Οι ανησυχίες σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ αποτελούν και τη μεγαλύτερη απειλή για την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, σύμφωνα με την Capital Economics, η οποία εκτιμά πως αν επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις - ακόμα και αν αυτές είναι περιορισμένες - το σήμα που θα έχει σταλεί στις αγορές θα είναι καταστροφικό με αποτέλεσμα να επέλθει πάγωμα των εισροών κεφαλαίων στη χώρα και περαιτέρω βουτιά του νομίσματος.
Υπενθυμίζεται πως χτες στο χαμηλότερο επίπεδο της από τον Μάιο κατρακύλησε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, παρά τις επίμονες προσπάθειες στήριξης της ισοτιμίας της που καταβάλλει η Άγκυρα έχοντας δαπανήσει περισσότερα από 2,5 δισ. δολάρια το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Capital Economics, η απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί προκάλεσε μια φημολογία για ενδεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία, ενώ και την προηγούμενη εβδομάδα ο Γαλλίας Πρόεδρος Μακρόν Macron υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να επιβάλει κυρώσεις λόγω των γεωτρήσεων που έχει εξαγγείλει στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα.
Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει πως αν επιβληθούν κυρώσεις, ακόμα και αν αυτές είναι περιορισμένες, η απειλή για περαιτέρω δράση και το αρνητικό σήμα που θα σταλεί στις αγορές για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα προκαλέσουν πάγωμα των εισροών κεφαλαίων στη χώρα και περαιτέρω βουτιά της λίρας.
Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας σηματοδοτεί την πρώτη σημαντική αποχώρηση από τo επίπεδο σταθεροποίησης έναντι του δολαρίου που είχε επιτευχθεί τον περασμένο μήνα και, εάν οι εντάσεις με την ΕΕ συνεχίσουν να κλιμακώνονται, αναμένεται μεγαλύτερη πτώση.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια.
Η τουρκική λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 1,5% έναντι του δολαρίου μέχρι σήμερα. Εκ πρώτης όψεως, αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί σημαντική κίνηση στο πλαίσιο της υποτίμησης που καταγράφουν άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών. Αλλά σηματοδοτεί μια σημαντική απόκλιση από το επίπεδο σταθεροποίησης των 6,85 / $ που έχει γίνει πρόσφατα.
Credit Suisse: Κατά πάσα πιθανότητα η ισοτιμία θα συνεχίσει να αυξάνεται
Στα 7,15/$ υπολογίζει την ισοτιμία της τουρκικής λίρας η Credit Suisse αναθεωρώντας την τιμή από το 6,95-7,04 που ήταν πριν, καθώς, όπως σημειώνει η τράπεζα, «κατά πάσα πιθανότητα η ισοτιμία θα συνεχίσει να αυξάνεται».
Η εκτίμηση της Credit Suisse είναι πως η υποτίμηση της λίρας θα επέλθει όχι τις επόμενες εβδομάδες αλλά πιο μετά και αυτό διότι υποπτεύεται ότι «η κεντρική τράπεζα και οι κρατικές τράπεζες θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ισοτιμία κάτω από το ψυχολογικό όριο των 7 δολαρίων.
New York Times: Η Τουρκία αντιμέτωπη με νομισματική κρίση
Αντιμέτωπη με μια νομισματική κρίση έφτασε να είναι η Τουρκία «καθώς η αξία της λίρας έπεσε και η κεντρική τράπεζα της χώρα φάνηκε να ξεμένει από “πυρομαχικά” για να σταματήσει την πτώση της προς ιστορικά χαμηλά».
Στο δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ενθαρρύνοντας τις τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό και πιέζοντας την κεντρική τράπεζα να κρατήσει το επιτόκιο αναφοράς κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού.
«Αυτές οι πολιτικές πυροδότησαν φόβους για μια πιστωτική “φούσκα”, προτρέποντας τους επενδυτές να πουλήσουν τουρκικά assets και οδηγώντας σε κάθοδο την αξία της λίρας έναντι άλλων νομισμάτων» τονίζουν οι New York Times με τον αρθρογράφο να επισημαίνει ότι ο Ερντογάν επιβίωσε τις νομισματικές κρίσεις του 2014 και του 2018, διαψεύδοντας τις προβλέψεις οικονομικής κατάρρευσης που θα απειλούσαν την παραμονή του στην εξουσία. Ομως η πανδημία καθιστά αυτή την αποστολή πιο δύσκολη απ’ ό,τι στο παρελθόν, αναφέρει το δημοσίευμα.