Μέσα σε ελάχιστο χρόνο που δεν θα ξεπερνά τα δέκα λεπτά, από σχεδόν ένα μήνα που απαιτείται σήμερα, θα μπορούν να ιδρύονται επιχειρήσεις επιπλέον δώδεκα διαφορετικών νομικών μορφών, με την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης με αφορμή την Υπουργική Απόφαση με θέμα «Πρότυπα καταστατικά για τη σύσταση εταιρειών μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης (ΥΜΣ) και της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας».
Όπως αναφέρεται, «ο απαιτούμενος χρόνος για την ηλεκτρονική σύσταση μειώνεται στο ελάχιστο. Εντός των επομένων μηνών και σε μόλις δέκα λεπτά με κόστος από 15 έως 18 ευρώ, ένας επιχειρηματίας μπορεί να κάνει σύσταση εταιρείας με μοναδικό εργαλείο τον προσωπικό του υπολογιστή».
Μέχρι τώρα ο ενδιαφερόμενος νέος επιχειρηματίας χρειαζόταν πολύτιμο χρόνο -που μπορούσε να υπερβεί και τον έναν μήνα- καθώς έπρεπε να επισκεφτεί τουλάχιστον τρεις διαφορετικές υπηρεσίες (Υπηρεσία ΓΕΜΗ Επιμελητηρίου, αρμόδια ΔΟΥ και ΕΦΚΑ).
Όλες οι νομικές μορφές θα μπορούν να συστήνονται με πρότυπο καταστατικό και με πρόσθετο περιεχόμενο ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να συντάσσουν και να υποβάλλουν το καταστατικό της εταιρείας τους.
Οι 12 νομικές μορφές οι οποίες εντάσσονται επιπλέον, είναι οι εξής:
- Ετερόρρυθμη εταιρεία κατά μετοχές (από 01/05/2024)
- Κοινοπραξία (από 01/05/2024)
- Αστική Εταιρεία (από 01/05/2024)
- Αστικός Συνεταιρισμός (από 01/07/2024)
- Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών (από 01/07/2024)
- Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας (από 01/07/2024)
- Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (από 01/10/2024)
- Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (από 01/10/2024)
- Συνεταιρισμός Εργαζομένων (από 01/10/2024)
- Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία (από 01/12/2024)
- Ευρωπαϊκός Όμιλος Οικονομικού Σκοπού (από 01/12/2024)
- Ευρωπαϊκή Εταιρεία (από 01/12/2024)
Σε δήλωσή το ο κ. Σκρέκας επισήμανε πως «συνεχίζουμε να δουλεύουμε καθημερινά για να σπάσουμε τα δεσμά τής γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί επαγγελματίες και πολίτες» και προσέθεσε: «Το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που οικοδομεί η κυβέρνηση είναι έμπρακτο.
Η δυνατότητα ηλεκτρονικής σύστασης εταιρείας επεκτείνεται και σε ακόμα 12 νομικές μορφές. Απλουστεύονται χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, προάγεται και διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα, ιδίως των νέων.
Η απλοποίηση, τυποποίηση και ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών αντιμετωπίζουν τη γραφειοκρατία στην ρίζα της. Η κυβέρνησή μας αλλάζει την Ελλάδα και το αποδεικνύει καθημερινά».
Πώς να ξεκινήσετε μια επιχείρηση στην Ελλάδα
Για να ξεκινήσετε μία επιχείρηση στην Ελλάδα οποιασδήποτε νομικής μορφής απαιτείται να έχετε μόνο ελληνικό ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να κάνετε χρήση του ζεύγους κωδικών (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης) στο σύστημα TAXIS. Το ζεύγος κωδικών αναγνωρίζεται ως ηλεκτρονική υπογραφή των κατόχων. H διαδικασία είναι πλήρως απλοποιημένη και πραγματοποιείται πλήρως ηλεκτρονικά σε πραγματικό χρόνο.
Οι ιδρυτές απαιτείται να γνωρίζουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) τους και τους προσωπικούς κωδικούς που τους έχουν χορηγηθεί. Καμμία άλλη διατύπωση, έγγραφο, πιστοποιητικό ή άλλο στοιχείο απαιτείται.
Σε περίπτωση όμως που είστε Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να προβείτε σε κτήση ελληνικού ΑΦΜ εξ αποστάσεως μέσω τηλεδιάσκεψης (my AADE live) από το σύνδεσμο https://myaadelive.gov.gr/dsae2/govdesk/faces/pages/mainmenu/entrance.xhtml?faces-redirect=true&hashKey=null και απαιτείται επιπλέον να συμπληρώσετε μία σχετική ψηφιακή φόρμα και να κλείσετε τηλεφωνικό ραντεβού με εκπρόσωπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Μετά τη λήψη του ΑΦΜ και των προσωπικών κωδικών είστε έτοιμοι να συστήσετε την επιχείρηση σας στην Ελλάδα.
Οι διαθέσιμοι νομικοί τύποι που μπορεί κάποιος να συστήσει στην Ελλάδα είναι:
α) η Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.) του ν. 4548/2018 (Α’ 104),
β) η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.) του ν. 3190/1955 (Α’ 91),
γ) η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε.) του ν. 4072/2012 (Α’ 86),
δ) η Ομόρρυθμης και Ετερόρρυθμη (απλής ή κατά μετοχές) Εταιρεία του ν. 4072/2012 (Α’ 86),
ε) ο Αστικός Συνεταιρισμός του ν. 1667/1986 (Α’ 196),
στ) η Αστική Εταιρεία, με οικονομικό σκοπό του άρθρου 784 ΑΚ και του άρθρου 270 του ν. 4072/2012,
ζ) ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Οικονομικού Σκοπού του Κανονισμού (ΕΟΚ) 2137/1985 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουλίου 1985,
η) η Ευρωπαϊκή Εταιρεία του Κανονισμού (ΕΚ) 2157/2001 του Συμβουλίου, της 8ης Οκτωβρίου 2001,
θ) η Ευρωπαϊκής Συνεταιριστικής Εταιρείας του Κανονισμού (ΕΚ) 1435/2003 του Συμβουλίου,
ι) η Κοινοπραξία του άρθρου 293 του ν. 4072/ 2012.
H σύσταση αυτών των νομικών μορφών πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας https://eyms.businessportal.gr/auth και στην οποία οι ιδρυτές (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) αυθεντικοποιούνται με το ζεύγος κωδικών της ερώτησης Ι. Οι ιδρυτές συμπληρώνουν μόνο δεδομένα και με τις ηλεκτρονικές υπογραφές τους (ζεύγος κωδικών), υπογράφουν το σχετικό καταστατικό της εταιρείας. Το καταστατικό δημιουργείται δυναμικά από τα δεδομένα που οι ιδρυτές καταχώρισαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύστημα παραδίδει ψηφιακό καταστατικό και δημιουργεί την πρώτη πράξη καταχωρίσης (σύσταση εταιρείας) στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) όπως ονομάζεται το Μητρώο επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Η νεοσύστατη εταιρεία πλέον του ΓΕΜΗ – που λαμβάνει αριθμό ΓΕΜΗ – εγγράφεται αυτοματοποιημένα στον Φορολογικό Φορέα και λαμβάνει ομοίως ΑΦΜ (ΑΑΔΕ στην Ελλάδα) και στον Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) που λαμβάνει Αριθμό Μητρώου Εργοδότη. Η εταιρεία είναι έτοιμη να εκκινήσει την δραστηριότητα της στην Ελλάδα χωρίς καμμία άλλη διατύπωση.