Του Γιώργου Δασκαλόπουλου
Το “σήμα” για τη συστράτευση επιχειρηματικών δυνάμεων πίσω από την οικογένεια Λάτση για το project του Ελληνικού, δίνει η σημερινή Γενική Συνέλευση της Lamda Developoment με κύριο αντικείμενο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 650 εκατ. Ευρώ. Ήδη στο κάλεσμα του ομίλου έχουν ανταποκριθεί ισχυροί Έλληνες επιχειρηματίες και μεγάλοι όμιλοι (όπως ο Γερμανός η VNK και η Aegean), ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι. Για τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί αυτή η συστράτευση, η σημερινή συνέλευση θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς θα αποκαλύψει το business plan για το Ελληνικό, τους στόχους, αλλά και τους όρους για τους νέους μετόχους, “φωτίζοντας” και τους υποψήφιους που θα βάλουν χρήμα.
Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η ΑΜΚ των 650 εκατ. Ευρώ, η οικογένεια Λάτση έδωσε το στίγμα των προθέσεών της, καθώς η «Consolidated LAMDA Holdings», που είναι ο βασικός μέτοχος της Lamda, δεσμεύθηκε ότι θα ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αντιστοιχούν και είναι πρόθυμος να καλύψει τις μετοχές, που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες.
Ήδη, όμως και η πλευρά της Voxcove, επίσης μετόχου της Lamda (συμφερόντων των οικογενειών Γερμανού και Κάτσου), έχει δηλώσει πως θα συμμετάσχει στην αύξηση, παραμένοντας στο νέο σχήμα με ποσοστό 10%.
Στις αρχές της εβδομάδας το “σχήμα” ενισχύθηκε με την ανακοίνωση της απόφασης της Aegean (συμφερόντων των οικογενειών Βασιλάκη και Λασκαρίδη) να αγοράσει το 1,66% των μετοχών της Lamda, σε μία κίνηση αξίας περί τα 9 εκατ. Ευρώ που θα ακολουθηθεί και από την άσκηση των δικαιωμάτων στην ΑΜΚ, διαμορφώνοντας έτσι το σύνολο της επένδυσης της Αεροπορίας Αιγαίου στα 20 εκατ. Ευρώ.
Κατά τις πληροφορίες του Liberal.gr αρχής γενομένης από σήμερα στο επιχειρηματικό εγχείρημα για την υλοποίηση του εμβληματικού project θα “στοιχηθούν” και άλλες επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου, αλλά και ξένες. Στην κατεύθυνση αυτή δεν θεωρείται τυχαία και η αναθέρμανση του σχετικού ενδιαφέροντος της Fosun. Πάντως, μετά το ατελέσφορο των διαπραγματεύσεων με τα κινεζικά κεφάλαια σε ότι αφορά τη συμμετοχή τους στο αρχικό σχήμα υπό την Lamda, το ενδεχόμενο μιας νέας συνεργασίας τόσο σε μετοχικό επίπεδο, ή και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων, θα πλέον αφορά μειοψηφικά πακέτα.
Η αύξηση κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ, η οποία θα είναι και το πρώτο στάδιο της διαδικασίας συγκέντρωσης των κεφαλαίων για την επένδυση (των 8 δις.) του Ελληνικού.
Σύμφωνα με την εισήγηση του ΔΣ της Lamda, η κατανομή των κεφαλαίων της ΑΜΚ προβλέπει ότι ένα τμήμα θα κατευθυνθεί στα ταμεία του Δημοσίου και θα αφορά τις πρώτες δύο δόσεις (300 και 167 εκατ. Ευρώ) του συνολικού τιμήματος της συμφωνίας των 915 εκατ. ευρώ με το Δημόσιο, ενώ τα υπόλοιπα θα διατεθούν για τις επενδύσεις και έργα στη διάρκεια της πρώτης τριετίας ανάπτυξης του έργου (133 εκατ. ευρώ) και κεφάλαιο κίνησης (40 εκατ. ευρώ) για το ίδιο διάστημα.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις, και μάλιστα με εγγυήσεις, ώστε το project να μπορεί να ξεκινήσει με τα πρόδρομα έργα, στο γύρισμα της χρονιάς, ακριβώς, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.
Περαιτέρω, και σύμφωνα με πληροφορίες, από αυτά η ομάδα της Lamda Development υπολογίζεται να επενδύσει για το Ελληνικό περί τα 2,5 δις. ευρώ από ίδια κεφάλαια ενώ τα υπόλοιπα για την επένδυση θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό. Σε ότι αφορά τα ίδια κεφάλαια η Lamda διαθέτει ήδη περί τα 380 εκατ. Ευρώ στα οποία θα προστεθούν τα 650 της ΑΜΚ διαμορφώνοντας το πρώτο κρίσιμο 1 δισ. Ακολούθως, θα προχωρήσει σε έκδοση ομολογιακού δανείου τουλάχιστον 500 εκατ. Ευρώ. Επίσης, για την πρώτη φάση του project, η Lamda αναμένεται να προχωρήσει σε συμβάσεις περίπου 2 δις. Ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δις. τουλάχιστον θα προέλθει από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.
Βέβαια, το ενδιαφέρον για την φάση της ΑΜΚ, αφορά τους όρους για παλαιούς και νέους μετόχους. Το σημερινό μετοχικό κεφάλαιο διαμορφώνεται από 79.721.775 μετοχές. Για τη διαδικασία της ΑΜΚ, το ΔΣ θα εισηγηθεί:
- Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, (με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι του ποσού των €650.000.100), και την έκδοση μέχρι 2.166.667.000 νέων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών με ονομαστική αξία €0,30 εκάστη (οι Νέες Μετοχές), και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων.
- Να ορίσει την τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών εντός χρονικού διαστήματος το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί το ένα έτος (η Τιμή Διάθεσης). Δηλαδή, η διαδικασία να ολοκληρωθεί το πολύ σε ένα έτος.
- Η Τιμή Διάθεσης να δύναται να υπερβαίνει τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής κατά το χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης.
Κατά συνέπεια, το ερώτημα της αγοράς είναι αν η τιμή διάθεσης της μετοχής θα γίνει με premium ή με discount σε σχέση με την χρηματιστηριακή αξία. Ερώτημα, η απάντηση του οποίο θα καθορίσει και τη στάση -κυρίως- των παλαιότερων μετόχων.