IPO εξετάζει η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο

IPO εξετάζει η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο

Την εισαγωγή της στις κεφαλαιαγορές, μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς, επιβεβαίωσε πως εξετάζει η κρατική Saudi Aramco, η μεγαλύτερη παραγωγός-εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο.

Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας αναφέρει ότι «εξετάζει διάφορες επιλογές προκειμένου να επιτρέψει την ευρεία δημόσια συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο μέσω της εισαγωγής στις αγορές κεφαλαίου είτε ενός κατάλληλου ποσοστού των μετοχών της εταιρείας είτε/και μιας ομάδας των θυγατρικών της».

Όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αυτών των εναλλακτικών, τα συμπεράσματα θα παρουσιαστούν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, το οποίο στη συνέχεια θα κάνει συστάσεις στο Ανώτατο Συμβούλιο της Aramco.

Το ενδεχόμενο της IPO είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του στον Economist ο διάδοχος του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες συνέκρινε με εκείνες της βρετανικής οικονομίας το 1980 υπό την Margaret Thatcher.

Η αξία της Saudi Aramco εκτιμάται πως μπορεί να ανέλθει έως και πάνω από τα 2,5 τρισ. δολάρια και να ξεπεράσει την Apple (περίπου 530 δισ. δολάρια), ως η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο. 

Τα αποθέματα της ανέρχονται στα περίπου 265 δισ. βαρέλια, που αντιστοιχούν σε πάνω από το 15% των παγκόσμιων αποθεμάτων και είναι σχεδόν τα δεκαπλάσια από εκείνα που διαχειρίζεται η Exxon Mobil Corp. 

Η πρόταση για την IPO εντάσσεται στη μεταρρυθμιστική κατεύθυνση που προωθεί η χώρα, περιλαμβάνοντας ιδιωτικοποιήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, αναφέρει η Aramco στην ανακοίνωσή της και συμπληρώνει ότι η προσέλκυση επενδυτών θα ενδυναμώσει και την επικέντρωση της εταιρείας στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τη συνεπή διαχείριση των αποθεμάτων.

Το άνοιγμα στους επενδυτές θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή στην οικονομική πολιτική της Σαουδικής Αραβίας από την περίοδο της εθνικοποίησης τη δεκαετία του 1970. Η χώρα αποτελεί “παίκτη – κλειδί” στην προσπάθεια εξισορρόπησης της αγοράς του πετρελαίου, ενώ οι επενδυτικές της αποφάσεις μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές του αργού αλλά και τις οικονομίες παγκοσμίως.

Παρότι το 2014, η Σαουδική Αραβία είχε κέρδη της τάξης των 285 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές του πετρελαίου, η πτώση των τιμών συμπίεσε τα κέρδη για τους πετρελαιοπαραγωγούς. Η τιμή του αργού στην οποία πωλούσαν τα μέλη του OPEC μειώθηκε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι αυτή τη βδομάδα, σημειώνοντας χαμηλό 12ετίας, καθώς ο η αναταραχή στις κινεζικές αγορές διεύρυνε την πτωτική πορεία του πετρελαίου.