Του Απόστολου Σκουμπούρη
Το καλύτερο εξάμηνο από το μακρινό 1998 – ήτοι 21 χρόνια πριν - ήταν για το ελληνικό χρηματιστήριο το πρώτο μισό του 2019, επίδοση που κατέστησε την αγορά στην κορυφή των αποδόσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήταν ένα εξάμηνο που έβαλε ξανά στο «χάρτη» επενδυτικά την Ελλάδα, καθώς συνδυαστικά με το ράλι των μετοχών καταγράφηκε και αντίστοιχο ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων, που κατήλθαν σε ιστορικά χαμηλά.
Ήταν ένα εξάμηνο που δικαίωσε την παράδοση που θέλει τις εκλογικές χρονιές να είναι ανοδικές περίπου κατά 80% την τελευταία 20ετία, με τους επενδυτές – ακόμη και πριν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών – να κινούνται σε διαδικασίες προεξόφλησης αλλαγής πολιτικών δεδομένων, όποτε αυτές θα γίνονταν.
Οι τράπεζες από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά ξεκίνησαν ένα μνημειώδες ράλι που έδωσε αποδόσεις έως και 320%, όμως σταδιακά το καλό κλίμα και η διαδικασία προεξόφλησης μεταγγίστηκε στο μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό.
Ο Ιούνιος, απλώς ήρθε να ενισχύσει αυτό το momentum που ήδη είχε διαγραφεί το προηγούμενο διάστημα, με τους επενδυτές να ποντάρουν στην «επιστροφή» της χώρας στην ανάπτυξη και στην κανονικότητα και τις τράπεζες – που αποτελούν τον πιο νευραλγικό κλάδο της οικονομίας – να ηγούνται στο ράλι προεξόφλησης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 41,61% το πρώτο εξάμηνο του 2019 επίδοση που έχει να γίνει από την εποχή της ευδαιμονίας του Χ.Α., ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 83,40%! Ο FTSE 25 ενισχύθηκε σε ποσοστό 38,31%, ενώ ο Mid Cap κέρδισε 36,14%!
Τα στατιστικά στοιχεία μπορεί συνήθως να κουράζουν, όμως – σ'' αυτή την περίπτωση – αξίζουν την παράθεση, δεδομένου ότι δίνουν απολύτως χαρακτηριστικά την εικόνα. Μια εικόνα που δείχνει μάλιστα πως το καλό κλίμα μεταγγίστηκε – ειδικά το μήνα Ιούνιο – και σε μετοχές πέρα των τραπεζών – οι οποίες κατά τη διάρκεια του μήνα που φεύγει, παρουσίασαν εύλογα σημάδια κόπωσης.
Ο Ιούνιος ήταν ο έκτος διαδοχικός ανοδικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη (+4,61%), κάτι που έχει να γίνει από το 2012, όπως θυμίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης.
Κυρίαρχο ποιοτικό στοιχείο του Ιουνίου ήταν η διεύρυνση του ενδιαφέροντος για μετοχές του μεσαίου και μικρότερου χώρου, αλλά και το γεγονός ότι ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε κοντά στα 86 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως το μήνα Μάιο, λόγω των αλλαγών του MSCI αλλά και της έκρηξης που έφερε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 111 εκατ. ευρώ.
Κεντρικός καταλύτης που «φόρτισε» την κατάσταση και το μήνα Ιούνιο ήταν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εκλογών της 26ης Μαΐου, που προκάλεσε ντόμινο πολιτικών εξελίξεων, επίσπευση εκλογών, άρα και μείωση του πολιτικού ρίσκου, με πολύ μικρή προεκλογική περίοδο.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτόν τον μήνα είδαμε και πρωτοφανές ράλι αποφόρτισης και στις αποδόσεις των ομολόγων που έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά, αντανακλώντας τη μείωση του ρίσκου χώρας, ενώ σ'' αυτό συνέβαλε το επίσης γενικευμένο ράλι στα ομόλογα ολόκληρης της Ευρωζώνης.
Πλέον, η αγορά μπαίνει με άλλες προοπτικές στο δεύτερο εξάμηνο, έχοντας και τις εκλογές την επόμενη Κυριακή, όπου ήδη προεξοφλείται πολιτική αλλαγή, η οποία δύναται να συντηρήσει το καλό επενδυτικό κλίμα, με έμφαση στις επενδύσεις και στη μείωση της φορολογίας.
Κορυφαία blue chips της πραγματικής οικονομίας έχουν αναρριχηθεί σε νέα πολυετή υψηλά, με φόντο είτε επιχειρηματικές διεργασίες, είτε πίστης για περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, λόγω της προεξόφλησης της αλλαγής πολιτικού σκηνικού.
Η προοπτική πολιτικής αλλαγής, άρα και η ελπίδα σημαντικών διαφοροποιήσεων στην οικονομική και επενδυτική πολιτική, έχει ξυπνήσει τα... αίματα σε ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο, που βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό.
Ένας αναβρασμός που εδράζεται από την πίστη ότι θα ξεμπλοκάρουν επενδύσεις (βλέπε Ελληνικό και Lamda Development), καλύτερους όρους δανεισμού, άνοιγμα της... κάνουλας ξανά για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, πρόσβαση στα διεθνή κεφάλαια και καλύτερη «επικοινωνία» της χώρας με τη διεθνή ρευστότητα.
Αποδόσεις έως 264,8% στις (συστημικές) τράπεζες, έως 70% στον FTSE 25
Κορυφαία σε απόδοση μετοχή στο χώρο του FTSE 25 ήταν ασφαλώς η Πειραιώς που έκλεισε το 6μηνο με κέρδη 264,8%, ακολουθούμενη από την Εθνική +119,1%, τη Eurobank +60,1% και την Alpha Bank +60%. Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε η Viohalco με άνοδο 69,1%, ενώ ήταν και η κορυφαία σε απόδοση μετοχή του Ιουνίου κερδίζοντας 26%.
Η Lamda Development με διαρκή υψηλά 11ετίας έκλεισε με κέρδη 58,1% το 6μηνο και +20,1% τον Ιούνιο, προεξοφλώντας την έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό, ενώ η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 52,9% το 6μηνο. Ο ΟΛΠ είχε άνοδο 50,1%, η ΔΕΗ +46,1% (παρά την πτώση το 2ο 15ήμερο του Ιουνίου), η Μυτιληναίος +39,2%, ο ΟΤΕ +36,6% (νέα υψηλά έτους λόγω κινητικότητας στην πώληση της Telecom Romania), το ΑΔΜΗΕ +33,9%, η Jumbo +33,6% και νέα ιστορικά υψηλά, ΕΧΑΕ +32,4%, Coca Cola HBC +28% κ.ο.κ. Μόνο η Τιτάν, σε όλο τον FTSE 25 είχε πτώση το 6μηνο χάνοντας 11,5%, λόγω της αρχικής αποτυχίας στην (πρώτη) δημόσια πρόταση.
Οι επιδόσεις στον Mid Cap
Η μετοχή της Attica Bank έκλεισε το 6μηνο με ράλι 344,4% ύστερα και από το +98% του Ιουνίου. Η MIG έβγαλε το 6μηνο στο +80%, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε καλύτερες ημέρες για τον όμιλο, μετά τις κινήσεις εξορθολογισμού που κάνει η διοίκηση του ομίλου, με ήδη καλά αποτελέσματα. Η Παπουτσάνης είχε άνοδο 60,3%, η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +59,5%, η Intracom Holdings 53,8%, Intrakat +52,1%, η Τεχνική Ολυμπιακή +45,7%, η Quest Συμμετοχών +45,5%, η AVAX +45,4% κ.ο.κ. Καμιά μετοχή του Mid Cap δεν έκλεισε πτωτικά το 6μηνο!
Small Cap
Στα Small Cap Fundamentals, ξεχώρισε (και φέτος) η Profile με ισχυρό ράλι +192,2%, η Εβροφάρμα στο +78,3%, Κυριακούλης +61,7%, F.G. Europe +39,8% κ.λπ. Στις ακόμη μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, η Μυλωνάς είχε «τρελό» ράλι +418,2% με τους επενδυτές να ποντάρουν σε «γύρισμα» της εταιρείας, ύστερα από τη συμφωνία με τις τράπεζες, η Κέκροπας +127% (το +70% έγινε τον Ιούνιο) ύστερα από την πρόσφατη απόφαση για την έκταση στο Ψυχικό, η Byte Computer +154%, Ελγέκα +101,4%, Μοτοδυναμική +143,4%, Entersoft (σύντομα θα μεταχθεί στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.) +95,3%, Centric +92,6%, Κλουκίνας Λάππας +79,2% και Forthnet +68,1%, με το +35,7% τον Ιούνιο.