Η συνταγή Στάσση, το hedging και τα EBITDA - έκπληξη για τη ΔΕΗ

Η συνταγή Στάσση, το hedging και τα EBITDA - έκπληξη για τη ΔΕΗ

Η ενεργειακή καταιγίδα δεν σαρώνει μόνο οικιακούς προϋπολογισμούς και τη βιομηχανία, αλλά και την ίδια την καρδιά της αγοράς, τις ενεργειακές επιχειρήσεις πανευρωπαϊκά. Από κολοσσούς όπως οι γερμανικές RWE και Uniper μέχρι μικρότερους παίκτες, κανείς δεν εξέρχεται αλώβητος, ειδικά αν δεν έχει προβεί σε σοβαρό hedging πάνω στο ενεργειακό του μείγμα. Στη συνταγή ακριβώς του hedging οφείλει σε μεγάλο βαθμό και η ΔΕΗ ότι στάθηκε όρθια.

Χωρίς να παρεκκλίνει των στόχων της, παρά τις ανατροπές και την εκτίναξη σε φυσικό αέριο, και δικαιώματα CO2, η επιχείρηση θα ανακοινώσει τον Μάρτιο, για τη χρονιά που έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, λειτουργικά κέρδη λίγο κάτω των 850 εκατ. ευρώ. Συγκράτησε ζημιές μετά φόρων και μετρίασε απώλειες χάρη σε ένα συστηματικό χετζάρισμα που έκανε εδώ και πολλούς μήνες στα σταθερά της τιμολόγια, όπως και σε εκείνα της Υψηλής Τάσης.

Όφελος, ένα ετήσιο ποσό 300 εκατ. ευρώ και άνω, χωρίς το οποίο το 2021 θα αποτελούσε ένα σοβαρό πισωγύρισμα στον σχεδιασμό της, αποκλείοντας σημαντικά από τους στόχους της περασμένης άνοιξης, Τότε, η διοίκηση Στάσση είχε προβλέψει λειτουργικά κέρδη στα επίπεδα των 885 εκατ ευρώ του 2020. Λίγο κάτω, έκλεισε και η περυσινή χρονιά.

Πώς τα κατάφερε; Χετζάροντας, πριν ξεσπάσει η κρίση, το μεγαλύτερο τμήμα από τις ποσότητες ενέργειας της «ανοικτής της θέσης»: Είναι η διαφορά μεταξύ της ενέργειας που παράγουν όλες της οι μονάδες και του demand, δηλαδή της ζήτησης από τους πελάτες της, που είναι περίπου 20% υψηλότερη και αναγκάζεται να το αγοράζει από το χρηματιστήριο.

Όταν το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική είναι 64,5% αφού καλύπτει τις ανάγκες μεγάλου αριθμού ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, η παραγωγή των λιγνιτικών και άλλων μονάδων της, μαζί με τις εισαγωγές του ομίλου, καλύπτουν μόνο το 44,2% της συνολικής ζήτησης, (στοιχεία πρώτου εξαμήνου).

Κτίζοντας λοιπόν η επιχείρηση θέσεις αντιστάθμισης κινδύνου και ξεκινώντας με ποσοστά 20% και 30%, η επιχείρηση κατόρθωσε στη διάρκεια της χρονιάς να δημιουργήσει ένα portfolio με ρεύμα, φυσικό αέριο και CO2, να καλύψει κοντά στο 50% της ανοικτής της θέσης και να βγάλει λειτουργικά κέρδη.

Βελτίωση στα ληξιπρόθεσμα χρέη

 

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, ο ισολογισμός της ΔΕΗ θα καταγράφει βελτίωση και σε έναν άλλο σκληρό δείκτη, τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Σε μια συγκυρία όπου κάθε ενεργειακή εταιρεία ζει με την αγωνία της είσπραξης και το φόβο αύξησης των αιτημάτων των πελατών τους για διακανονισμούς, η ΔΕΗ κατάφερε πέρυσι να βελτιώσει κατά 100 εκατ. ευρώ και πλέον την επίδοσή της στα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Απόρροια των παραπάνω, σε μια χρονιά γεμάτη ανατροπές, με τις τιμές στο αέριο, τα δικαιώματα ρύπων και το ρεύμα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η επιχείρηση κατάφερε να διατηρήσει τα λειτουργικά της κέρδη σε επίπεδα 2020, μετριάζοντας σημαντικά τις όποιες απώλειες.

Δεν κατάφεραν το ίδιο αρκετές ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, που έχουν δεχθεί μεγάλα χτυπήματα, τα οποία για ορισμένες αποδείχθηκαν καθοριστικά. Στη Μ. Βρετανία πτώχευσαν το τέταρτο τρίμηνο του 2021 πάνω από 25 μικρές και μικρομεσαίες ενεργειακές εταιρείες, στη Γερμανία ο γίγαντας της RWE AG, αναζητά χρηματοδοτικές πηγές και αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, καθώς έχει πληγεί σημαντικά από τα ακραία σκαμπανεβάσματα των χρηματιστηριακών τιμών στο ρεύμα, ενώ προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν και άλλοι παίκτες, όπως η επίσης γερμανική Uniper. 

Ακόμη και μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες βρέθηκαν σε ευάλωτη θέση κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, ειδικά όσοι δεν είχαν προβεί σε μεγάλης έκτασης hedging πάνω στις ενεργειακές τιμές.