K. Regling: Χρειάζεται ψήφος στη γερμανική Βουλή αν το ΔΝΤ δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα

K. Regling: Χρειάζεται ψήφος στη γερμανική Βουλή αν το ΔΝΤ δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα

Εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να μην λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η γερμανική Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει εκ νέου για να επικυρώσει το νέο πλαίσιο για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Klaus Regling.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Regling σημείωσε πως το τρίτο Μνημόνιο δομήθηκε με βάση τη συμμετοχή του ΔΝΤ και τυχόν αποχώρησή του θα συνιστούσε βαθιά αλλαγή των όρων της συμφωνίας. «Στην περίπτωση της Γερμανίας» τέτοιου είδους αλλαγή σημαίνει «ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ» ώστε να εγκριθεί το νέο καθεστώς, εξήγησε, αν και προσωπικά τάχθηκε υπέρ της παραμονής του Ταμείου.

Τα σχόλια Regling έρχονται λίγες ημέρες αφότου ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως οι ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να συνεχίσουν και χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, διευκρινίζοντας όμως πως αυτό θα απαιτεί αυστηρότερη εποπτεία.

Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2015 πολλοί βουλευτές του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού ψήφισαν υπέρ της νέας βοήθειας για τη χώρα μας ακριβώς χάρη στη δέσμευση του Βερολίνου ότι το Ταμείο θα συμμετείχε στο πρόγραμμα. Τυχόν αποχή του ΔΝΤ από το Μνημόνιο ουσιαστικά θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο στη Μπούντεσταγκ, ειδικά ενόψει των εκλογών του ερχόμενου φθινοπώρου.

Μία από τις βασικές διαφωνίες ανάμεσα σε Ευρώπη και ΔΝΤ αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς το Ταμείο εκτιμά πως απαιτείται βαθιά αναδιάρθρωση και κρίνει ανεπαρκή πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που έχει εγκρίνει το Eurogroup.

Ο κ. Regling παραδέχτηκε ότι το χάσμα ανάμεσα στους θεσμούς παραμένει, εξηγώντας ότι η ευρωπαϊκή θέση είναι πως με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους την επόμενη δεκαετία.

«Η ευρωπαϊκή θέση είναι 'θα κάνουμε περισσότερα όταν χρειαστεί'» ενώ το ΔΝΤ ακολουθεί τη γραμμή ότι χρειάζονται αποφάσεις ταχύτερα, προσέθεσε.

Έχουμε «plan b» για την Ελλάδα

Υπάρχει «Σχέδιο Β» για την Ελλάδα, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε στο Bloomberg TV, από το ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ της Ασίας στο Hong Kong, o γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Klaus Regling.

Όπως είπε, το ΔΝΤ συμμετείχε στα δυο πρώτα προγράμματα για την Ελλάδα, τώρα βρισκόμαστε στο τρίτο, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το ΔΝΤ, αλλά ο ESM θα ήθελε να συμμετάσχει. Ο κ. Regling δήλωσε ότι προτιμά να εξακολουθήσει το ΔΝΤ να συμμετέχει, καθώς αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και την αρχή της κρίσης  - και πρέπει να οδηγηθεί σε τέλος η κρίση αυτή με αυτόν τον τρόπο, τόνισε.

Μια διαφωνία που δεν έχει καταστεί εφικτό να επιλυθεί είναι οι διαφορετικές απόψεις των εταίρων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ αναφορικά με την δυνατότητα εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, κάτι που το ΔΝΤ επιθυμεί να γίνει νωρίτερα βάσει της αρχικής συμφωνίας, διευκρίνισε.

Αυτήν την στιγμή όντως δεν υπάρχει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα ανάμεσα στους θεσμούς... με την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι έχει καλυφθεί μεγάλο μέρος της απόστασης, σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ αναφορικά με το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, ο κ. Regling τόνισε ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση λόγω της παροχής των επιδομάτων στους συνταξιούχους, ωστόσο, όπως είπε, αυτό το ζήτημα λύθηκε και ο ESM ξεκινά από τον Ιανουάριο 2017 να υλοποιεί αυτά τα μέτρα. «Κάποια υλοποιούνται άμεσα, ενώ θα χρειαστεί χρόνος, για την πλήρη υλοποίηση ορισμένων άλλων» είπε, σημειώνοντας ότι τις επόμενες μέρες θα έχουν ληφθεί κάποιες νομικά σημαντικές αποφάσεις από το ΔΣ του ESM.