Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Μια ιδιαίτερη σκληρή έκθεση συνέταξαν τα στελέχη της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία στην οποία γίνεται λόγος για προεκλογικές προσλήψεις, μείωση των εισπράξεων στα έσοδα, ενώ επισημαίνεται ότι το πακέτο Τσίπρα θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και τα επόμενα έτη.
Στην έκθεση που δημοσιοποιείται σήμερα εκφράζεται η ανησυχία των Βρυξελλών για το μείγμα των μέτρων, ακόμα και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων που ενδεχομένως να συνέβαλε στη μείωση των φορολογικών εισπράξεων.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν τα στελέχη της Κομισιόν στις 1.550 προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν και ζητούν μάλιστα την ισόποση μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων καθότι η κυβέρνηση ξεπέρασα το όριο που είχε συμφωνηθεί.
Ειδικότερα στην έκθεση οι θεσμοί αναφέρουν ότι:
1. Δεν πραγματοποιήθηκε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις εισηγήσεις των εκτιμητών ακινήτων που είχαν πραγματοποιήσει το προηγούμενο έτος.
2. Δεν έχει ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο.
3. Η ρύθμιση των 120 δόσεων στα ταμεία και την εφορία ενδεχομένως να έχει συμβάλλει στη μείωση των φορολογικών εισπράξεων ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί κινδύνους στο να σταματήσουν να πληρώνονται οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων.
4. Σταμάτησαν οι πληρωμές προμηθευτών του δημοσίου με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να συνεχίζει να χρωστάει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.
5. Σταμάτησαν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα σχετικά με την αποεπένδυση της ΔΕΗ από το λιγνίτη .
6. Το δημόσιο δεν έχει σεβαστεί την οροφή για τις προσλήψεις προσωρινού προσωπικού και ζητείται ο περιορισμός του Δημοσίου κατά 1550 άτομα μέσα στο 2019.
Η έκθεση καταλήγει με το ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει το σύνολο των προαπαιτούμενων εγκαίρως αλλιώς αναμένεται πως θα χάσει την επόμενη δόση των ANFAs και SMPs, ενώ θα καθυστερήσουν και οι αποφάσεις για το μηδενισμό των επιτοκίων του επόμενου εξαμήνου και το σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ.
Η έκθεση της Κομισιόν δημοσιοποιείται μία μέρα μετά τα απογοητευτικά στοιχεία της Στατιστικής υπηρεσίας σχετικά με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και όλα συνηγορούν στο ότι στο τέλος του έτους δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 2,3%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ανήλθε στο 1,3% όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 το ΑΕΠ είχε τρέξει με ρυθμό 2,3% και σταδιακά περιοριζόταν για να κλείσει στο 1,9%.
Μάλιστα, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,2%. Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2018, όπως επίσης και οι εξαγωγές οι οποίες συρρικνώθηκαν κατά 2,1%.
Δυστυχώς, οι πρακτικές της κυβέρνησης δεν οδηγούν σε αύξηση του ΑΕΠ αντίθετα τα στοιχεία φοβίζουν τόσο τους ευρωπαίους εταίρους όσο και τις αγορές. Οι τελευταίες μάλιστα ευελπιστούν σε νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να τονωθεί η οικονομία να αυξηθούν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Άλλωστε, τις κινήσεις της κυβέρνησης κατακρίνουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι και ήδη βλέπουν δημοσιονομικό κενό τόσο για το 2019 όσο και για το 2020.