Στο διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών για την καθιερωμένη, τα τελευταία έξι χρόνια ανοιχτή συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναφέρθηκε η Κατερίνα Σαββαΐδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και Επιστημονική υπεύθυνη της ερευνητικής ομάδας «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» σε δηλώσεις της προς το Liberal, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης της 6ης ανοιχτής συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2025, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όπως ανέφερε η κ. Σαββαΐδου, «το ενδιαφέρον εδράζεται στο γεγονός ότι πρόκειται για μια εκδήλωση, η οποία συγκεντρώνει ταυτόχρονα, σε μια ημερίδα, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στα διάφορα στάδια, της κατάρτισης, εκτέλεσης και ελέγχου του Προϋπολογισμού, όπως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης, υπουργούς, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση του ΙΔΟΜ
«Από το 2019 έως το 2024, ο Προϋπολογισμός των Πολιτών έχει λάβει θερμή ανταπόκριση από πολίτες και θεσμικούς φορείς και πρόσωπα, συμβάλλοντας στην κατανόηση σημαντικών δημοσιονομικών εννοιών και διαδικασιών», επισήμανε η ίδια.
Απαντώντας σε ερώτηση του Liberal σχετικά με το κατά πόσον η επιθετική δασμολογική πολιτική που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ήταν δυνατόν να επηρεάσει την εκτέλεση του ελληνικού Προϋπολογισμού, η Κατ. Σαββαΐδου διευκρίνισε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για τις επιβαρύνσεις που μπορεί να επιφέρουν στον Προϋπολογισμό οι δασμοί».
«Θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς για την εκτέλεση του προϋπολογισμού να παρακολουθούν συστηματικά την πορεία εσόδων, δαπανών αλλά και στοιχείων της κατανάλωσης ώστε από τα συμπεράσματα που θα προκύψουν να εφαρμοσθεί το κατάλληλο σενάριο αντιμετώπισης των όποιων συνεπειών», υπογράμμισε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού».
Στην εκδήλωση, που διοργανώνεται από την ερευνητική ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού», στο πλαίσιο του έργου «Προϋπολογισμός των Πολιτών 2025», καθώς και από το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών και Οικονομικών Μελετών (ΙΔΟΜ), χαιρέτισε η κυρία Σωτηρία Ντούνη πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΔΟΜ, Τάσος Αβραντίνης, κατά την εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της διαδικασίας της κατάρτισης του Προϋπολογισμού.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραντίνης,«για παράδειγμα, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό περιπτώσεων υπερκοστολογήσεων σε κρατικές συμβάσεις, για να ελέγχει τα κόστη και να εντοπίζει τις δαπάνες που δεν έχουν αντίκρυσμα».
Στη συνέχεια η ερευνητική ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού», που αποτελείται από τους Χριστίνα Αθανασιάδου (νομικός, Μαρία Βαλλιάνου (νομικό), Πωλίνα Βέντζιου (νομικό), Χρυσούλα Δάλλα (λογίστρια), Ειρήνη Καπνισάκη (οικονομολόγο), Αγγελική Μαυρομμάτη (νομικό) και Σωτήρη Ράιδο (νομικό), παρουσίασε τα συνθετικά στοιχεία του προϋπολογισμού (έσοδα, έξοδα, δαπάνες), τα χαρακτηριστικά του, τις αρχές κατάρτισης του αλλά και τις αρχές των δημοσιονομικών που λαμβάνονται υπ όψη κατά τον σχεδιασμό του.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι καινοτομίες του προϋπολογισμού στους τομείς πολιτικής αλλά και στα προγράμματα των υπουργείων, καθώς και στο Green Budgeting και τους περιβαλλοντικούς στόχους.
Σημειώνεται ότι από το 2019 έως το 2024, ο Προϋπολογισμός των Πολιτών έχει λάβει θερμή ανταπόκριση από πολίτες και θεσμικούς φορείς και πρόσωπα, συμβάλλοντας στην κατανόηση σημαντικών δημοσιονομικών εννοιών και διαδικασιών.
Συμμετέχοντες επιστημονικοί φορείς στην εκδήλωση είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Έδρα Jean Monnet EU Tax Policy & Administration, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, η Ελληνική Εταιρεία Φορολογικού Δικαίου και Δημοσιονομικών Μελετών, και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών.
Χορηγοί της εκδήλωσης είναι η KPMG, BRIGHT, το New York College και η Δικηγορική Εταιρεία «Αβραντίνης & Συνεργάτες», ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι το Liberal.