Σε απόσταση αναπνοής, από πλευράς αποδόσεων, «τρέχουν» οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη μέσα στο 2021, με τον Euro Stoxx 50 να… ηγείται με κέρδη 13,7%.
Ακολουθεί ο Dow Jones με άνοδο 12,6%, ο γερμανικός DAX με κέρδη 12,3%, ο S&P 500 με άνοδο 12% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο που βρίσκεται στο +8,6%.
Τελευταίος και… καταϊδρωμένος από τους μεγάλους δείκτες είναι ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος μετά το εντυπωσιακό ράλι του 2020, έριξε ταχύτητα και καταγράφει κέρδη 6,8% φέτος.
Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν έχουν εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις τους και σε καμία περίπτωση δεν υπεραποδίδουν σημαντικά των αμερικανικών δεικτών, τελευταία παρατηρείται αύξηση στα αμερικανικά κεφάλαια που επιλέγουν ευρωπαϊκές μετοχές.
Η επιτάχυνση των εμβολιασμών στην Ευρώπη, μετά το κακό ξεκίνημα στο έτος, και η προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης είναι παράγοντες που ενισχύουν την ελκυστικότητα των ευρωπαϊκών assets.
Σε χθεσινό του άρθρο στους FT, ο αναλυτής της Morgan Stanley, Γκράχαμ Σέκερ, τονίζει ότι το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα αποδειχθεί πολύ πιο καταλυτικός παράγοντας απ’ ότι εκτιμά σήμερα η επενδυτική κοινότητα.
Ο ίδιος προβλέπει ότι το ενδιαφέρον για ευρωπαϊκά assets θα κορυφωθεί για φέτος στο β’ εξάμηνο, όταν θα αρχίσουν να εκταμιεύονται τα πρώτα κεφάλαια του Ταμείου. Έτσι, οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υπεραποδώσουν σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη μέσα στο 2021. Αν το πετύχουν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το πολύ μακρινό 2000.
Το αυξημένο ενδιαφέρον αντανακλάται στα στοιχεία της εταιρείας συλλογής δεδομένων FactSet, σύμφωνα με τα οποία τα ευρωπαϊκά μετοχικά ETF έχουν δει εισροές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, της τάξης των 7,6 δισ. δολαρίων μέσα στο 2021. Μάλιστα, 3 ETF ευρωπαϊκών μετοχών είναι στα 8 κορυφαία που προτιμούν οι επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ.
Η συγκεκριμένη τάση αντικατοπτρίζει αφενός την προοπτική δυναμικής ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας στους επόμενους μήνες και αφετέρου τις χαμηλότερες αποτιμήσεις στην Ευρώπη, γεγονός που αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου καθώς στις ΗΠΑ συνεχίζεται η συζήτηση για το πόσο υψηλότερα μπορούν να φτάσουν.
Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν τα πολύ θετικά μάκρο των τελευταίων εβδομάδων στην Ευρώπη που δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει επιστρέψει στο 85% των προ πανδημίας επιπέδων. Παράλληλα, οι δείκτες οικονομικού κλίματος σε ολόκληρη την Ευρωζώνη υποδεικνύουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία πολύ ισχυρή ανάκαμψη, η οποία θα ανεβάσει ταχύτητα το καλοκαίρι και θα συνεχίσει στο ίδιο τέμπο όταν επιτευχθεί το τείχος ανοσίας του πληθυσμού.
Χθες, μάλιστα, οι δείκτες καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία και στη Γαλλία επανήλθαν σε τροχιά ανόδου, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018.
Ακόμη και στην Ελλάδα, έρευνες δείχνουν ότι η οικονομία «τρέχει» με ρυθμούς της τάξης του 10% το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου. Και μπορεί η σύγκριση να γίνεται με το καθηλωτικό lockdown του αντίστοιχου διμήνου του 2020, όμως αντικατοπτρίζουν την τάση.
Η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής και ιδιωτικών επενδύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης παρέχουν τη σχετική «εγγύηση» στους επενδυτές, ότι η Ευρώπη δεν θα πέσει ξανά σε αναπτυξιακό τέλμα, όπως συνέβη στη δεκαετία μετά την παγκόσμια κρίση του 2008, αλλά θα εμφανίσει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% την επόμενη πενταετία.
Είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ δεν έχει κάνει μεγάλο «γκελ» στην επενδυτική κοινότητα, ενδεχομένως γιατί συγκρίνεται με τα τεράστια δημοσιονομικά πακέτα των ΗΠΑ που ξεπερνούν τα 2 τρισ. δολάρια.
Όμως όπως σημειώνει ο αναλυτής της Morgan Stanley, το ευρωπαϊκό Ταμείο εστιάζει περισσότερο σε επενδύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, παρά στη βραχυπρόθεσμη ενίσχυση της κατανάλωσης, ενώ είναι στοχευμένο στις χώρες της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.
Τέλος, η τάση… φυγής κεφαλαίων από τις ΗΠΑ με προορισμό την Ευρώπη έχει και μία άλλη ερμηνεία. Ο πλανήτης βλέπει με αισιοδοξία το τέλος της πανδημίας με αποτέλεσμα να ενισχύεται η διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων.