Της Αντιόπης Σχοινά
Μπορεί το τελευταίο διάστημα να γίνεται μεγάλος λόγος για την έλευση επενδυτών και funds που στόχο έχουν να βολιδοσκοπήσουν την ελληνική αγορά και τις ευκαιρίες της, από τον τραπεζικό μέχρι το πρωτογενή τομέα, ωστόσο τα πράγματα για να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις δεν είναι τόσο απλά.
Ειδικά σε κλάδους όπου έχει υπάρξει τραπεζική παρέμβαση για την αναδιάρθρωση εταιρειών, οι διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρες.
Τομείς που υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον είναι, μεταξύ άλλων, κατά κοινή ομολογία, η Ενέργεια, ο Τουρισμός, τα Logistics και οι ιχθυοκαλλιέργειες.
Σε αυτές τις τελευταίες θα σταθούμε, για τις οποίες κάθε εβδομάδα εξυφαίνεται και ένα νέο σενάριο και όλοι αναμένουν σύντομα να γίνει η είσοδος fund και να δημιουργηθεί είτε ένας ενιαίος φορέας από τις δύο μεγάλες εταιρείες του κλάδου, είτε δύο ισχυροί πόλοι υπό τον Νηρέα και την Σελόντα.
Οι διαδικασίες για να μπορέσει να γίνει η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, όπως αναλύει στο Liberal παράγοντας του κλάδου, αναμένεται να ολοκληρωθούν προς το τέλος της τρέχουσας χρήσης, καθώς υπάρχει μια σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνουν από τις τράπεζες οι οποίες και χρονοβόρες είναι και ιδιαίτερη προσοχή στην εκτέλεσή τους χρειάζονται.
Ειδικότερα, με βάση τον σχεδιασμό που οι τράπεζες έχουν γνωστοποιήσει στους μετόχους και τις διοικήσεις των εταιρειών, αφορούν στην τοποθέτηση advisors οι οποίοι μόλις επιλέχθηκαν και πρόκειται για τις Lazard, Rothschild και HSBC, οι οποίες θα κάνουν αποτίμηση των εταιρειών Νηρέα και Σελόντα και θα επιλεχθεί ένας από τους τρεις για να προχωρήσει η διαδικασία. Σημειώνεται ότι η πρώτη αποτίμηση έχει γίνει ήδη από την Ernst& Young.
Εν συνεχεία θα γίνει προκήρυξη διαγωνισμού, όπου θα εξεταστούν οι προτάσεις των επενδυτών για να καταλήξουν στον προτιμητέο ανά περίπτωση.
Η ευκαιρία για come back
Η όλη διαδικασία χωρίς εκπλήξεις χρειάζεται περί τους 11 μήνες για να ολοκληρωθεί, οπότε οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας έχουν μια ακόμη ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία της υψηλής τιμής των ψαριών, να κάνουν οικονομίες κλίμακας και να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος έναντι της ανταγωνίστριας Τουρκίας, όντας πλέον χρηματοοικονομικά σωστά δομημένες.
Άλλωστε, όπως τονίζουν οι πηγές του Liberal, τα πρώτα ουσιαστικά σημάδια ανάκαμψης, τόσο λόγω της αυξημένης ζήτησης, η οποία τροφοδοτήθηκε από την μείωση του αριθμού των μεγάλων εταιρειών, όσο και της υψηλής τιμής που είχαν τα ψάρια, λόγω του ότι δεν "έσπασαν" οι τιμές από καμία εταιρεία, αναμένεται να φανούν με την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των εταιρειών για το 2015.
Ειδικότερα, οι ιθύνοντες του κλάδου κάνουν λόγω για θεαματικά βελτιωμένα αποτελέσματα, τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν στο 2016 με την παράλληλη στήριξη των εξαγωγών.