IEA: Παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ
Shutterstock
Shutterstock

IEA: Παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ

Οι παγκόσμιες προσθήκες ισχύος ΑΠΕ αναμένεται να αυξηθούν κατά 1/3 φέτος, δήλωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), καθώς οι κυβερνητικές πολιτικές και οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη καθαρής ενέργειας.

Στην ενημερωμένη έκθεση για την αγορά ΑΠΕ, ο ΙΕΑ ανέφερε ότι οι προσθήκες ανανεώσιμης ισχύος παγκοσμίως πρόκειται να αυξηθούν κατά 107 γιγαβάτ (GW), τη μεγαλύτερη απόλυτη αύξηση που έχει σημειωθεί ποτέ, σε περισσότερα από 440 GW το 2023.

Το επόμενο έτος, η συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αναμένεται να ανέλθει σε 4.500 GW, που ισοδυναμεί με τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας και των ΗΠΑ μαζί.

«Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια ηγούνται της ταχείας επέκτασης της νέας παγκόσμιας ενεργειακής οικονομίας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ.

«Φέτος, ο κόσμος πρόκειται να προσθέσει μια ποσότητα ρεκόρ ΑΠΕ στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας - μεγαλύτερη από τη συνολική ισχύ της Γερμανίας και της Ισπανίας μαζί».

Στην Ευρώπη, η ανάπτυξη των ΑΠΕ βρίσκεται στο επίκεντρο της απάντησης των «27» στην ενεργειακή κρίση στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. Τα νέα μέτρα πολιτικής συμβάλλουν επίσης στην προώθηση σημαντικών αυξήσεων της δυναμικότητας στις ΗΠΑ και την Ινδία τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Κίνα αναμένεται επίσης να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 55% των παγκόσμιων προσθηκών ισχύος ανανεώσιμης ενέργειας τόσο το 2023 όσο και το 2024, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Οι προσθήκες ηλιακής φωτοβολταϊκής (Φ/Β) ισχύος θα αντιπροσωπεύουν τα 2/3 της φετινής αύξησης και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται το 2024. Οι υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν οδηγήσει στην ταχύτερη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών σε στέγες, αναφέρει η έκθεση.

Οι προσθήκες ισχύος αιολικής ενέργειας προβλέπεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 70% το 2023 σε ετήσια βάση, λόγω της ολοκλήρωσης έργων που είχαν καθυστερήσει λόγω των περιορισμών COVID στην Κίνα και των προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.