Με αναφορές στις τρέχουσες οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Jumbo Απόστολος Βακάκης, εκδήλωσε στη γενική συνέλευση των μετόχων την ανησυχία του για την περαιτέρω εξέλιξη των μεγεθών της εταιρείας, παρά το «εκνευριστικά καλό» πρώτο τετράμηνο του 2022, όπως το χαρακτήρισε.
Παράλληλα, δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να αλλάξει το guidance για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα της επαναγοράς μετοχών διατηρεί αμυντική στάση σε ό,τι αφορά το θέμα του εύρους της τιμής.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Βακάκης, παρά τα θετικά αποτελέσματα του 2021 και τον υψηλό ρυθμό αύξησης των πωλήσεων που καταγράφεται ήδη κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022, οι προκλήσεις για την νέα χρονιά καθώς και το κλίμα αβεβαιότητας παραμένουν.
Το σκηνικό, σύμφωνα με τον κ. Βακάκη συνθέτουν αφενός ο υψηλός πληθωρισμός, που δεν μπορούσε να προβλεφθεί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από τους οικονομικούς αναλυτές αλλά και η ισοτιμία δολαρίου / ευρώ η οποία αν φθάσει τελικά στο ένα προς ένα, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. Βεβαίως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία έχει διασπαστεί από «ορισμένους που ακολουθούν αυτόνομες πορείες, λειτουργώντας έτσι σε βάρος του καταναλωτή».
Σε αυτό το περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας, είπε ο κ. Βακάκης, πρωταρχικός στόχος της διοίκησης του ομίλου ήταν και παραμένει, να διαφυλάξει το μοντέλο της Jumbo απέναντι στον καταναλωτή, όσον αφορά την σχέση τιμής με την ποιότητα υπηρεσιών και το προσφερόμενο προϊόν. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά, η διοίκηση του Ομίλου έχει προϋπολογίσει για το 2022:
ότι οι πωλήσεις θα σημειώσουν αύξηση μεταξύ +2% και +5% Τα προ φόρων κέρδη εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 210 εκατ. ευρώ και 240 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 175 εκατ. ευρώ και 195 εκατ. ευρώ
Τα μεγέθη στο τετράμηνο
Όπως αναφέρθηκε στη γενική συνέλευση, για τον Απρίλιο 2022, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας και χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές, αυξήθηκαν κατά +47% περίπου σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 όπου λειτουργούσε το 75% των καταστημάτων του Ομίλου στην Ελλάδα, με αυστηρούς και δυσανάλογους για το μέγεθος των καταστημάτων περιορισμούς, ως προς τον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών εντός των καταστημάτων και μόνο με την μέθοδο click inside ή click away.
Συνολικά για το τετράμηνο του 2022, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά +48% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο. Ανά αγορά η δραστηριότητα του ομίλου έχει ως εξής:
Κύπρος: Όλα τα καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν ενώ από 18 Απριλίου καταργήθηκε ο έλεγχος πιστοποιητικών για τους εισερχόμενους πελάτες. Οι πωλήσεις κατά τον Απρίλιο του 2022 αυξήθηκαν κατά +30% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα όπου το σύνολο του δικτύου παρέμεινε κλειστό κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και παρέμεινε κλειστό και την εβδομάδα μετά το Πάσχα (ολικό lock down). Συνολικά οι πωλήσεις στην Κύπρο για το τετράμηνο του 2022 είναι αυξημένες κατά +28% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.
Βουλγαρία: Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά +41% περίπου τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα όπου τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά κατά το πρώτο περίπου δεκαήμερο του μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Βουλγαρία για το τετράμηνο του 2022 είναι αυξημένες κατά 0,9% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.
Ρουμανία: Οι πωλήσεις του δικτύου ήταν μειωμένες κατά -2%περίπου τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Ρουμανία για το τετράμηνο του 2022 είναι μειωμένες κατά -9% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Μερισματική πολιτική και επαναγορά μετοχών
Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη του 2021 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατ΄19,87% σε σχέση με το 2020 και ανήλθαν σε 832 εκατ. Ευρώ. Τα κέρδη προ Φόρων, Τόκων, και Αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου είναι στα 305 εκατ. Ευρώ και παρουσιάζουν αύξηση κατά +46% σε σχέση με το 2020, ξεπερνώντας και τα μεγέθη του 2019. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε 216,59 εκατ. ευρώ από 138,67 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 56,19%
Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2021 καθώς και τα πειραγμένα της διοίκησης, όπως και την μερισματική πολιτική για την οποία , όπως επισημάνθηκε, πρόθεσή της διοίκησης είναι να διατηρηθεί στο ακέραιο η μερισματική πολιτική του 2021 και κατά το 2022, διανέμοντας συνολικά ποσό 0,77 EUR/ μετοχή. Κατά συνέπεια, πέραν του μικτού ποσού 0,3850 ευρώ ανά μετοχή που αποφασίστηκε να διανεμηθεί τον Ιανουάριο του 2022, πρόθεση της διοίκησης είναι να διανείμει και το υπόλοιπο 0,3850 ευρώ ανά μετοχή και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής εντός του επόμενου διμήνου. Στη γενική συνέλευση ακόμη εγκρίθηκε και το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, με σκοπό την ακύρωση αυτών και την αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της. Ο ανώτατος αριθμός των προς απόκτηση μετοχών δεν θα υπερβεί το ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του εκάστοτε ολοσχερώς καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, δηλαδή συνολικά μέχρι 13.605.975 (136.059.759 x 10%) μετοχές.
Ως κατώτατη τιμή αγοράς τους ορίζεται το ποσό του ενός (1) ευρώ και ως ανώτατη τιμή αγοράς τους το ποσό δεκατριών ευρώ και 0,50 (13,50) η κάθε μία. Ως περίοδος εφαρμογής του προγράμματος αγοράς μετοχών ορίζεται το χρονικό διάστημα των είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, που θα αρχίσει από την ημερομηνία λήψης της παρούσας απόφασης από την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων για το ύψος της τιμής των μετοχών ο κ. Βακάκης χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «ανάχωμα» για εξασφάλιση, καθώς η επαναγορά μετοχών αποφασίζεται μέσα σε μια κρίση, η οποία δεν έχει τελειώσει καθώς έχουμε σε εξέλιξη τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τα lockdowns στην Ασία.