Εις το διηνεκές κινδυνεύει να συζητά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το θέμα του Ελληνικού. Τη μία αναβάλλει για τον ένα λόγο, την άλλη για τον άλλο, και όλα δείχνουν πως υπάρχει κίνδυνος να προκύπτουν διαρκώς λόγοι, ώστε το ΚΑΣ να μην καταλήγει σε γνωμοδότηση, χρονοτριβώντας.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως θέλουν τις επενδύσεις και ειδικά την επένδυση στο Ελληνικό. Όμως με όλες τις πράξεις τους, αποδεικνύουν το εντελώς αντίθετο. Το απόγευμα της Τετάρτης ζήσαμε το θέατρο του παραλόγου που παίχθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου να μη συζητηθεί και πάλι το θέμα έγκρισης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ). Μια ακόμα αναβολή, που αποφασίστηκε μετά από δίωρη συζήτηση, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους να τιναχθεί η επένδυση στον αέρα.
Η αναβολή, που αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, έγινε ώστε στην ερχόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ να προηγηθεί συζήτηση επί του θέματος κήρυξης ή μη ως αρχαιολογικού χώρου σε τμήμα της επένδυσης και στους όμορους δήμους. Θα γίνει όμως αυτό; Ή στην επόμενη συνεδρίαση θα υπερτερήσει κάποια πρόφαση, όπως π.χ. της αυτοψίας και θα πάμε στην μεθεπόμενη με νέα κωλύματα και ούτω καθ' εξής; Πόσο ακόμα η κυβέρνηση δεν θα λαμβάνει κανένα μέτρο, θα ροκανίζει τον χρόνο με δική της την πλήρη ευθύνη και θα λέει λόγια του αέρα για τις επενδύσεις; Κι αν αυτό αποτελέσει ταφόπλακα; Τέλος, γιατί δεν έγινε αλλαγή του θέματος ώστε να διεξαχθεί η συζήτηση; Η γγ μπορούσε και έπρεπε να το ζητήσει.
Η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη κατηγόρησε πολλές φορές την υπουργό Λυδία Κονιόρδου γιατί δεν της απάντησε στην επιστολή που της έστειλε, ζητώντας της να προηγηθεί η κήρυξη. Τουλάχιστον τρεις φορές επανέλαβε πως δεν είχε καμία απάντηση, ενώ ανέφερε επίσης πως το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην υπουργό και στην Ελληνικό ΑΕ δεν ισχύει. Διότι, όπως είπε, η συζήτηση για κήρυξη ή μη του χώρου έπρεπε να έχει προηγηθεί του μνημονίου. Και πρόσθεσε: «το μνημόνιο έγινε για να μη γίνει η κήρυξη».
Η κα Βλαζάκη είναι η μοναδική υπεύθυνη για την κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης ως πρόεδρος του ΚΑΣ. Δεν δέχθηκε καν αυτή την ευθύνη, που της προσήψε η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων Έλενα Κόρκα, ρίχνοντάς την μπαλάκι στις υπηρεσίες του υπουργείου. Όπως το έριξε και γιατί δεν έλαβαν μέρος στην αντίθεση μεταξύ της ίδιας και της υπουργού. «Δεν απαντήσατε στην επιστολή μου, προς την υπουργό, που σας την κοινοποίησα» είπε. Ενώ ως γενική διευθύντρια παλιότερα και ως γενική γραμματέας τώρα γνωρίζει πως οι υπηρεσίες δεν παρεμβαίνουν στην αλληλογραφία της πολιτικής ηγεσίας. Αλλά η κα Βλαζάκη έφτασε μέχρι να δηλώσει πως δεν είναι «η πολιτική ηγεσία, ή τουλάχιστον η κυρίως πολιτική ηγεσία». (Ακόμα μια παγκόσμια πρωτοτυπία σε αυτό το υπουργείο. Και τι είναι; Συνδικαλιστική ηγεσία;).
Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα, με την γενική γραμματέα να εισηγείται αναβολή για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Στη συνέχεια η νομική σύμβουλος του υπουργείου (εκπρόσωπος του νομικού συμβουλίου του κράτους στο ΥΠΠΟΑ) ανέφερε πως δεν είναι απαραίτητο να προηγηθεί η κήρυξη. Είναι δυνατόν να συζητηθούν η ΣΟΑ και η ΣΜΠΕ και η κήρυξη να ακολουθήσει. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πώς όσα αναφέρονται για προσωρινές κηρύξεις σε περίπτωση χωρικών ρυθμίσεων (όπως είναι η ΣΟΑ) τελούν υπό την αίρεση πως υπάρχουν ενδείξεις για αρχαιότητες. Διευκρίνισε επίσης πως το συμβούλιο έχει το δικαίωμα υπό κάποιους όρους να προσθέσει θέμα όπως η κήρυξη στην ημερήσια διάταξη, αλλά ο φάκελος του θέματος πρέπει να έχει κατατεθεί στη γραμματεία του ΚΑΣ 48 ώρες πριν από τη συνεδρίαση, ώστε τα μέλη να μπορούν να τον μελετήσουν.
Η έφορος Αθηνών Ελένη Μπάνου αντιπρότεινε να γίνει η κήρυξη στο τέλος, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και θα έχουν ανασκαφεί όλες οι αρχαιότητες- οι οποίες έτσι κι αλλιώς προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο, από τη στιγμή που θα εντοπισθούν. Το ίδιο πρότεινε και η έφορος αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Τζένη Βελένη.
Η κα Βλαζάκη επέμεινε πως μόνο αν προηγηθεί η κήρυξη θα αποφευχθεί η προσφυγή στα δικαστήρια (με την οποία απειλεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και άλλοι φορείς). Ανέλαβε την ευθύνη της πρότασης να γίνει πρώτα η σχετική κήρυξη και έλαβε 11 ψήφους επί 17 παρόντων. Η συνέχεια (αλλά όχι σίγουρα και το τέλος) θα δοθεί την ερχόμενη Τρίτη.
Έξω από το συμβούλιο ήταν μέλη του ΣΕΑ, εκπρόσωποι φορέων και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι είπε πως πήγε για να συμπαρασταθεί στους αρχαιολόγους και πως θεωρεί πως η επένδυση πρέπει να γίνει αλλά πρέπει να τηρηθούν οι όροι. Όπως δήλωσε δεν εκπροσωπεί τους 53. Σε ερώτηση μήπως η κίνησή του έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία της κυβέρνησης ως προς το θέμα του Ελληνικού είπε πως αισθάνεται ελεύθερος να εκφέρει την άποψή του.
Αγγελική Κώττη