Η πανδημία του κορονοϊού καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο για ποιον λόγο οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, παρόλο που το ζήτημα μοιάζει να μην σχετίζεται με τη νομισματική πολιτική, δήλωσε η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αν και αρχικά επρόκειτο μόνο για μία υγειονομική κρίση, η πανδημία προκάλεσε κύματα οικονομικού σοκ σε όλο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε κράτος και αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να παράσχουν πρωτοφανή στήριξη προκειμένου να διατηρηθεί η οικονομική δραστηριότητα.
Με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει το ζήτημα πολύ ψηλά στην ατζέντα της κατά την αναθεώρηση του πλαισίου πολιτικής της, είπε η Σνάμπελ σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters.
«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πιθανότατα την μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, πολύ μεγαλύτερη από την πανδημία», είπε.
«Παρόλο που η υγειονομική κρίση δεν σχετίζεται καθόλου με τη νομισματική πολιτική, οι επιπτώσεις της στη νομισματική πολιτική είναι τεράστιες», δήλωσε. «Το ίδιο ισχύει για την κλιματική αλλαγή και γι’ αυτό οι τράπεζες δεν μπορούν να την αγνοήσουν».
Μέσω του εποπτικού της βραχίονα η ΕΚΤ θα μπορούσε να απαιτεί από τις τράπεζες εκτίμηση του κλιματικού κινδύνου, που στη συνέχεια θα επηρεάζει την πρόσβαση των τραπεζών στην χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, υποστήριξε η Σνάμπελ.
Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει επίσης να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσθέσει ένα «πράσινο» στοιχείο στο σχέδιό της για τη δημιουργία κοινής κεφαλαιαγοράς, μια που η εστίαση στην πράσινη οικονομία θα μπορούσε να δώσει στο μπλοκ ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Η Σνάμπελ, που στο παρελθόν είχε εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με την στροφή των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ προς τα πράσινα ομόλογα, πρόσθεσε ότι η άποψή της για το θέμα ακόμη «εξελίσσεται».