Μπορεί να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 10-11 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις μια χρονιά χωρίς να επιβληθούν νέα εισπρακτικά μέτρα αλλά να θεσπιστούν και νέα μέτρα ελάφρυνσης; Αυτό θα είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο.
Ενώ με την κατάθεση του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα το πρωί –ενός κειμένου έκτασης 3000 σελίδων- κλείνει και αυτή η εκκρεμότητα, σειρά παίρνει η κατάθεση του σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής στη Βουλή.
Θα προβλέπει ότι για το 2022, το πρωτογενές έλλειμμα θα περιοριστεί κάτω της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Συγκριτικά δηλαδή με το 2021 που αναμένεται να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα μεγαλύτερο των 11-12 δισ. ευρώ –κυρίως λόγω της παράτασης της πανδημίας αλλά και της αύξησης του λογαριασμού των μέτρων στήριξης- θα επιδιωχθεί μέσα σε μόλις ένα έτος να κλείσει μια δημοσιονομική τρύπα 10 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Και αυτό, ενώ ταυτόχρονα θα υλοποιούνται:
1. Πρώτον η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.
2. Η παράταση του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα (πλην δηλαδή συντάξεων και μισθών δημοσίου) και για το 2022.
3. Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) κατά τρεις μονάδες και για το 2022.
4. Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα και στο 80% για τα νομικά πρόσωπα.
Το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής θα γίνει «αναίμακτα» καθώς ο προϋπολογισμός του 2022 δεν θα περιέχει μέτρα οικονομικής στήριξης συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ. Επίσης, τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν με «φυσιολογικό τρόπο».
Μεγαλύτερο ΑΕΠ σημαίνει περισσότερη οικονομική δραστηριότητα και περισσότερα φορολογικά έσοδα είτε από την έμμεση είτε από την άμεση φορολογία.
Επίσης, υπάρχει μια ακόμη παράμετρος. Όταν ένας επαγγελματίας γνωρίζει ότι θα φορολογηθεί με συντελεστή 9% (από τους χαμηλότερους διεθνώς) για τα πρώτα 10.000 ευρώ της κερδοφορίας του και όταν μια επιχείρηση γνωρίζει ότι ο φορολογικός συντελεστής έχει μειωθεί στο 22%, δεν θα ρισκάρει με την ίδια ευκολία που το έκανε στο παρελθόν την φοροδιαφυγή.
Μέχρι και πριν από δύο χρόνια, η φοροδιαφυγή γινόταν από ανάγκη επιβίωσης. Τώρα τέτοια ανάγκη δεν υπάρχει. Ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές είναι συνδεδεμένες με το εισόδημα, ούτε τα μερίσματα φορολογούνται με συντελεστές της τάξεως του 10-15% ούτε η εισφορά αλληλεγγύης θα υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα για να στείλει τους πραγματικούς οριακούς συντελεστές φορολόγησης πάνω και από το 50%.