Ο δρόμος για την εμπορική εκμετάλλευση μιας εφεύρεσης στην Ελλάδα είναι αξιόπιστος και οικονομικός, μέσω της Κατοχύρωσης Ευρεσιτεχνίας που γίνεται στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), που είναι ο αρμόδιος φορέας για την κατοχύρωση των εφευρέσεων και των βιομηχανικών σχεδίων.
Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνεται και η παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων, στους περισσότερους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Το αποκλειστικό δικαίωμα που παρέχεται στον κάτοχο ενός δικαιώματος βιομηχανικής ιδιοκτησίας αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης και αποτελεί κίνητρο για παραγωγή νέας γνώσης/τεχνολογίας.
Η κατάθεση αίτησης για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στον ΟΒΙ είναι το πρώτο βήμα για την εμπορική εκμετάλλευση. Η Έκθεση Έρευνας που ακολουθεί την αίτηση, παράσχει στον καταθέτη όλα τα δεδομένα αναφορικά με τη στάθμη της τεχνικής σε διεθνές επίπεδο χωρίς χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες, δίνοντας στον δικαιούχο σαφή πληροφορία για την αξία της ευρεσιτεχνίας του και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος.
Πιο συγκεκριμένα, το κόστος για την κατοχύρωση ενός Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας στον ΟΒΙ ανέρχεται σε 50 ευρώ για την κατάθεση της αίτησης και απόδοσης αριθμού και ημερομηνίας κατάθεσης. Επιπλέον 300 ευρώ πρέπει να καταβληθούν μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών από την κατάθεση της αίτησης προκειμένου να διεξαχθεί η Διεθνής Έρευνα και η σύνταξη της σχετικής Έκθεσης, σύμφωνα με το νόμο 1733/1987.
Επομένως, το υποχρεωτικό κόστος για την κατοχύρωση μιας εφεύρεσης στον ΟΒΙ ανέρχεται συνολικά στα 350 ευρώ.
Αντίθετα, πολλαπλάσιο είναι το κόστος για την κατάθεση Διεθνούς Αίτησης ή Αίτησης για Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας. Για το λόγο αυτό ο ΟΒΙ, παρά τον σημαντικά μειωμένο αριθμό εξεταστών που διαθέτει σήμερα, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι καταθέτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε κατάθεση στην αλλοδαπή, κάνοντας χρήση του δικαιώματος της 12μηνης Διεθνούς Προτεραιότητας, να πληροφορούνται εγκαίρως τα αποτελέσματα της Διεθνούς Έρευνας.
Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια ειδική διαδικασία επίσπευσης της Έρευνας σύμφωνα με την οποία ο καταθέτης, ο οποίος επιθυμεί να επωφεληθεί του δικαιώματος Προτεραιότητας, καταθέτει στον ΟΒΙ γραπτό αίτημα επίσπευσης και λαμβάνει την Έκθεση Έρευνας αρκετά πριν τη λήξη του 12μηνου, προκειμένου να την αξιολογήσει και να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία της εφεύρεσής του.
Η διαδικασία αυτή έχει λειτουργήσει με απόλυτη επιτυχία σε όλες τις περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο βεβαιώνουν οι ίδιοι οι χρήστες του συστήματος.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι πρόσφατα, με ενίσχυση σε προσωπικό του τμήματος το οποίο πραγματοποιεί τον προκαταρκτικό έλεγχο των αιτήσεων ΔΕ πριν προωθηθούν στους εξεταστές για την έρευνα και με ανάθεση σε αυτό επιπλέον αρμοδιοτήτων, όπως προταξινόμηση και προκαταρκτική έρευνα, οι χρόνοι ολοκλήρωσης των εκθέσεων έρευνας έχουν μειωθεί σημαντικά.
Τέλος, σχετικά με την ποιότητα των Ερευνών του ΟΒΙ, πρέπει να τονιστεί ότι όλοι οι Εξεταστές του Οργανισμού λαμβάνουν μετά την πρόσληψή τους πολυήμερη εκπαίδευση στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και παρακολουθούν σεμινάρια του European Patent Academy σε ετήσια βάση.
Επιπλέον, σαν Εξεταστές εθνικού φορέα μέλους του Ευρωπαϊκού Γραφείου, έχουν πρόσβαση για τη διεξαγωγή της έρευνας στις βάσεις δεδομένων και στα συστήματα έρευνας που αυτό έχει αναπτύξει. Από το 2009 δε και μετά, ακολουθούν με Υπουργική Απόφαση τις δικές του κατευθυντήριες οδηγίες (Guidelines) για τη σύνταξη της Έκθεσης Έρευνας.
Είναι προφανές επομένως, ότι οι Έρευνες που πραγματοποιούν οι εξεταστές του ΟΒΙ είναι συγκρίσιμες και της ίδιας υψηλής ποιότητας με εκείνες των εξεταστών του Ευρωπαϊκού Γραφείου.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΒΙ από τον Απρίλιο του 2019, έχει θέσει σε λειτουργία τη νέα εφαρμογή Ηλεκτρονικής Κατάθεσης Αιτήσεων. Πρόκειται για ένα σύγχρονο σύστημα που αποβλέπει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων και στη βελτίωση των σχέσεων με τους εφευρέτες και τους σχεδιαστές. Με το νέο σύστημα, τόσο η κατάθεση όσο και οι οικονομικές συναλλαγές γίνονται μόνον ηλεκτρονικά, ενώ παρέχεται τεχνική υποστήριξη εφόσον χρειαστεί από εξειδικευμένο προσωπικό τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.