Κ. Χατζηδάκης: Σύνδεση POS με τις ταμειακές μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024
Eurokinissi
Eurokinissi

Κ. Χατζηδάκης: Σύνδεση POS με τις ταμειακές μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024

«Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι σημαία μας» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να ολοκληρωθεί η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024.

«Υπάρχει υποχρέωση και αυτοδέσμευση της κυβέρνησης, προς το Ταμείο Ανάκαμψής μας, τα POS (σ.σ. συσκευές αποδοχής πληρωμών) να συνδεθούν με τις ταμειακές μηχανές μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024. Και θα συνδεθούν. Θα κάνουμε ό,τι μας περνάει και δεν μας περνάει από το χέρι μας, για να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία» δήλωσε εμφατικά ο κ. Χατζηδάκης εξηγώντας ότι, μεταξύ όλων των άλλων, διότι, επειδή είναι και ορόσημο αυτή η πρωτοβουλία στο Ταμείο Ανάκαμψης, η χώρα θα χάσει και λεφτά, εάν δεν συνδεθούν οι ταμειακές μηχανές με τα POS.

Απευθύνθηκε μάλιστα «προς όλους τους ενδιαφερόμενους, για να ξέρουν, ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο ελαστικότητας σε αυτό».

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σε ψηφιακές πλατφόρμες διαμοιρασμού, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε στενή συνεργασία με την ΑΑΔΕ «και πάμε με συντονισμό, ώστε να δημιουργηθεί μια καινούργια πραγματικότητα. Αυτή η ρύθμιση για την σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, είναι η ναυαρχίδα των ρυθμίσεων στον τομέα της φοροδιαφυγής» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ ανέφερε και τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπονται τα οποία φτάνουν μέχρι 200.000 ευρώ για τους παρόχους των POS, σε περίπτωση που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και μέχρι 10.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις έχουν ακατάλληλα POS.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έκανε εξάλλου ιδιαίτερη αναφορά στις ρυθμίσεις για το ΤΑΙΠΕΔ, απαντώντας στις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα:

  • Για τον προσυμβατικό έλεγχο των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σημείωσε ότι οι ίδιοι οι δικαστές του Συνεδρίου μέσω της Ένωσης τους τοποθετήθηκαν θετικά μέσω υπομνήματος τονίζοντας ότι ο έλεγχος αυτός δεν επιβάλλεται από το Σύνταγμα. «Δεν επιβάλλεται αλλά εμείς το κάνουμε. Θέλετε να επιστρέψουμε στο προηγούμενο καθεστώς;» διερωτήθηκε.
  • Για τη δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρά σε κινήσεις μέσω του Χρηματιστηρίου: είναι μια οριζόντια ρύθμιση με στόχο να έχει το ΤΑΙΠΕΔ περισσότερα όπλα, μεγαλύτερη ευελιξία και να εξασφαλίζεται μεγιστοποίηση του οφέλους για το Δημόσιο. Απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός έθεσε το ερώτημα: «Η ΔΕΗ όταν ήσασταν κυβέρνηση δεν ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ και στο Χρηματιστήριο; Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ το ίδιο; Για τα ΕΛΠΕ που λέτε ότι θα μειώσει η κυβέρνηση τη συμμετοχή του Δημοσίου, εσείς δεν ξεκινήσατε το 2018-2019 πρωτοβουλία για μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου; Δεν ήταν αυτό αποκρατικοποίηση; Τώρα σας πείραξε η ιδέα; Αναρωτιέμαι αν είμαστε στην ίδια χώρα και αν είστε το ίδιο κόμμα. Ελπίζω, όταν εκλέξετε αρχηγό θα επανέλθετε σε πιο κανονικά επίπεδα, αν και πάντοτε ρέπετε προς την υπερβολή και τη δημαγωγία».