Του Νικήτα Παπαντωνίου-Καρτάλη
Στο μηνιαίο report που βγαίνει κάθε μήνα από το χρηματιστήριο ενέργειας (Energy Exchange Group) εξάγονται μερικά βασικά συμπεράσματα. Το πρώτο και βασικότερο είναι ότι η Ελλάδα θέλει ένα σοκ επενδύσεων στην αγορά ενέργειας καθώς για τον μήνα Δεκέμβριο το 80% της παραγόμενης ενέργειας είναι από φυσικό αέριο και λιγνίτη.
Επιπρόσθετα αυξήθηκαν οι εισαγωγές ενέργειας κατά 25% ενώ παράλληλα το μερίδιο της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 1.7% σε μηνιαία βάση ξεπερνώντας πάλι το 80% και δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στο πολυπόθητο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Όλα αυτά γίνονται μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η κατάσταση στο χώρο της ενέργειας δυστυχώς έχει μείνει στάσιμη. Η Ελλάδα με ένα διαρκές έλλειμμα στο ενεργειακό ισοζύγιο εισάγει ενέργεια ενώ η απαγκίστρωση από τον λιγνίτη είναι αργή. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το ποσοστό παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη είναι σταθερά πάνω από το 33% ενώ για το μήνα Δεκέμβριο έφτασε το 40%.
Ειδικά για το λιγνίτη, το αποτύπωμα του είναι μεγάλο και δημιουργεί τόσο περιβαλλοντικά προβλήματα όσο και χρηματοοικονομικά καθώς η τιμή των ρύπων έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα πάνω από 20 ευρώ τον τόνο κάνοντας πλέον ασύμφορη την χρήση λιγνίτη αλλά και πετρελαίου.
Οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας είναι πολύ βασικές τόσο για την ανάπτυξη της χώρας όσο για την ενεργειακή αυτάρκειά της. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να είναι στο επίκεντρο της ανάπτυξης καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας με την μεγάλη ηλιοφάνεια και το υψηλό αιολικό δυναμικό το «επιβάλλουν» τρόπον τινά.
Οι επενδύσεις αυτές είναι εντάσεως κεφαλαίου και επομένως θέλουν επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν τα κατορθώματα της κυβέρνησης και στρίβουν πριν καν το σκεφτούν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελληνική οικονομία.
Η απ-ανθρακοποίηση της Ελληνικής αγοράς ενέργειας είναι επιτακτική και όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ επάνω είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί όσο και να ευαγγελίζεται την οικολογία και την αριστερά, τόσο στην πραγματικότητα βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας γίνεται και αργά αλλά και κυρίως με αποτελέσματα πολύ επιζήμια για την ΔΕΗ. Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων γίνεται κάτω από πίεση ενώ χρονικά η συγκυρία είναι δύσκολη τόσο γιατί όλη η Ευρώπη προσανατολίζεται στις ΑΠΕ όσο και γιατί τα δικαιώματα ρύπων έχουν πάρει την ανιούσα αυξάνοντας το κόστος χρήσης των λιγνιτικών μονάδων.
Παράλληλα η ΔΕΗ εμφάνισε ζημιές προ φόρων κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ ενώ το χρέος της ξεπερνάει τα 4 δις ευρώ κάνοντας επιτακτική την πώληση στοιχείων του ενεργητικού της για την άλλοτε κραταιά κρατική εταιρία που επί αριστερής κυβέρνησης περνάει τις πιο δύσκολες στιγμές της. Όπως και να το δει κανείς το γεγονός αυτό κρύβει μία πολιτική παραδοξότητα αλλά και μία επιβεβαίωση ότι οι κρατικές εταιρείες γίνονται λάφυρο πολιτικών σκοπιμοτήτων και κέντρα κακοδιαχείρισης.