Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Στη ολιγόλεπτη ιδιαίτερη συνάντηση που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, το μέλλον του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κινήματος δεν συζητήθηκε επί μακρόν. Συζητήθηκαν -σχεδόν αποκλειστικά- θέματα «ειδικότερου αμοιβαίου ενδιαφέροντος».
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συμπαράσταση στο αίτημα για την μη περικοπή των συντάξεων αλλά ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε δύο κρίσιμες λεπτομέρειες:
1. Η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει ούτε μία (!) από τις 13 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το καλοκαίρι και θα κληθεί να αξιολογήσει το Eurogroup αφού δημοσιευτεί η πρώτη Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας σε λίγες μέρες από την Κομισιόν.
2. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών στο θέμα της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ που διατηρείται ακόμη στην Ελλάδα σε 5 μόνο ελληνικά νησιά, τα νησιά με τις προσφυγικές ροές,
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες μέρες η Βουλή κύρωσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία το καλοκαίρι είχε δοθεί 6μηνη παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά: Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο. Ως νέα ημερομηνία για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά αυτά ορίζεται η 31η/12/2018.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με την απόφαση αυτή στηρίζει την «νησιωτικότητα» καθώς και αποτελεσματική αντιμετώπιση από προβλήματα που προκύπτουν λόγω του προσφυγικού ζητήματος.
Οι Γερμανοί αντιθέτως δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάργηση του «ειδικού καθεστώτος φορολόγησης» με τον ΦΠΑ δύο ταχυτήτων που κατά την άποψή τους οδηγεί σε αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές και εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι στην συνάντησή του με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών συζήτησαν «για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης, ενόψει των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο».
Όσον αφορά το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών έσπευσε να το συνδέσει με την ανάγκη υλοποίησης όλων των υπόλοιπων δεσμεύσεων της Ελληνικής κυβέρνησης δηλαδή με αποκρατικοποιήσεις στον χώρο της Ενέργειας, διαρθρωτικές αλλαγές στην παραγωγική δομή της οικονομίας και την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
Το Βερολίνο, αντιδρά στη μη περικοπή των συντάξεων, κυρίως για λόγους ισορροπίας στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης με "ανοχή" , ενώ ο Όλαφ Σόλτς τηρεί σκληρότερη στάση ως πολιτικό αντίβαρο στην Γερμανίδα καγκελάριο