Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και ετοιμάζεται να γίνει πόλος έλξης νέων επενδύσεων, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν την οικονομία, να επιταχύνουν την ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση και να προσφέρουν μοναδικά πολλαπλασιαστικά οφέλη στο ΑΕΠ της χώρας, στα δημόσια έσοδα και στην κοινωνία μέσω της δημιουργίας πολλών νέων καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας.
DBRS, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, EBRD, Moody’s, JP Morgan, έχουν μιλήσει για όλα αυτά στο Liberal Μarkets. Κοινό συμπέρασμα των τοποθετήσεών τους είναι πως οι επενδυτές βλέπουν μια «άλλη» Ελλάδα. Με σταθερό φιλοεπενδυτικό προσανατολισμό, ξεκάθαρη κατεύθυνση και θέληση να αποτελέσει ένα νέο «success story».
Βέβαια, για να αποτελέσουν πραγματικότητα τα παραπάνω χρειάζεται κυβερνητική προσήλωση στις αρχές των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην καταπολέμηση της δικαστικής… «αδράνειας» και φυσικά στην υλοποίηση των επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η χώρα μετά από αρκετά χρόνια παρουσίασε ένα καλά μελετημένο, συνεκτικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση και την επιστροφή σε σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Το Πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» είναι η πρώτη καλά μελετημένη πρόταση οριστικής εξόδου από την κρίση και επιστροφής σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Ανάπτυξη που συνεπάγεται κοινωνική ευημερία.
Μια πρώτη γεύση έχουμε ήδη πάρει από την ανακοίνωση εμβληματικών επενδύσεων, όπως της Pfizer, της Microsoft, της Αμερικανικής Τράπεζας Επενδύσεων (DFC) στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και της Tesla. Την ίδια στιγμή όμως που παρατηρείται μια αύξηση του αμερικανικού αποτυπώματος στη χώρα, φαίνεται πως μειώνεται αυτό των κινεζικών κεφαλαίων.
Το γεωπολιτικό «πόκερ» ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες δυνάμεις του κόσμου βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους Αμερικάνους να φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να συμβάλλουν περισσότερο στη μεταμόρφωση της χώρας.
Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Στέλεχος που γνωρίζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες αναφέρει στο Liberal Markets πως «η χώρα τα τελευταία χρόνια είχε αφήσει τις επενδύσεις σε υποδομές σε κεφάλαια κινεζικής προέλευσης. Αυτό παρατηρείται από την State Grid στον ΑΔΜΗΕ, την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και αλλού. Η αμερικάνικη πολιτική όμως άλλαξε με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν. Μπορεί ο νέος Πρόεδρος να μοιάζει περισσότερο συγκαταβατικός από τον προκάτοχό του, όμως στην πράξη είναι περισσότερο ενεργός».
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παραδοσιακά έχει ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ. Αυτοί οι δεσμοί ήρθε η στιγμή να μετουσιωθούν σε επενδύσεις. Δεν είναι τυχαίες οι επενδύσεις της Microsoft, της Pfizer, της Tesla και το ενδιαφέρον της DFC όχι μόνο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αλλά για υποδομές και ενέργεια. Ένα γεωπολιτικό παιχνίδι πάνω από εμάς λαμβάνει χώρα, με την Ελλάδα να πρέπει να βρεθεί στο σωστό μέρος της ιστορίας», προσθέτει.
Έτερη πηγή που έχει βαθιά γνώση των αμερικανικών κινήσεων στο επιχειρείν και όχι μόνο τονίζει στο Liberal Markets πως «υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον εταιρειών αμερικανικών συμφερόντων για την Ελλάδα. Οι κλάδοι της ενέργειας, της τεχνολογίας και των υποδομών βρίσκονται στο ραντάρ των επενδυτικών κινήσεων, οι οποίες το προσεχές μέλλον θα ανακοινωθούν και επισήμως».
Άλλωστε, συνεχίζει, «η πραγματικότητα μιλά από μόνη της, από την Pfizer έως τη Microsoft, οι επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών αυξάνεται. Ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαριστεί πως οι επενδύσεις αυτές είναι αυθόρμητες, όχι κατευθυνόμενες. Βλέπουν ανάπτυξη οι εταιρείες και άνοδο της ελληνικής οικονομίας, για αυτό και επενδύουν».
Ίσως είναι ίδιον των κομμουνιστικών καθεστώτων η εύρεση «σκιών» σε κάθε κλάδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και κατ’επέκταση της οικονομικής, πάντως πηγές που γνωρίζουν τις κινήσεις των Κινέζων επενδυτών βλέπουν γεωπολιτικούς λόγους πίσω από καίριες αποφάσεις για επενδύσεις.
«Η State Grid κόπηκε από το διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, το ίδιο και δύο κινεζικές εταιρείες που έλαβαν μέρος. Οι Βρυξέλλες έχουν ενημερωθεί για τα παραπάνω, χωρίς να έχουν πάρει θέση. Έργα της Cosco καθυστερούν. Όλα αυτά δεν θεωρούν στο Πεκίνο πως είναι τυχαία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Πάντως φαίνεται πως το μειούμενο επενδυτικό αποτύπωμα των Κινέζων στη χώρα μας, δεν τους πτοεί από το να επενδύουν σε κλάδους, που μέχρι σήμερα δεν ήταν στις κορυφαίες προτεραιότητές τους. Ίσως είναι και μια αναγκαιότητα να δείξουν πως συνεχίζουν να υπάρχουν στον επενδυτικό χάρτη.
«Το κινεζικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο real estate και στην πρωτογενή παραγωγή. Καταγράφεται έντονη κινητικότητα για εξαγορές μικρών μονάδων παραγωγής αγροτικών προϊόντων, για ελληνικά προϊόντα. Οι ανωτέρω επενδύσεις θα αρχίσουν να σχηματοποιούνται όταν ανοίξουν τα σύνορα και μπορούν να έλθουν επενδυτές. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί αυτό δυνατόν, παρά το γεγονός πως υπάρχουν εισαγόμενα από την Ελλάδα κρούσματα κορονοϊού στην Κίνα και όχι το αντίστροφο», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας φαίνεται πως βρίσκεται στο επίκεντρο τεκτονικών αλλαγών, με επενδυτικές εξελίξεις που κρύβουν… «εκπλήξεις». Το αυξανόμενο αμερικανικό αποτύπωμα στη χώρα μας μόνο οφέλη έχει να προσδώσει σε κοινωνία και οικονομία.
Επίσης, αν και θα περίμενε κανείς να μειωθεί το ενδιαφέρον κινεζικών κεφαλαίων, αυτό φαίνεται πως στρέφεται σε νέους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Επομένως, η χώρα μας από τη σύγκρουση «γιγάντων» που πραγματοποιείται παρασκηνιακά, με έπαθλο κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, μόνο ενισχυμένη μπορεί να βγει. Ή όπως λένε οι Αμερικάνοι, «μην ψάχνεις τη βελόνα στο άχυρο. Απλά αγόρασε το άχυρο»…