Του Γιώργου Φιντικάκη
Στις αγορές μέσα στον Οκτώβριο βγαίνουν τα ΕΛΠΕ προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν με έκδοση νέου ομολόγου, το υφιστάμενο ύψους 500 εκατ. ευρώ το οποίο και λήγει τον Μάιο του 2017.
Σε μια κίνηση να τεστάρουν τις αγορές, και επιβεβαιώνοντας όσα είχε γράψει το liberal.gr, τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν σήμερα την έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας και λήξης το 2021, αφενός για να αναχρηματοδοτήσουν εκείνο που είχε συναφθεί προ τριετίας, με επιτόκιο 8%, αφετέρου για να αποπληρώσουν τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις.
Το επιτόκιο θα εξαρτηθεί από τη προσφορά και τους όρους των ξένων επενδυτών, εντούτοις οι πληροφορίες λένε ότι τα ΕΛΠΕ προσδοκούν σε επίπεδα της τάξης του 5%, όταν σήμερα το ελληνικό 10ετές διαπραγματεύεται σταθερά σε επίπεδα 8,3%-8,5%.
Το καινούργιο ομόλογο θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου, και οι τράπεζες που θα αναλάβουν την έκδοση (joint bookrunners) θα είναι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, HSBC Bank PLC, Eurobank Ergasias S.A., Alpha Bank A.E., Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.
Το ελάχιστο ποσό συμμετοχής στη νέα έκδοση θα είναι τα 100.000 ευρώ.
Το σκεπτικό είναι ότι πρώτα θα βγει στις αγορές το νέο ομόλογο των ΕΛΠΕ, προκειμένου με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, να πληρώσει η εισηγμένη όσους από τους κατόχους του υφιστάμενου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ, (τρέχοντος υπολοίπου 489,9 εκατ. ευρώ), θέλουν να το εξαγοράσουν.
Αυτός είναι και ο λόγος που η εταιρεία απευθύνει πρόταση εξαγοράς προς κάθε ομολογιούχο που ενδιαφέρεται, που προβλέπει ότι θα τους πληρώσει 1.035 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ ονομαστικής του αξίας, πλέον των τόκων, μέχρι και την προηγούμενη ημέρα της ημερομηνίας καταβολής, που θα ορισθεί γύρω στις 14 Οκτωβρίου.
Αν και το τάιμινγκ συνδέεται με την ευρύτερη συζήτηση που γίνεται για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, εντούτοις δεν συνδέεται ευθέως, αφού τα ΕΛΠΕ λόγω εξωστρέφειας, εξαρτώνται όλο και λιγότερο από τα σκαμπανεβάσματα της ελληνικής οικονομίας. Εξάγουν πλέον το 60% των πετρελαϊκών προϊόντων που διυλίζουν, τα φετινά τους αποτελέσματα αναμένεται να κινηθούν σε επίπεδο EBITDA σε άνω των 650 εκατ. ευρώ, παρά τη σημαντική μείωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης, ενώ επωφελούνται από τις νέες συμφωνίες για απευθείας αγορά αργού από Ρωσία και Ιράν παρά μέσω traders.
Άλλωστε η φημολογούμενη έξοδος της Ελλάδας, όταν γίνει, θα είναι δοκιμαστική, με έκδοση μικρού βεληνεκούς, θα αφορά το 2017, και εξαρτάται από μια σειρά προϋποθέσεων: Να έχουν ενταχθεί τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ (QE), και να έχει προηγηθεί η συμφωνία για το χρέος, κάτι που σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό αναμένεται στο τέλος του 2016. Προς ώρας πάντως κάτι τέτοιο θεωρείται απαγορευτικό με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να κυμαίνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες μεταξύ 8,3% και 8,5%.
Πρεμιέρα από Intralot
Αντίστοιχα με τα ΕΛΠΕ κινούνται και άλλες μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν στο παρελθόν εκδώσει εταιρικά ομόλογα και σκέφτονται να τα αναχρηματοδοτήσουν, προκειμένου να δουν το κόστος τους να μειώνεται.
Πρεμιέρα έκανε πριν από μερικές ημέρες η Intralot επιτυγχάνοντας την έκδοση ομολογιών ύψους 250 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 6,750% για την αναχρηματοδότηση υφισταμένων ομολογιών με επιτόκιο 9,750%.
Πάντως τόσο η μία, όσο και η άλλη περίπτωση, είναι όμιλοι με εξωστρέφεια και παρ' ότι το τάιμινγκ των κινήσεών τους συμπίπτει με τη συζήτηση για έξοδο και της Ελλάδας, τα δεδομένα δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα.