«Αναμένω ότι ο κ. Macron θα εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της Γαλλίας, είναι επειγόντως αναγκαίο», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker σε συνέντευξή του στη «Handelsblatt», δεδομένου ότι το ετήσιο δημόσιο έλλειμμα της χώρας βρίσκεται εδώ και χρόνια πάνω από το επιτρεπτό όριο του 3% του ΑΕΠ της. Προσέθεσε δε, ότι ελπίζει πως ο κ. Macron θα «δώσει ώθηση στην ευρωζώνη».
Για την Ιταλία είπε πως «δεν βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση όσο η Γερμανία. Η χώρα χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις και γι'' αυτό απαιτείται να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες η ιταλική κυβέρνηση. Το λαμβάνουμε υπόψη με το να ερμηνεύουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας με ευελιξία. Αυτό βοηθά και αυτήν και την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν στην γερμανική οικονομική εφημερίδα.
Μήνυμα εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Macron
Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε πίεση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του νεοεκλεγέντος προέδρου Emmanuel Macron ως προς τα δημόσια ελλείμματα της Γαλλίας.
«Το μήνυμά μου δεν είναι μήνυμα πίεσης και σε καμία περίπτωση μήνυμα περί κυρώσεων. Είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και καλωσορίσματος», δήλωσε με έμφαση ο ευρωπαίος επίτροπος κάνοντας την εκτίμηση ότι ο Emmanuel Macron «γνωρίζει καλά τους ευρωπαϊκούς κανόνες». «Ας του δώσουμε την ευκαιρία που του αναλογεί», πρόσθεσε.
«Είμαστε στον Μάιο, όλα είναι εφικτά, η ανάταξη των ισολογισμών και η έξοδος από το υπερβάλλον έλλειμμα το 2017», συνέχισε ο Moscovici κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με θέμα τις μακροοικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η επίτευξη του 3% είναι εφικτή. Οταν παρουσιάζουμε τους δείκτες του 2018, είναι με βάση μία αμετάβλητη πολιτική, αυτό σημαίνει ότι με ελάχιστη προσπάθεια μπορεί να υπάρξει διατηρήσιμη μετακίνηση κάτω από το 3%, είναι εφικτό», είπε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι προβλέπει ότι το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 3% του ΑΕΠ το 2017 και στο 3,2% το 2018.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ