμβάνονται στο βασικό μακροοικονομικό σενάριο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά χειρότερο μακροοικονομικό και δημοσιονομικό αποτέλεσμα αναφέρει το κείμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού που εστάλη στις Βρυξέλες.
Στις 82 σελίδες του κειμένου περιγράφονται οι στόχοι που έχουν τεθεί τόσο για το 2020 όσο και το 2021 οι οποίοι δεν μεταβάλλονται συγκριτικά με το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Ωστόσο, εμπεριέχει ενδιαφέροντα στοιχεία που σχετίζονται με την υγειονομική κρίση και τις απώλειες εισοδήματος που είχαν οι Έλληνες παρά τα μέτρα στήριξης. Συγκεκριμένα το Draft Budgetary Plan υπολογίζει τη μέση απώλεια εισοδήματος στα 291,31 ευρώ φέτος συμπεριλαμβανομένων όπως προαναφέρθηκε και των μέτρων στήριξης. Το ποσό αυτό περιορίζεται στα 54,43 - 66,48 ευρώ το 2021.
Σύμφωνα με το Draft tο πραγματικό ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 8,2% λόγω των επιπτώσεων του COVID-19. Η ύφεση όπως τονίζεται οφείλεται κυρίως στην ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας η οποία θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν ηελληνική κυβέρνηση δεν είχε αναλάβει όλες τις παρεμβάσεις για την υποστήριξη του εθνικού συστήματος υγείας και όλων των τομέων της οικονομίας που πλήττονται από την κρίση και
Η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 6% σε σχέση με το 2019, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική μείωση κατά τη διάρκεια του έτους κατά 45,4% κυρίως λόγω του τουριστικού αποτελέσματος.
Το επόμενο έτος το ΑΕΠ αναμένεται να ανακτήσει το 83,2% των ζημιών του το 2020, φθάνοντας σε επίπεδο χαμηλότερο κατά 1,4% του 2019 και με ρυθμό ανάπτυξης 7,5%.
Η ανεργία εκτιμάται σε 16,5%, βελτιωμένη κατά 2,1 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2020, καθώς ο αριθμός των ανέργων θα μειωθεί το 2021 και ο αριθμός των απασχολούμενων θα αυξηθεί, σε όρους εργαζομένων καθώς και αυτοαπασχολούμενων.
Ο πληθωρισμός το 2021 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ελαφρώς λόγω της αυξημένης ζήτησης, σε σύγκριση με το 2020 κατά συμβάλλοντας στην αύξηση των μέσων πραγματικών μισθών κατά 0,9% σε ετήσια βάση.
Για το Ταμείο Ανάπτυξης αναφέρεται ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται λάβει 32 δισ. ευρώ έως το 2026, εκ των οποίων 19,3 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο και όρους. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να υποβληθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά ιδρύματα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 και να εγκριθεί το 2ο τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη εκταμίευση.