Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 1994 σημειώνουν τα βρετανικά ομόλογα, καθώς η εκτόξευση των τιμών ενέργειας δημιουργεί την τέλεια καταιγίδα υψηλού πληθωρισμού, σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής και υψηλότερου δανεισμού από την κυβέρνηση.
Οι αποδόσεις στα διετή βρετανικά ομόλογα, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα επιτόκια, και στα 10ετή έχουν αυξηθεί αυτό τον μήνα περισσότερο από κάθε άλλον από το 1994, εποχή που έμεινε στην ιστορία ως «η χρονιά της Μεγάλης Σφαγής» των ομολόγων.
«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι μια αγορά που ανησυχεί σοβαρά με το επίπεδο του πληθωρισμού, την επιμονή του και για το τι σημαίνει αυτό για τn σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», αναφέρουν αναλυτές της Morgan Stanley.
Η απόδοση των διετών ομολόγων άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008 στις 24 Αυγούστου στο 2,96% από 1,72% στις αρχές του μήνα, προσφέροντας το υψηλότερο πριμ σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα από το 2005.
Τα βρετανικά χρεόγραφα βρέθηκαν υπό αδιάκοπη πίεση καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, αλλά το πρόσφατο ξεπούλημα απέκτησε περισσότερη ορμή μετά την κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας στις 5 Αυγούστου, όταν αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Ήταν η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1995.
Ένα δεύτερο χτύπημα ήρθε στις 17 Αυγούστου, όταν ο πληθωρισμός τον Ιούλιο έφτασε το 10,1%. Ήταν η πρώτη φορά που οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε διψήφια νούμερα την τελευταία 40ετία. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί λίγο πάνω από το 13% τον Οκτώβριο, ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα χτυπήσει υψηλότερα επίπεδα τον επόμενο χρόνο με τη Citi να προβλέπει κορύφωση του πάνω από το 18%, επίπεδο που τελευταία φορά άγγιξε το 1976.
H βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας θα αυξήσει τις χρεώσεις για τα νοικοκυριά από τον Οκτώβριο κατά 80% κατά μέσο όρο, που ισοδυναμεί με 3.549 στερλίνες (4.177 δολ.) τον χρόνο και οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω αυξήσεις το 2023.
Οι αυξήσεις αυτές δεν σημαίνουν μόνο πληθωρισμό, αλλά και υψηλότερο κρατικό δανεισμό για την ανακούφιση των νοικοκυριών όποιος και αν είναι ο νέος πρωθυπουργός, η Λιζ Τρας ή ο Ρίσι Σουνάκ, που θα διαδεχθεί τον Boris Johnson στην ηγεσία των Συντηρητικών.
Κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν έχει διευκρινίσει τα μέτρα στήριξης που χρειάζονται. Μια ιδέα είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 5% από 20%, μέτρο που θα στοιχίσει γύρω στις 38 δισ. στερλίνες τον χρόνο στα κυβερνητικά ταμεία. Η αντιπολίτευση των Εργατικών προτείνει πάγωμα των λογαριασμών ενέργειας με κόστος 60 δισ. ετησίως.
Τον Απρίλιο η Βρετανία είχε ανακοινώσει ότι προγραμμάτιζε εκδόσεις ομολόγων γύρω στα 253 δισ. για το οικονομικό έτος 2022/23. Η αβεβαιότητα για το ποσό του πρόσθετου δανεισμού ήταν ο λόγος υποαπόδοσης των βρετανικών ομολόγων έναντι αυτών των ΗΠΑ και της Γερμανίας, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι θα απαιτηθεί πρόσθετος δανεισμός 50 με 100 δισ.
«Οι εκδόσεις αυτές θα απορροφηθούν, αλλά μόνο στη σωστή τιμή, δηλαδή σε υψηλότερη απόδοση, με τα μακροπρόθεσμα ομόλογα διάρκειας 30 ετών και άνω να είναι τα περισσότερο ευάλωτα σε περαιτέρω απώλειες», εκτιμά η Morgan Stanley.
Οι αποδόσεις στα βρετανικά ομόλογα πιέζονται ανοδικά και από την επιθετική στροφή της Τράπεζας της Αγγλίας στη συνεδρίαση του Αυγούστου, καθώς έδωσε το σήμα ότι θα ανεβάσει τα επιτόκια περισσότερο αν χρειαστεί παρότι προβλέπει ύφεση διαρκείας στην οικονομία.
Στην αγορά παραγώγων, τα επιτοκιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τιμολογούν την κορύφωση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας στο 4,25% τον Ιούνιο του 2023, σε σύγκριση με 3,75% - 4% στις ΗΠΑ. Πολλοί οικονομολόγοι όμως εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα τα αυξήσει τόσο πολύ. Σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση οι οικονομολόγοι τα βλέπουν στο 2,5% στο τέλος της φετινής χρονιάς.
Η απόκλιση δείχνει ότι οι αγορές δεν τιμολογούν μόνο το πλέον πιθανό σενάριο, αλλά και το ρίσκο η Τράπεζα της Αγγλίας να τα ανεβάσει περισσότερο, στο 5% ή 6% αν χάσει τη μάχη με τον πληθωρισμό.