Ιταλία: Ο άσωτος υιός της Ευρωζώνης

Ιταλία: Ο άσωτος υιός της Ευρωζώνης

Στόχο να ασκήσει διώξεις σε τράπεζες που έχουν πουλήσει ακατάλληλα επενδυτικά προϊόντα σε πελάτες τους, έχει βάλει ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, P. C. Padoan, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς το ταλαιπωρημένο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, για τον P. Padoan, πιστωτικά ιδρύματα όπως η Banca Etruria δεν είχαν ξεκαθαρίσει στους αποταμιευτές ότι τα ομόλογα εμπεριείχαν υψηλότερους κινδύνους από τις καταθέσεις και γι'' αυτό θα υπόκεινται σε πρόστιμα.

“Πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα που έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργούν οι τράπεζες”, δήλωσε ο ιταλός υπουργός.

Ωστόσο, ο P. Padoan άσκησε κριτική στο νέο ευρωπαϊκό καθεστώς εξυγίανσης και διάσωσης με ιδία μέσα (bail-in) που ευθύνεται για την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών. Προειδοποίησε ότι στην πράξη, ο μηχανισμός αυτός ενδέχεται να είναι δυσλειτουργικός, οδηγώντας σε μετάδοση του προβλήματος των τραπεζών.

Ακόμη και μια “μικρή κρίση” θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλυσίδα γεγονότων που θα μπορούν να απειλήσουν τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody's. Το Brexit και το Grexit, σύμφωνα με τον Guardian, είναι οι προφανείς προβληματικές καταστάσεις, ωστόσο μερικοί σχολιαστές πιστεύουν πως υποβόσκει μια “ήσυχη” κρίση, η οποία επίσης θα ''πρεπε να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ανησυχιών: η μάχη της Ιταλίας να στηρίξει τις φορτωμένες με χρέη τράπεζές της, καθώς τα “κόκκινα” δάνεια (NPLs) της γειτονικής χώρας αγγίζουν τα 360 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, αναλυτές της τράπεζας Berenberg εκτιμούν πως οι τωρινές αποφάσεις της Ιταλίας “δε θα επηρεάσουν μόνο το μέλλον των ιταλικών τραπεζών αλλά και το μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών”.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πρωθυπουργός Matteo Renzi όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να “ανεβάσει” την οικονομία της Ιταλίας στην α'' κατηγορία.

Ο Marco Wagner, οικονομολόγος της Commerzbank, δήλωσε πως “τα προβλήματα της ιταλικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος είναι δομικά, αυθεντικά. Δεν είναι κυκλικά, οπότε δε θα εξαφανιστούν στο άμεσο μέλλον”.