Από την 1η Ιουλίου οι εταιρείες που παράγουν το ηλεκτρικό ρεύμα θα πληρώνονται με μια συμφωνημένη τιμή ανάλογα με το καύσιμο που χρησιμοποιούν και τα όποια χρήματα επιπλέον μπαίνουν στα ταμεία τους εξαιτίας της υψηλής χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα καταλήγουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αυτά θα δίδονται για την επιδότηση του τελικού καταναλωτή, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Επειδή όμως δεν θα φτάνουν, θα αξιοποιούνται πόροι και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο έχει εκτιμήσει ότι με 850 εκατ. ευρώ θα βγάλει το β' εξάμηνο της χρονιάς. Μόνο που έχει στηρίξει αυτή την εκτίμηση στο ότι η τιμή χονδρικής του ρεύματος θα κινηθεί στα 225 ευρώ η μεγαβατώρα. Πόσο είχε χθες η μεγαβατώρα; 365 ευρώ. Και πόσο έχει σήμερα; 306 ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν αυτές οι τιμές επιμείνουν, τα 850 εκατ. ευρώ θα πρέπει να γίνουν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ καθώς αν δεν γίνουν, το νοικοκυριό θα πληρώσει «χρυσή» την κιλοβατώρα. Αυτό, η κυβέρνηση δεν θέλει να γίνει. Άρα, από τον Ιούλιο που ξεκινάει η μεγάλη δημοσιονομική περιπέτεια χρηματοδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, το οικονομικό επιτελείο θα βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου καθώς τα δεδομένα θα αλλάζουν μέρα με την ημέρα.
Δυστυχώς, οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες. Το φυσικό αέριο παραμένει στα 130 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι το ηλεκτρικό ρεύμα θα παραμείνει ακριβό και τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο, και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα παράγωγα του φυσικού αερίου που είναι «κλειδωμένα» πάνω από τα 130 ευρώ για όλη την περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου. Μπορεί να αλλάξει αυτό; Προφανώς και μπορεί. Όχι όμως μόνο προς το καλύτερο αλλά και προς το χειρότερο και όσο η Ευρώπη δεν αποφασίζει να βάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, η «πληγή» θα παραμένει ανοικτή.
Τι γίνεται λοιπόν από αύριο που θα μπει σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας; Το οικονομικό επιτελείο θα αναζητά συνεχώς διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο καθώς το σενάριο να μειωθούν οι επιδοτήσεις και να αυξηθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στον χειμώνα δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο στο μυαλό των κυβερνητικών στελεχών. Είναι σαφές ότι το ρεύμα είναι η νούμερο ένα πηγή δυσαρέσκειας μέσα στον πληθωριστικό εφιάλτη.
Ελπίδες ότι θα βρεθούν τα χρήματα υπάρχουν. Όσο πηγαίνει καλά ο τουρισμός, δημιουργούνται πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ ενώ όσο αυξάνονται τα εισοδήματα, τόσο περισσότερο ανεβαίνουν οι αποδόσεις του φόρου εισοδήματος καθώς η φορολογική κλίμακα δεν τιμαριθμοποιείται. Η υπεραπόδοση που έχει δημιουργηθεί μέχρι και τον Μάιο στα φορολογικά έσοδα (2,8 δισ. ευρώ) ουσιαστικά έχει δεσμευτεί για τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Από τον Ιούνιο και μετά, το ζητούμενο είναι να χτιστεί νέος δημοσιονομικός χώρος για να καλύψει την ορατή τρύπα στον μηχανισμό επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος.