Από την 1η Μαΐου, η Κίνα καθιέρωσε καθολικά τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) αντί του φόρου επί των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων, με στόχο την ευρύτερη ενίσχυση της οικονομίας της χώρας. Η μετάβαση από τον φόρο επί των ακαθάριστων εσόδων στον ΦΠΑ, η οποία ξεκίνησε το 2012 σε συγκεκριμένους κλάδους, επεκτάθηκε και στους υπόλοιπους τέσσερις τομείς της οικονομίας - των κατασκευών, της ακίνητης περιουσίας, τον χρηματοπιστωτικό και των καταναλωτικών υπηρεσιών. Οι τομείς των κατασκευών και της ακίνητης περιουσίας υπόκεινται σε ΦΠΑ 11%, ενώ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον τομέα των υπηρεσιών ισχύει ΦΠΑ 6%.
Η μετάβαση στο σύστημα του ΦΠΑ αποδείχθηκε ότι μείωσε το φορολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μικρές. Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης του, ο ΦΠΑ μείωσε τη φορολογία των εταιρειών κατά 641,2 δις. γιουάν (99 δις. δολάρια) έως το τέλος του 2015. Οι Αρχές εκτιμούν ότι με την εφαρμογή του ΦΠΑ στο σύνολο των τομέων, οι επιχειρήσεις θα εξοικονομούν περισσότερα από 500 δις. γιουάν. Επιπλέον, θα ωφεληθούν και άλλοι κρίκοι της αλυσίδας παραγωγής από την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος.
Το ενιαίο σύστημα ΦΠΑ θα δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, με την κινεζική κυβέρνηση να επιδιώκει να αξιοποιήσει τη δυναμική ανάπτυξης του σχετικά λιγότερο αναπτυγμένου τομέα των υπηρεσιών. Ο τομέας αυτός καλύπτει σταδιακά το κενό που αφήνει ο μεταποιητικός τομέας, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να στραφεί σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 7,6%, υπερβαίνοντας τον αντίστοιχο ρυθμό του πρωτογενούς τομέα (2,9%) και του δευτερογενούς τομέα (5,8%). Οι υπηρεσίες αντιστοιχούσαν στο 56,9% της συνολικής κινεζικής οικονομίας, ποσοστό αυξημένο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Η κυβέρνηση επιδιώκει, επίσης ευρύτερες μεταρρυθμίσεις για να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας καινοτομίες και να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες παίζουν κεντρικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2016, σημειώνοντας νέα επιβράδυνση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αντιμετωπίζοντας συνεχείς μετωπικούς ανέμους στην οικονομία, η Κίνα έχει καταστήσει προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση της διάρθρωσης της παραγωγής της και οι περικοπές της φορολογίας για να μειωθεί το κόστος των επιχειρήσεων αποτελούν βασική πολιτική επιλογή. Για να καλύψει το κόστος των φορολογικών ελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ φέτος από 2,3% του ΑΕΠ πέρυσι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ