Στα 36,5 δισ. ευρώ έχει φτάσει μέχρι τώρα ο καταγεγραμμένος λογαριασμός όσον αφορά στις απώλειες εσόδων. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει αναλάβει από την αρχή της πανδημίας να επεξεργάζεται τα στοιχεία εσόδων όπως ακριβώς αποτυπώνονται στις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται ανά μήνα (για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία) ή ανά τρίμηνο (για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία).
Αυτό το ποσό προκύπτει από τη σύγκριση των εσόδων στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ενώ περιλαμβάνεται και η σύγκριση των εσόδων που εμφάνισαν οι εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία μόνο για τον μήνα Οκτώβριο. Δηλαδή, το ελληνικό επιχειρείν έχει χάσει έσοδα 36,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2020 χωρίς όμως στο ποσό αυτό να έχουν υπολογιστεί ακόμη:
1. Πρώτον οι απώλειες εσόδων που έχουν υποστεί οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία κατά τον μήνα Οκτώβριο και
2. Δεύτερον οι (τεράστιες) απώλειες που θα προκύψουν στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου το οποίο δυστυχώς εξελίσσεται σε δίμηνο πλήρους και σχεδόν καθολικού lockdown.
Ακόμη και μια βάση τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις, οι απώλειες εσόδων αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν κατά τη διάρκεια του 2020 τα... 50-55 δισ. ευρώ. Όταν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας ανταλλάσσουν σε μια φυσιολογική και χωρίς πανδημία χρονιά τιμολόγια συνολικής αξίας περίπου 300 δισ. ευρώ, προκύπτει εύλογα το συμπέρασμα ότι η πανδημία θα «εξαφανίσει» φέτος το ένα στα πέντε ευρώ του ετήσιου τζίρου.
Αναμφίβολα, τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις εστίασης εξελίσσονται στους αρνητικούς πρωταγωνιστές της χρονιάς καθώς η μείωση τζίρου ξεπερνά το 50% σε σχέση με πέρυσι ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και στο 70-80%. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός τζίρος του λιανεμπορίου δεν αναμένεται να δείξει μεγάλο ποσοστό μείωσης, επιμέρους τομείς όπως τα καταστήματα παιχνιδιών και τα είδη ένδυσης και υπόδησης, θα κλείσουν τη χρονιά με κατακόρυφη μείωση εσόδων που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 30-40% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.