Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με ημερήσια διάταξη την οικονομική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, το διεθνή ρόλο του ευρώ, την πρόοδο του προγράμματος της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και τη διαφάνεια μέσα στη Ένωση.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, αναφέρθηκε στην Ευρωζώνη, η οποία «βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ'' ό,τι σε προηγούμενα χρόνια και το ίδιο ισχύει για τον χρηματοπιστωτικό τομέα».
«Επιβεβαιώσαμε εκ νέου τη σημασία της εφαρμογής φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την εν δυνάμει ενίσχυση της ανάπτυξης», σημείωσε.
Για την Ελλάδα, τόνισε ότι έχει επιτευχθεί καλή συνεργασία επί της ουσίας μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω δουλειά για συμφωνία.
Σχετικά με την Πορτογαλία, ο J. Dijsselbloem ανέφερε πως το Eurogroup συμφωνεί με την Κομισιόν για την εκτίμησή της στον προϋπολογισμό της χώρας για το 2017.
Παράλληλα, καλωσόρισε τις δεσμεύσεις της χώρας να προετοιμάσει εκ των προτέρων πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν όταν χρειαστεί.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici, δήλωσε: «Γνωρίζουμε πως οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα είναι δύσκολες, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Εφόσον διατηρηθεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σε ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016».
Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ο P. Moscovici ανέφερε πως οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και τώρα απαιτείται ενταντική δουλειά σε τεχνικό επίπεδο. Αν και αναγνώρισε πως οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες, ιδιαίτερα το ασφαλιστικό, τις χαρακτήρισε απαραίτητες και σημείωσε ότι η καθυστέρησή τους δεν θα τις κάνει ευκολότερες.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί έως το Πάσχα που γιορτάζουν οι περισσότεροι που ζουν στις Βρυξέλλες.
Ο Klaus Regling αναφέρθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας πως «η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι καλή» και πως «τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων είναι ορατά, όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την Ελλάδα». Ωστόσο, «δε γίνεται να υπάρξει εκταμίευση χωρίς προϋποθέσεις».
Επίσης, τόνισε ότι έχει εκταμιευθεί το 1/4 από το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.
Τέλος, στα πλαίσια της διαφάνειας, το Eurogroup συμφώνησε να δημοσιεύει πιο λεπτομερείς ατζέντες και περιλήψεις με τα συμπεράσματα των συναντήσεων.
Διαβάστε ακόμα:
- J. Dijsselbloem: Λανθασμένες οι φήμες που λένε ότι η πορεία αξιολόγησης της Ελλάδας έχει εκτροχιαστεί