Του Γεώργιου Κ. Μπήτρου
Η κυβέρνηση και οι τεχνοκράτες σύμβουλοί της ξαφνιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα από την καθίζηση των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ιδιαίτερα εκείνων των συστημικών τραπεζών. Ακούσαμε πολλές εξηγήσεις για τους λόγους που την προκάλεσαν και σκέψεις για το τι θα μπορούσε να γίνει για να φρενάρει η πτωτική πορεία τους, η οποία συνοδεύεται από άνοδο των επιτοκίων στα ομόλογα του Δημοσίου και αποκλείει την έξοδο στις διεθνείς αγορές. Μεγάλα λόγια, γιατί οι εμπλεκόμενοι σ' αυτές τις συζητήσεις συνεχίζουν συστηματικά και με περισσή ιδεολογική αγκύλωση να αγνοούν το αποκαλούμενο «αποτέλεσμα της πεταλούδας».
Σύμφωνα μ' αυτό, το φτερούγισμα μιας πεταλούδας στον Αμαζόνιο, κάτω από ορισμένες καιρικές συνθήκες, μπορεί να προκαλέσει κυκλώνα στη Νέα Υόρκη, η οποία βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα βορειότερα. Τεχνικά, ο λόγος είναι ότι μικρές αλλαγές στις αρχικές συνθήκες ενός μη γραμμικού συστήματος μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικά μεγάλες συνέπειες. Ας δούμε τι σχέση μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα με ό,τι συνέβη στο χρηματιστήριο.
Την περασμένη εβδομάδα πέρασαν στα ψιλά των ελληνικών μέσων ενημέρωσης πολλές μικρές ειδήσεις. Μια απ' αυτές ήταν η ακόλουθη. Στο Ίδρυμα Μποδοσάκη, ένα από τα σημαντικότερα κοινωφελή ιδρύματα της χώρας, ανταποκρινόμενοι στην έλλειψη εργαστηρίων στα σχολεία του νομού Μαγνησίας, σκέφθηκαν να κάνουν μια δωρεά για να καλυφτούν οι σχετικές ανάγκες. Στη δωρεά αυτή αντιτέθηκαν οι καθηγητές με μια ανακοίνωση της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Μαγνησίας, καλώντας τους συλλόγους και τους διευθυντές των σχολείων να μη δεχθούν τη χορηγία, ώστε να μη γίνει προπομπός εισόδου των ιδιωτικών επιχειρήσεων στη δημόσια εκπαίδευση!!!
Επρόκειτο για ένα δυνατό φτερούγισμα μιας μικρής πεταλούδας κάπου στην ωραία Μαγνησία, η οποία σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη από τα κέντρα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης που τροφοδοτούν με πληροφορίες τις κυβερνήσεις και τους διαχειριστές κεφαλαίων στις διεθνείς αγορές. Προφανώς, όλοι τους θα αντιλήφθηκαν ότι, αν έπειτα από οκτώ χρόνια μνημονίων και 350 δισ. ευρώ δημόσιο χρέος, αυτοί οι καθηγητές και οι συνάδελφοί τους σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν καταλάβει ότι ο μισθός τους πληρώνεται από το πλεόνασμα που παράγουν ιδιωτικές επιχειρήσεις, τότε ο κίνδυνος ανοικτής πτώχευσης παραμένει και συνεπώς το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να πάρουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα χρήματά τους και να φύγουν.
Έτσι, το φτερούγισμα μιας πεταλούδας στη Μαγνησία, μαζί με όλες τις άλλες που σκίασαν την περασμένη εβδομάδα τον ήλιο της χώρας, διαμόρφωσαν το αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο. Και, δυστυχώς, μ' αυτά και μ' αυτά τα τερτίπια το αρνητικό επενδυτικό κλίμα δεν αναστρέφεται.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 8 Οκτωβρίου.